вторник, 10 април 2012 г.

Козунак с био захар



Продукти за тестото:

200 мл прясно мляко леко затоплено
25 гр мая
щипка сол
100 гр захар био нерафинирана
50 мл зехтин
100 гр масло
3 яйца
1 ч л ванилова захар
кората от половин лимон
брашно около 800 гр


Продукти за плънката:

1 ябълка
2 круши
1 с л маково семе


сушени плодове по желание
ядки по желание

 
Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура и да се работи в топла кухня.На мен не ми беше трудно защото на вън си беше хладничко и съвсем добре ми дойде топлината.....и аромата в кухнята!

1.Размива се маята в затопленото мляко и се добавя солта и щипка захар.Прибавя се около чаша от пресятото брашно и получената каша се оставя на топло да втаса.

2.При втасалата мая се прибавят разбитите яйца,захарта,зехтина,ваниловата захар и кората от лимона.Разбърква се с лъжица и започваме на части да добавяме брашното което сме пресяли до като тестото започне да се отделя от съда.Месенето продължава върху плота до получаването на тесто което не лепи по ръцете.Някъде прочетох че тестото трябвало да стане твърдо колкото е мекото на ухото(обичката на ухото) и мисля че са прави.

3.Затопляме маслото и започваме до умесването на тестото само с масло.Топкаме ръце и месим до пълното му поемане.Оставяме да втаса на топло около 1 час.

4.Тестото се разделя на 2 части и се оформят 2 козунака .Прави се плънка по желание.


5.Отново се оставят да си удвоят обема .Намазват се с масло.Гарнират се по желание.

6.Пекат се до суха клечка като се внимава да не прегорят.

 
Аз единия козунак му сложих пълнеж от плодове.Печена ябълка и 2 круши със маково семе.

Приготвяне на пълнежа:


 
Обелих плодовете и ги нарязах.Поставих ги в глинена тавичка заедно с кората на половин лимон и сока му и пекох до изпаряване на водата.В сух тиган запекох за минутка маковото семе и го прибавих към намачканите с вилица печени плодове.Не пасирайте,намачкайте с вилица.
Този козунак се пече с по голямо внимание заради плънката,за да не остане суров вътре.Обаче повярвайте,заслужава си.Сина ми каза че бил божествен.Когато го разрязах под всяка гънка на плитката надничаха зрънца от мак и сочно сладко.А сока от лимон му беше придал невероятен вкус.


 
Другият козунак беше за подарък . Гарнирах  го със сушени плодове накиснати в бренди. Не съм го разрязала за да снимам.Ще питам дали им е харесал.
Направих и 3 мъничета заради детенце да се радва.




12 коментара:

  1. Леле... какви козунаци!!! Прекрасни са! Красиви, вкусни, пухкави, страхотни са! Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Канди!Светли празници и на теб мила!

      Изтриване
  2. Ами какво да кажа? Не бих устояла на такива козунаци, дори да са с обикновена захар- чудни са!
    Хубави празници, Гоголина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да,мисля даже че с обикновена ще са по добри даже!
      Нека Великденските празници бъдат изпълнени с радост и много щастливи изненади!

      Изтриване
  3. Страхотни козунаци!Голям майстор си, красиви си ги спретнала!Хубави празници и намини към мен има задачка за теб:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Сонче,ще намина мила!Непременно!
      Светли празници и на теб и на любимите ти хора!

      Изтриване
  4. Прекрасни са,Данче!Истинска наслада и прелест,браво!
    Сърдечни поздрави и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси радва ме че са ти харесали!
      С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници!

      Изтриване
  5. Красиви козунаци миличка исъм сигуна че са и вкусни! Тая година ще правя твоята рецепта! Прекрасен блог и винаги когато имам време съм при теб!весел празник и весело цветно настроение! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ники миличка на теб рецепта не ти трябва!Ти си майстор и без рецепти!Нали от теб съм се учила!
      Прегръщам те,целувам те и ти пожелавам най-светлия празник в живота ти!
      И да отидеш и заради мен на Божи гроб!

      Изтриване
  6. Ti vinagi si bila perfektna v tova.Ako trqbva da se u4im ot nqkoi to tova e ot teb

    ОтговорИзтриване
  7. Зоре,миличка ,БЛАГОДАРЯ!
    Поласкана съм !Прегръщам те и те целувам!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.