вторник, 28 февруари 2012 г.

Портокалов купол

От известно време посещавам блога на една дама Вкусно с Йоли.Сайта е невероятен!Всичко направено от нея, все едно с ръка не пипнато, а си е на точното място! Влюбена съм във всяка една от тортите и, но не мога да си поставя за цел да се пробвам да ги направя всичките. Искам да си призная, че не съм чак толкова добра в приготвянето на торти. Виж да сготвя нещо, да замеся хляб или да разбъркам сладкиш който не се нуждае от до изпипване с украси разни, нямам проблеми. Но тортите са сладкарски произведения, и за тях е нужно да имаш по особен  талантТо е като да нарисуваш картина! А Йоли , тя за мен един вдъхновител! Щом вече се осмелих да пробвам една от нейните слънчеви торти, това е знак че имам смелостта да се пробвам и с нещо по изтънчено.

И така, още щом видях този 

Портокалов купол вече знаех че с него ще бъде моето предизвикателство в торта правенето.


И ето го моето произведение, до някъде същото и до някъде не съвсем.

Променила съм само продуктите в блата и начина на оформяне.

За блата използвах:

4 яйца
100г захар био
100г брашно с фибри
1/2ч.л.бакпулвер
ванилия
настъргана лимонова кора

А кремчето направих с :

500 мл прясно мляко подсладено със 1с лъжица стевия екстракт

2 жълтъка

4 с л брашно

50 г масло 

1 ванилия

50 г печени орехови ядки

50 г стафиди

Разликата между двата портокалови купола е че аз направих една идея по ниско калоричен сладкиш. Не използвах бяла захар. Блата е подсладен с кафява не рафинирана био захар, а кремчето е с подсладител стевия. Това е древна билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият заместител на захарта. Стевия е близка по вкус до захарта, но е около 300 пъти по-сладка. Тя не съдържа калории и е много здравословна.

А разликата в оформянето е, че аз започнах да подреждам нарязания блат не от основата а от върха, като за целта използвах съд с кръгла форма, покрит с кухненско фолио, за по лесното му изваждане. Запълних съда с блатовете, които първо сиропирах с портокалов сок,  крема , резенчета портокали, изпечени орехи и стафиди  и притиснах с чиния. И за да съм сигурна че ще си запази формата на купол, поставих и тежест от 1 килограм ориз:) Стори ми се по не толкова цапащо, и по лесно за оформяне, като за начинаещ като мен. Крема ми е с 1/5литър мляко защото блата ми не стана много бухнал, поради интеграленото брашно което използвах и био захарта може би, и то се знаеше вече че тортата ще е по малка от тази на Йоли.

Така подреден купола оставих за 1 нощ в хладилника и на другия ден покрих с резени портокал.

Искам да кажа, че използвах и сладко от портокаловите корички, за което Йоли много подробно е описала как се прави.

Ах, това момиче е вълшебница!













Аз като за първи път направих по малко от коричките, само за проба.

Тортата си я хапнахме с приятели на пикник в гората, опитах се да направя снимка на разреза,но като се прибрах видях че е несполучлива.

Но със снимка и без нея, тортата беше много вкусна и дори не ни стигна.Следващия път,т рябва по големичка да направя!


4 коментара:

  1. Дани, такова красиво слънце е грейнало
    при теб !
    Чудесно е !
    А Йоли е невероятна вълшебница!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани!А Йоли наистина е вълшебница!Всичко при нея е изпипано до последния детайл !
      Хубав ден и на теб мила!

      Изтриване
  2. Много добре се еполучил купулът, абе щом е по Йоли, става!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче благодаря!Ами то, колко ясно всичко е обяснила само,остава и да не стане!Ще се пробвам аз и нещо по-сложничко!
    Хубав ден и за теб!

    ОтговорИзтриване