понеделник, 6 август 2012 г.

Десерт с пъпеш

Този десерт го правих миналата седмица и направо да ви кажа почти се бях отказала да го публикувам.Поогледах го отново, и като се сетих за вкуса му и колко много го харесаха момчетата, ей ме на, цъфна на екрана.Спонтанно се получи раждането му и пак спонтанно публикуването.Може пък на някой да му хареса идеята.Става бързо и още по бързо се изяде:)

Макар че да си призная, предпочитам да си го хапна охладен и без бисквитки и всичко останало в него.Но половинката ми, не признава плода за десерт, все тортичка или кремче иска!Та по този начин се получи нещо междинно, хем плод, хем кремче, хем почти торта.
Забавно беше, и вкусно!


Продукти:
1 средно голям пъпеш
150 г бисквити с овесени ядки
4 с л мед
50 г масло
250 г кисело мляко
5 г желатин
ядки за декорация
листенца мента
 
Начин на приготвяне:
 
1.Разрязвате пъпеша, почиствате семената и с помоща на лъжичка изрязвате от месото топчета, след което почиствате кората от остатъците.
2.Накисвате 5 г от желатина в ледена вода.
3.Загрявате половината кисело мляко без да завира и разтваряте желатина в него след което добавяте и останалото мляко и меда.Оставяте да се охлади .
4. Натрошените бисквите се поливат със разтопеното масло и се разбъркват до поемането му, след което с помоща на лъжица се прилепят по стените на кората на пъпешчето.
5.Когато се уверим че киселото мляко е достатъчно охладено го изсипваме върху бисквититената подложка.Запълваме с топчета от пъпеш и парчета бисквити.
6.Покриваме с пласично фолио и прибираме в хладилника до пълно желиране.
7. При сервиране се поръсват ядките и се освежава с клонка от мента.

Едно пояснение за желатина.Накисвам го в лед и вода.Колкото по ледена е водата толкова по добре защото съм сигурна че само ще се накисне и няма да се разтвори в нея .После го отцеждам от водата и го прибавям към топлото кисело мляко.
 От едната половинка излизат 4 порции, а от остатъците може да си направите нектар от пъпеш или някакъв коктейл.Аз си ги пасирах на нектар.
Макар че без малко и за нектар да не остане:):):)ами хапвах си парченца докато се забавлявах да правя десерта.
Хайде сега след десерта да се поразходим по една цветна улица!
Не си мислете че това е снимка от пролетта обаче!Съвсем, съвсем прясна е, от вчерашната ни разходка.Ако някой знае как се казва това декоративно дръвче нека да каже.Цялата улица е розова от големите му цветове!
Тези последните са зокуми, дървета от зокуми.Прекрасни са!

28 коментара:

  1. Дани, чудесни снимки и много вкусен десерт.
    И оригинално поднесен!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря адашче!
      Хубава да е и твоята седмица!

      Изтриване
  2. Дани, много оригинален десерт! Изключително! Моите поздравления!И снимай, никъде не ходи без фотоапарата! :)Чудесни снимки! НИкога не бях виждала зокум като дърво, нашите в България нали вси прибрани 6 месеца и в саксии...А ето какво върши топлината, земята и слънцето.
    Благодаря ти за чудесното настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много си мила!
      Зокумите бяха първото нещо което ме впечатли, още когатя дойдох тук преди години.Като знаех как си ги криехме нашите през зимата, а тук големи като дървета и магистралите им украсени с тях!Прелест!

      Изтриване
  3. Е как няма да го публикуваш,Данче,ами че това е невероятно свежа,много интересна и вкусна идея за десерт,браво,много ми хареса!И толкова красиво стои в разрез,страхотно,моите комплименти,чудесна импровизация!
    А пюрето от пъпеш,за което ме пита ще стане ли за трайфъл,ако имаш все още от него е идеално подходящо и то без варене.
    Прегръдки и хубава седмица!
    п.п.Много е кичесто и красиво по вашите улици,блазе ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, да знаеш че ме радваш с този коментар!
      Наистина не очаквах много да харесате пъпешчето!
      А до колкото за пюрето, няма и помен от него и за трайфъл не остана.
      Обаче аз твърдо съм решила да пробвам твоето трайфълче!
      Много ще се хареса на момчетата, сигурна съм!

      Изтриване
  4. Страхотна идея и прекрасно изпълнение!
    Много свеж и оригинален летен десерт!
    Много е красиво около вас!
    Поздрави и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еlliganova, много благодаря!
      Хубава седмица и от мен!

      Изтриване
  5. Дани - страхотна идея за десерт! Много красиво, оригинално и съм сигурна вкусно :) Аз също съм от хората предпочитащи пъпеша без добавки, но като гледам остава за хапване и в натура :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, наистина имаше за хапване и в натура!Аз стабилно си похапнах от изрезките, докато се чудех как да презентирам това което бях замислила.Радвам се че идеята ти е допаднала!

