петък, 27 април 2012 г.

Терин от сьомга,скариди и копър

Това е една рецепта от книжката ми за риби и морски дарове.Въпреки че се заканвах ,че когато правя рецепти от нея няма да променям нищо,не можах да изпълня заканата си.
Така или иначе рецептата не изпълних ,няма защо да ви пиша какво бяха заложили испанците като продукти и с какво ги подминих аз.

понеделник, 23 април 2012 г.

Салатка в кашкавалени чинийки

Днес тук в Каталуня е ден на Свети Георги"dia de Sant Jordi".Ден в който влюбените момчета подаряват на своите любими момичета роза и житен клас,а те от своя страна им подаряват книга.Може би е някакво съвпадение със световния ден на книгата,а може и да не е.
По улиците е пълно с продавачи на рози и на книги.
По традиция ,хванати за ръце влюбените се разхождат,ходят на тържествени обяди или вечери.
Ами все едно втори Свети Валентин.Много уважаван празник.А на следващия ден по телевизията се съобщава колко книги са били продадени за празника,нещо като статистика.
Не знам дали още минаваме за влюбени,но и на мен ми подариха роза и аз я снимах за да овековеча красотата и,а също така и да стане по цветен поста ми.А книжките които си купихме бяха за всички ни.Това са две книжки с цветни снимки,Светът във цветове и Испания в цветове.
А за салатката която направих днес приготвих малко по различен вариант на сервиране .
Това предложение за сервиране видях на много места и направени по най различен начин.
Ето туктук и тук и тук при di_ani където ми хареса много.
Моите кашкавалени чинийки са от настъргана моцарела и са правени в микровълнова печка на грил върху кухненска хартия.И докато е мека още моцарелата я поставям в купички за да се оформи докато се охлажда.
Както виждате варианти различни и за кошнички и за съдържанието в тях.
Моята салатка беше бобена.Но поднесена така ,дори и бобената салатка изглежда по специално нали?

Продукти за салатата:
Грамажи не пиша,всички продукти се добавят в зависимост от нашия вкус и предпочитания.


сварен боб
зелена чушка
червена чушка
морков настърган
сушен домат
пресен домат без семето
пресен лук


За дресинг:

зехтин
оцет
сол
черен пипер
джоджен


четвъртък, 19 април 2012 г.

Под сянката на броколи и първата ми задача

Хайде сега познайте!Кой е на сянка и защо?
Ами това е само една закачка,ей така за настроение!
Бързо се предадох,защото нямам време да се мотам.Имам да представям рецепта и да изпълнявам задача.

понеделник, 16 април 2012 г.

Велик Ден 2012



 Да ,празник като празник!Дошъл и си отишъл,но оставил във всеки от нас своето очарование ,спомена за щастливи мигове и надеждата за щастливо бъдеще!
Христос Воскресе! Нека бъдем здрави,добри ,да обичаме и да бъдем обичани!

четвъртък, 12 април 2012 г.

Велики четвъртък


Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди Великден.
Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Това яйце се оставя настрана от другите и с него се подменя миналогодишното,
което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

вторник, 10 април 2012 г.

Козунак с био захар



Продукти за тестото:

200 мл прясно мляко леко затоплено
25 гр мая
щипка сол
100 гр захар био нерафинирана
50 мл зехтин
100 гр масло
3 яйца
1 ч л ванилова захар
кората от половин лимон
брашно около 800 гр

събота, 7 април 2012 г.

Mona de Pascua

Не си мислите че тези шоколадови скулптори съм ги правила аз нали?Не, не съм!
В дните преди Великден,сладкарниците на Каталуния
показват вкусно и оригинално шоу: торти и шоколадови фигури, някои от които са толкова сложни,че направо можем да говорим като за истински произведения на изкуството. А аз бих ги нарекла шоколадови скулптори.Тази традиция която е типична за Каталуня и Валенсия е известна като "Mona de Pascua", обаче от миналото до днес е претърпяла много нови формулировки на старите рецепти и традицията се е видоизменила и подновила, благодарение на големия опит и знания на майсторите сладкари.

четвъртък, 5 април 2012 г.

Козунак със стевия


След като се нагледах на козунаци по блоговете, кой от кой по изкусителен и разкошен и моя милост реши да се впише в редиците. И както винаги се получава обаче си правя каквото съм се учила през годините и само от тук, от там взимам по нещичко да разнообразя репертоара.
И да си призная най -вече се  въодушевих от козунаците с кисело мляко на Елексирчето.
Обаче само заради киселото мляко. Наистина не бях слагала кисело мляко до сега в козунак. А нейните толкова много ми харесаха и най вече ме убеди че оставали меки и на другия ден, а аз точно това ми трябваше.