вторник, 11 септември 2012 г.

Сладоледена торта със сливи

Да, сладоледена и със сливи и ванилов сладолед, може би не сте се сещали за подобна комбинация!
Не зная как ми хрумна и на мен, но това е резултата и аз бързам да ви го покажа.
Получи се много приятен и разхлаждащ десерт. Дано се хареса и на вас както се услади на нас:)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг сливи
3 с л кафява захар
50 мл вода
3 листенца индрише
1 с л лимонов сок
100 мл сметана

за ваниловия сладолед
3 жълтъка
3 с л кафява захар
50 мл вода
1 с л ванилова захар
2 капачки уиски
300 мл сметана
И 1 шоколадов блат

 Моят беше направен по тази рецепта 

 5 яйца
3/4 ч ч захар био, не рафинирана(чашата с която мерих е 300 мл)
1 ч ч брашно
3 с л какао
1 бакпулвер
1 ванилия
 
и след като го разрязах на 3, едната част използвах сега а останалите две замразих за по късна употреба, като преди това ги опаковах с пластично фолио.
  Начин на приготвяне на плодовата смес:
 
Почистват се сливите от костилките и се слагат в тефлонов съд с трите супени лъжици захар и 50 мл вода на котлона.Вари се до изпаряване на водата.Прибавят се ароматните листенца на индришето и лимоновия сок.Пасира се с пасатор, като преди това сме отстранили листенцата и полученото плодово пюре се претрива през сито.Отделя се около 100 мл от него и се прибира в хладилника.Останалото пюре се прибавя към избитата сметана (100 мл)и се изсипва в подходяща кутия във фризера.И така вече имах 2 цвята плодова смес-тъмно червена и светло червена, почти розова.Розовата трябва да се замрази, а червената просто оставих в хладилника.
Претрива се през ситото докато от люспите на сливите остане около 1 с л .
Приготвяне на ваниловия сладолед:
Слагат се водата и захарта на котлона и се вари до гъстота на сироп.Добавя се уискито.
Разбиват се жълтъците и към тях на тънка струя се прибавя горещия сироп при непрекъснато разбиване.Не спираме миксера до побеляване и сгъстяване на жълтъчената смес.Така с горещия сироп жълтъците минават топлинна обработка.Разбиването се прави на водна баня без да разрешаваме водата да заври.Ако яйцата сте сигурни че са пресни , водната баня може и да я пропуснете.Охлаждаме сместа и прибавяме към нея разбитата на сняг сметана(300 мл).
Тортата се сглобява във форма със падащи стени, като преди това сме я застлали с пластично кухненско фолио.Първо се поставя блата и върху него иливаме охладения ванилов сладолед.
Покриваме с пластично фолио и пребираме във фризера до пълното му втвърдяване.Аз го оставих за през нощта и на сутринта , първо извадих плодовата смес в която бях прибавила сметаната и след като престоя 20 мн на стайна температура я разбих с пасатора и чак тогава я изсипах вурху ваниловия сладолед.Върху нея спираловидно накапах от стоте милилитра плодово пюре, което бях отделила предния ден и бях оставила в хладилника, и с лъжица много внимателно размесих двете плодови смеси, да си личи ефекта от по наситения цвят на плодовото пюре.Посипах с натрошен карамелизиран лешник и отново прибрах във фризера.
Преди поднасяне просто се махат стените на тортената форма и внимателно по фолиото пързаляме тортата в подноса за сервиране.Реже се със затоплен в гореща вода нож.
 
Сладоледената торта има свежа леко кисела нотка от сливите и е разкошен десерт за все още топлите септемврийски дни.Правенето и беше по лесно от това да напиша как съм я направила.
И ако на някой му хареса комбинацията сливи и ванилов сладолед, нека се възползва от предложението ми.

28 коментара:

  1. Дани, обичам сладкиши със сливи!
    Твоето предложение е чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Дани,
      Йоли,
      Как ме радвате само!
      Благодаря Ви!

      Изтриване
  3. Не съм срещала, не съм, но се надявам скоро да я срещна в моята камера:):):). Страхотно изглежда! Браво за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти миличка правиш страхотни неща!Ще ме зарадваш ако видя че си заснела подобна вкусотия с твоята камера:)

      Изтриване
  4. Чудесно предложение,Данче!Много добре си я измислила тортата и ти се е получила страхотно!
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  5. Ухааа, какъв разкош! И снимките също! Представям си как се топи и преглъща! А, бе, има ли сладолед - не ми трябва друго, но сливите определено са бонус! А това, дето "не знам как ми хрумна", ще ти кажа - дарба!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна торта, а това интересно съчетание от вкусове е изключително! Поздравления за идеята и перфектната реализация! Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,
      Рози,
      Дани,
      Благодаря Ви за милите коментари!

