вторник, 7 февруари 2012 г.

С аромат на ябълка и джинджифил

Това е една много приятна,лека и ароматна неделна закуска.Казвам неделна,не защото изисква по дълго време за приготвяне.Не !Приготвя се може би за 30 мин.,не за повече.Неделна,защото я правя обикновено в неделя когато момчетата са си у дома ,и защото си заслужава да вдишат от аромата на прясно приготвеното сладко от ябълки,канела и индрише,и да отпият глътка от пикантния  лимонов чай от джинджифил,докато им изпека моите ленени тиганици!
Казвам моите,защото по моя идея от известно време(вече мисля че бях споменала в предишен пост)си заменям част от брашното със смлени семена от лен!Ленено брашно добавям в почти всички тестени закусчици и десерти.Дори и когато замесвам домашен хляб,да не говорим и за останалите семенца и фибри на които съм голям фен.Понякога става сполучливо,понякога се провалям,но не спирам да си правя експерименти.И разбира се това което се е получило сполучливо се повтаря.Та тези тиганици са от сполучливите де.Моите ленени тиганици.
Тях съм приготвила от 2 яйца, чаша обезмаслено прясно мляко,щипка сол и чаша брашно което е 50% интегралено(брашно с фибри)и 50%ленено башно.Така направената каша ако е много гъста се поразрежда с още малко от млякото, докато добие гъстотата на палачинкова каша, но от по гъстичката,за по дебели палачинки.
И така... оставих аз кашата на страна да поотпочине и през това време обелих 2 ябълки ,които нарязах на филийки и подправих с канела и 3 листенца индрише.Сложих ябълките в глинена тавичка с 50 мл водичка и във вече загрятата фурна.Без захар, без никакъв подсладител.
Сладкото от ябълки ще е готово докато изпека тиганиците.
А преди да започна да ги пека, слагам на котлона  чайника за чайчето от джинджифил.За него са достатъчни 15 минути и е готово.Разваля му се вкуса ако джинджифила стои повече от 15 минути във водата.
И така,в кухнята вече се носи аромат на печени ябълки, канела , джинджифил и тиганици.
Приятен зимен аромат на който не може да се устои.
Ябълките изваждам в каната за пасиране и пасирам на мига.
Да си призная честно,сладка не купувам.Щом искам да поднеса някакво сладко,тук има плодове в изобилие.Чист плод в тавата и пека не повече от 20 мин.После пасирам и готово.без консерванти,без захар,чисто и натурално.Ако искам да имам за по дълго време,слагам в бурканче и още горещо затварям,но и това по рядко го правя.А най-често правя това от ябълки.Ябълки винаги има на пазара.
Каквато и закуска да се прави,сладкото е сварено преди да се е изпекла закуската.
Дано ви  хареса моята здравословна неделна закуска!
Аз съм луд фен на здравословния начин на хранене и лудо си мисля че приготвям здравословна храна,луда работа но .....това е истината.
Мисля си,че щом ядем плодовете без да си слагаме захар,защо да не е и плодовото сладко без захар,чисто и натурално.Е, ако на някой не му е достатъчно сладко, може да си добави лъжичка мед,мисля че е по добре от захар.
На нас и така си ни хареса неделната закуска, а на всички вас ви пожелавам една хубава и спорна седмица!

4 коментара:

  1. Много ме заинтригува с тези ленени тиганици :) Чела съм хубави неща за лененото семе и ползите от него, но съм го използвала доста рядко... Определено ме накара да се замисля за по-здравословно хранене вкъщи :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ние у дома задължително си хапваме всеки ден от ленените семена,цели и смлени.Но не знам,има хора които не приемат по различния вкус.На нас си ни харесва.
      Само ако пробваш Габи,може да разбереш дали ви харесва.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  2. Чудесно сутрешно меню си спретнала, Дани - комбинация от прекрасни аромати! Ленено брашно не съм опитвала досега, но пък с лененото масло сме стари приятели - неприятен вкус има, но пък нали е здравословно, успявам да направя компромис :-)
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Дени!
      Аз пък от маслото не съм пробвала,не знам какъв му е вкусът.
      Ленените семена са ми препоръчани поради здравословни причини,и съм изключително доволна че съществуват.А вкусът им ми допадна!

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.