      Изтриване
  6. Ех, красота! Какви улички има на места, а тук София дишала... мечти! :(( Страхотно е, Дани, че живееш на такова райско местенце!
    Чудесна презентация на пъпеш, това да го облицоваш отвътре с бисквитките е много оригинално и определено ще има елемент на изненада за похапващите :)) Много ми хареса идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария!А...тя и София ще се оправи и разцъфти!Нека само българина си промени начина на мислене и поведение!Само не зная ние, които сме толкова години по света дали ще дочакаме този момент?
      Благодаря ти за милия коментар и поздрави!

      Изтриване
  7. Ах, Дани, какъв десерт си спретнала! И пъпешът ти е толкова наситено оранжев и ароматен! И аз тия дни карам на нектари с пъпеш, с добавката на манго, папая или ананас... така зареждат с енергия сутрин рано :-)
    Не съм сигурна за дървото с розовите цветове, но на мен на рододендрон ми докарва. При нас тези цъфтят само през пролетта и се намират в едни "специални" паркове, до които трябва да имаш кола, за да стигнеш... Какъв късмет имаш да си се разхождаш лятото по улицата покрай ей такава красива растителност :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, страхотен е старта на деня с една витаминозна чаша нектар нали?Радвам се че десертът ми се е спрял на погледа ти!
      А до колкото за дърветата в розово не е рододендрони, ще разбера аз как се казват и ще кажа!
      Много е красиво по тази улица наистина, ние там се разхождаме с домашния любимец да си вършим онези работи.....нали се сещаш?
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  8. Как няма да го публикуваш???? Че той си е за конкурс направо!!!
    Страхотен десерт! Така поставен въпросът, очакваме следващите ти гениални хрумки, Гоголина;)
    И незнам как се казва това розовото, но пък страшно бих желала да се разходя по тази улица. А на вас не ви ли е горещо там за разходки?;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Боже Марта, как ме изчетка само:)!
      Какъв ти конкурс бе мила?Измислям си разни нещица да не е всеки път един и същ десерта, че много бил важен за похапването:):):)
      Гениално, гениално, колко гениално да е?
      Да ти кажа във връзка с въпроса ти за горещината.Испанците май са по добре вече от няколко години на сам, заради глобалното затопляне де, тук летата станаха по прохладни а и зимите вече са по студенички, че чак и сняг ги вали!Имам предвид в Каталуня, по средиземния бряг.Като гледам термометъра в БГ, изобщо не ми се мисли как я карате там?
      А ние се разхождаме по два пъти на ден-преди обед и след обед, по задължение!Нямам друг избор!Но не ни е горещо!
      На теб хубав и прохладен ден мила!

      Изтриване
  9. Чудна идея за десерт! Много, ама много ми хареса и ще го приготвя в скоро време. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде и да кажеш после дали ти е харесал, нали?
      И аз благодаря!

      Изтриване
  10. Как ще скриеш от нас тази вкусотия! Страхотен десерт! А, относно дръвчето - наистина някой ако знае и на мен да каже:), много ми харесва! Олеандрите са разкош и какви дървета само!!! Благодаря ти за тази зареждаща публикация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали Канди?Как си помислих само да не ви го покажа?Но размислих де!
      Много ти благодаря мила, за прекрасния отзив!Зарадва ме!
      Желая от сърце хубав и прохладен ден!

      Изтриване
  11. Много вкусно звучи десерта, радвам се, че го сподели*)
    Снимките са чудесни, а дръвчетата много кичести*)
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Кате!А мен ме зарадва че ти е харесал!
      Силна прегръдка!

      Изтриване
  12. Десерта е много интересен-браво!А снимките така ми легнаха на душата-носят много позитивно настроение...
    Хубава вечер,Данче!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна е цялата ти публикация ,Дани - десерта ,розовата улица ,олеандрите :) ! Красиво и свежо !
    Прегръдки с пожелание за хубава и прохладна вечер :* !

    ОтговорИзтриване
  14. Живе,
    Ванче,
    Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  15. Отново ни накара да слюноотделяме :) Няма как да не е вкусно! И къде ги намираш все едни такива изпълними дори за хора като мен, дето не са кой знае колко смели в кухнята! Снимките са разкошни, както винаги. А снимането на храна никак не е лесно.

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник и на теб, миличка! Нека Богородица закриля теб и близките ти! Отново се омаях от тези олеандри!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Аууу, това изглежда адски вкусно, а и вече хапнах и мога да гледам сладички нещица :))
    Много ми се иска да го направя това свежо десертче, но имам големи подозрения, че докато намеря това уредче за топчета по магазините и ще свършат пъпешите... по законите на Мърфи така стават работите.

    С пожелание за хубава нова седцица, Гоги :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.