      Изтриване
  7. Изглежда страшно примамливо!
    Много обичам плодове, а в комбинация със сладолед си е направо разкош :)
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо, сладоледена тортичка... пък аз цяло лято се наливах с чай :(
    Невероятна е! Аз, като се познавам, сигурно бих скътала голяма част за себе си, пък другото хайде, от мен да мине, ще споделя :)
    Много ми хареса необичайната комбинация от вкусове!
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошна ! Браво и за хубавите снимки ,Дани !
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошна, толкова добре изглежда, бих хапнала с удоволствие! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, Мария, Ванче,Павлинка,
      радвам се че ви е харесала тази не обичайна комбинация!
      Получи се чудесно че и на нас ни хареса:)
      Пак ще направя!

      Изтриване
  11. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar...

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, това нещо е разкошно! Такова съвършенство струи от нарязаните парченца :-) Чудесна комбинация от цветове и вкусове!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, невероятна е тортата!
    Много красива, с невероятно съчетание на вкусове и аромати!
    Изпълнението и също е перфекто!
    Поздрави за красивите и изкушаващи снимки!
    Целувки и пожелания за един чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, аз се наслаждавам на твоите, ти на моите:)но искрено ти благодаря и прегръщам!

      Изтриване
  14. Дани, чудесна торта! На мен никак не ми е странна комбинацията ти!Когато бях детепреди 100 години и ми извадиха сливиците трябваше да ям само сладолед и да пия ледено студено прясно мляко..Не знам дали има друго дете, на което му се повръща от сладолед-мразех, мразех сладолед-беше някакъв мазен, бял сладолед...Когато мина този период сс години не ядях, а то имаше и само такъв...до момента, в който бяхме на почивка във Велинград и там видях някакъв сладолед с неопределен вишнево кафяв цвят и поисках от майка ми да ми вземе...Влюбих се в този сладолед-на ден изяжзах по няколко-това беше нещо като сорбе-смлени или пасирани сини сливи-разпознах ги безпогрешно.Даже наблюдавах като изсипваха в машината от една кофа нектара.Като се прибрахме вече редовно си правехме от различни плодове такъв сладолед.И д осега предпочитам плодовите сладоледи...
    Благодаря ти, че ме върна в детството!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. И аз ти благодаря Бети, за споделените детски спомени:)
    Поздрави и хубав ден мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесно съчетание на плод и сладолед! Разкошна торта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Гоголина,
    на мен тази комбинация ми звучи прекрасно- сладолед с леко киселият вкус на сливите. Тях ги ям само на сладкиш, но затова пък в такава им форма ги обожавам. Крайният резултат изглежда повече от добър, така че поздравления@!
    И хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, направила си торта за чудо и за приказ! Страхотна е наистина! Не мога да се нагледам на чудесните снимки , които си направила! Представям си.... как се топи в устата , в съчетание със сливи! Чудесно! Благодаря ти за идеята! Прегръщам те и ти желая една красива и щастлива седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. gogolina, и твоята тортичка изглежда примамливо вкусна. Обичам плодово-сладоледения вкус. Възхищавам се на дързостта да правиш торта със сладолед. Аз имам само камера на хладилник и трудно опазвам сладоледа в добра форма. При мене би омекнала и свлякла (да не кажа изтекла от чинията)моментално. Виждам прекрасно нарязани парчета :) Отговарям ти в моя блог на въпроса за ножа!

    ОтговорИзтриване
  20. Фантастична е!!! Не мога да кажа нищо друго освен, че наистина изглежда божествено вкусна, а и красива също. Разрезите са убийствено примамващи!
    Поздравления за рецептата :)

    Усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  21. NIKOGA NE SAM SE SAMNQVALA V TOVA 4E ZA TEB NQMA NEVAZMOJNI NE6TA V KUHNQTA!TI VINAGI SI BILA UNIKALNA MILA MOQ NO TAZI TORTA PROSTO E RAZKO6NA KATO VSI4KO KOETO E PRAVENO OT TEB.POZDRAVLENIQ I CELUVKI OT MEN MILA...

    ОтговорИзтриване