понеделник, 21 май 2012 г.

Paella (Паеля)


Приготвянето на паеля има много варианти.Днес аз ще ви представя варианта на паелята на наш приятел испанец.Бяхме му на гости и за мен беше истинско удоволствие да видя как най-лесно и бързо, и с налични продукти в хладилника се прави паеля.
 
Но нека преди това,на кратичко ви разкажа за това национално испанско ястие.
Паелята,или по превод паея(paella)е ястие с ориз и произлиза от Валенсия.Носи името на специалния съд в който се приготвя,който е голям плитък тиган и се приготвя основно от ориз,зехтин и зеленчуци,като подправката е шафран.Има много разновидности паеля с различни съставки. 
 
Паеля със зеленчуци,с месо и зеленчуци (con carne),само с морски продукти и зеленчуци (paella de marisco) смесени с месо и морски продукти( Mar y Monte) и честно да ви кажа кой както и с каквото му хареса.Пък и Испания е голяма и в различните региони се приготвя по различен начин.
 
Според традициите паелята се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват са от рожков или портокалово дърво,което не е трудно да се намери поради многото портокалови насаждения във Валенсия и тяхното периодично подрязване.Димът от своя страна придава допълнителен аромат на ястието.Готви се с дървена лъжица,защото традицията повелява паелята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана .Традиция е също паелята да се готви от мъжа в семейството.Обаче традицията си е традиция,и от миналото до днес,това национално ястие е претърпяло много промени.
 
По време на фиести може да се наблюдава как се приготвя паеля на открито и е направо сензация за чужденците туристи.
 
Но стига толкова история!Ето как беше приготвена нашата паеля от нашия домакин Маноло.
Необходими продукти в нашия случай:

Лук,морков,броколи,аспержи,пиперка зелена,пиперка червена,домат,грах,риба,миди,скариди, резен лимон,ориз,черен пипер смлян и на зърна,дафинови листа,сол,оцветител за предаване на жълт цвят,зехтин предоволно.(това което ме впечатли беше,че зехтина за това ястие не се жалеше).
Шафран нямаше както виждате.Така че паеля може и без него.Той има специфичен аромат и не всеки го харесва.Количество на продуктите също не казвам, защото и това е относително.
Ако,грах ви харесва,сложете повечко,ако ли не,не слагайте.Аз лично съм правила с повечко морски деликатеси,калмари,черни миди и каквото морско може да се добави.Невероятно вкусно е.
 
А какво направи Маноло ще ви кажа и покажа сега.
 
Всички зеленчуци нарязани, заедно с мазнината и подправките се слагат в тигана и се задушават за кратко.Казвам задушава а не пържи,след което се добавят морските продукти.На бързичко след това се слага оцветителя,после ориза,разбърква се,добавя се топлата вода,не всичката на веднъж.По малко до пълното и абсорбиране от ориза и така се разбърква и долива отново и отново,като своевременно се проверява до пълното му сваряване.Зеленчуците като грах който беше от консерва и аспержите които бяха лично набрани от домакините в гората, прибави по късно по време на готвенето.
 
По принцип,паелята трябва да е по суха,такава биха ви я сервирали в заведение,но това също е относително,ако е домашно приготвена и не я харесвате суха,доливате повечко вода.
Нашата не беше от много сухите,но беше много вкусна и с чашка хубаво червено вино и дълги обяснения за традициите в испанската кулинария,от първа ръка,времето мина неусетно.
 

Благодаря от сърце на любезните ни домакини и предоставената ми възможност да документирам и ви покажа как се приготвя паеля по испански от испанец!
Gracias Manolo!
Era muy sabroso !

17 коментара:

  1. Съвсем скоро мъж ми си направи устата за паеля и май ще го огрее тия дни, още повече след успеха на броколито с кашкавал :) Отново вкусна и зареждаща с цветове и аромати публикация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че броколито с кашкавал ви е харесало!Твоите коментари, винаги толкова свежи ме вдъхновяват,а ти миличка не се притеснявай че мъж ти иска да му готвиш разни нещица от моите публикации,не са сложни да знаеш!
      Хубав и усмихнат ден от мен и една прегръдка!

      Изтриване
  2. Данче,поздрави на домакина ти за разкошната паея,много сочна и вкусна,много ми хареса!
    Благодаря и за споделеното за ястието!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ще го поздравя непременно!
      Хубав ден и за теб!

      Изтриване
  3. Дани , разкошена публикация си написала ! Благодаря за историята на паеята и да го поздравиш тоз сладур Маноло справил се е за отличен :) ! Снимките ти са чудни ,много вкусни и красиви ! Хубава нова седмица ! Голяма прегръдка от мен :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ,ще Ванче,как няма?Справи се за десетка,че те тук са по десето балната система!
      Благодаря ти за милият коментар!
      Голяма прегръдка имаш и от мен!

      Изтриване
  4. Страхотна публикация,много интересно,не съм опитвала паеля
    хубав ден и успешна нова седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успешна седмица Миме и от мен!
      Поздрави мила!

      Изтриване
  5. Ядох за първи път паеля в един ресторант край морето в Барселона и много ми хареса.Беше пак вариант с морски неща...Благодаря за върнатия спомен:)МНого красиви снимки!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря Сонче!Поздрави и прегръдка от мен!

      Изтриване
  6. Гоголина,
    винаги съм си представяла паеята с морски дарове основно. Тук понаучих още неща. Много вкусна гощавка ви е направил домакина, за което неблагородно завиждам;))))
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така си мислех ,но се оказа различно.Но да си призная, май всички варианти ми допадат и харесват!
      Хубав и спокоен ден от мен!

      Изтриване
  7. Страхотна публикация! С толкова разнообразни снимки, информативна, вкусна, невероятна! Поздрави Маноло от нас:)! А за теб специални комплименти за поднесеното удоволствие и настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо,поздравен ще бъде,как няма!След толкова мили коментари,от прекрасни дами!На него ще му хареса!
      Поздрави и прегръдка от мен мила!

      Изтриване
  8. Всичко е прекрасно с тия красиви снимки абе то е цяла цереноми това ядене и такова голямо количество продават ли го? Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ники,продават я,всички са насядали там в алеята има маси и столове като на сбор,ядат и пият и танци се вихрят при жива музика.Тази година ще се постарая да направя по хубави снимки от фиестата и ще публикувам.

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.