петък, 10 февруари 2012 г.

Всичко със спанак

Спанакът е зеленчук с малко калории,но с богато съдържание на витамин C и желязо.Не съдържа мазнини и холестерол.В 100 гр.спанак се съдържат само 25 калории.
Това знам за него,но и повече не ми трябва.
Хапваме спанак много често у дома,най вече с пилешко , морски дарове и риба,както и на супичка.
Така беше и тази вечер.Всичко със спанак.Обожаваме го:
                                                                                     СПАНАЧЕНИ ПУРИ                                                                                                                                                                                                          
Като се има в предвид че за 1 порция ви трябват около 10 скариди от по големите и че от 500 гр спанак след термична обработка остава до 175 гр,може сами да изчислите количеството на продуктите,в зависимост от това колко порции искате.
Аз само ще опиша как се приготвят.
Посолих и подправих с черен пипер и настъргано чесънче скаридите ,вече почистени и измити и оставих на студено за около 30 мин,ако разполагате с такова време,ако ли не ,не е фатално и да продължите с подготовката.
А тя е: попарих във вряща вода за кратко цели спаначени листа и после залях със студена вода за да си запазят свежия цвят и с тях пових скаридите като пури.
Разтворих 2-3 супени лъжици царевично брашно на каша с вода , посолих със щипка сол и полях пурите с тази кашишка,след което изпържих в тефлонов тиган с малко мазнина,от всички страни.Подредих в/у кухненска хартия да абсорбира мазнината.После останалия спанак почистен и измит задуших направо в тигана с малко мазнина.Подправих със сол,чер пипер и джоджен и сервирах.
Подходящо и леко е за вечеря.                                                               
 Някой си пийна по чаша шампанско,други пиха бяло сухо вино и понеже не могат да се хранят без хляб,се наложи да спретна и една питка.
СПАНАЧЕНА ИНТЕГРАЛЕНА ПИТА
300 мл прясно мляко
25 гр мая за хляб
1 чаена чаша интегралено брашно
1 чаена чаша бяло брашно
щипка сол
щипка захар
и още около 1 шепа бяло брашно за доумесване
Замесвате хлябно тесто
оставяте да втаса на топло и от него разточвате лист около 1 см.дебел.


Трябва ви и стотина грама задушен спанак и джоджен(може и прясна мента)
Аз оформих кифлички и подредих във форма за печене.Въпрос на предпочитание е как да изглежда питката.Отгоре съм намазала със жълтък и посипах,зърна ким.Добра комбинация е със спанака.


8 коментара:

  1. Дани,
    обичам спанак във всякакви комбинации!
    Твоите срещам за първи път но са чудесни!
    Какво имаш предвид под интегралено брашно?
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, с удоволствие се присъединявам към блога ти и честичко ще надничам тук.
    Аз не съм фен на морските дарове, но предложението ти е много интересно и ще го имам предвид за гости :)Питката е чудесна! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла Яна!Ще ми е приятно да ми идваш на гости!
      Приятен и изпълнен с емоции ден ти пожелавам!

      Изтриване
  3. Привет Дани!
    Интегрално брашно е брашно с фибри,пропуснала съм да поясня.
    Тук на всеки продукт с фибри,казват че е integral и се препоръчва за хранителни режими и е ниско калоричен.Не съм запозната дали се продава в БГ,но когато едно нормално брашно се смеси с трици се получава същия ефект.
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Данче,..... гледам , гледам..... и не мога да се нагледам! Такива прекрасни снимки си направила, че, ме грабнаха изцяло!И аз много обичам спанак, а....твоето предложение е чудесно!!!
    Питката си я направила такава дунапренена , пухкава , красива и вълшебна, че.... не бих я чакала и секунда.....да обикаля нивките, а.... веднага бих си отчупила едно голямо парче! Много е красива с тези сусамени семчици!
    Желая ти един прекрасен Уикенд (като твоята питка), изпълнен с много слънчево настроение и пролет в душата! Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Албенче!Толкова емоционален коментар!Благодаря!
      А до колкото за пухкавата питка,какво ще я чакаме да си обикаля нивките?Никакво чакане!Почерпи си се и с питка и с всичко което ти душа сака!За мен ще е удоволствие!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Като невероятн фен на този зеленчук, не мога да пропусна тези рецепти. Благодаря , ще се пробват обезателно.

    ОтговорИзтриване
  6. Добре си дошла Елена в Слънце и слънчоглед!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.