понеделник, 7 януари 2013 г.

Пълнена зелка и празнична пита венец


Ето днес обещаните рецепти от вчера :)
Видях тази голяма празнична сарма в блога на Ивана  :) за което много и благодаря!
Честит имен ден Ванче !Жива и здрава да си и с гордост да си носиш името българско!
Идеята да напълня зелка за моя имен ден беше взета веднага, но както почти винаги се получава при мен, промених рецептата.
Кръстена съм на баба си и от както се помня, и докато тя беше между нас, на Йорданов ден се приготвяше една пълна тенджера със сарми и това ми остана като традиция.У дома идваха гости, без покана, така беше в миналото.На имен ден не се канело, който желае да заповяда :)
Сарми много, мезета също, печени погачи и вино се лее :) Весело и шумно, почти като Нова година. Подаръци и за двете ни :)
Сега ще ви кажа каква беше моята плънка за зелката, която вече сте разбрали че съм променила.


Зная я от баба си, страшно вкусни се получаваха сармичките с нея :) Е... зелката ми беше прясна а не кисела , но това мисля че не е от голямо значение.Който желае може и с кисела зелка да си го направи.
Та... зелката ми не беше по ломбардски като на Ванчето , а може да се каже - съвсем по български :)









ПЪЛНЕНА ЗЕЛКА

Продукти : за 6 порции

1 зелка прясна около килограм
1 кг.свинско месо шарено не тлъсто (от врата е подходящо)
1 праз лук
1 морков
2 пресни домата
1 с л червен пипер
1 ч л черен пипер
4 с л ориз
2 яйце
100 гр кисело мляко
3 с л олио
сол и оцет, 2 дафинови листа и 10 зърна черен пипер за водата в която се вари зелката

 Начин на приготвяне :


Почиствате външните листа на зелката и я слагате във водата с подправките да се свари за около 15 мн.
Вече сварена се слага на плота и внимателно се разтварят 5 или 6 листа от нея и вътрешноста се отрязва.
След това , слагате в тиган с не залепящо покритие накълцаното на ситно месо, добре е да е без мазнина, защото месото ще си пусне.Когато водата от месото се поизпари се добавя, бялата част от праз лука, настърганият морков, подправките и се посолява на вкус.Добавя се ориза и червения пипер.Когато се поизпърже всичко се добавя  и нарязаното на ивици зеле което сме отстранили от вътрешноста на зелката и обелените и нарязани домати.След като всичко остане на мазнина се прибавя разбитото яйце и белтъка от другото, то е за спойка на плънката, да не се пръска.
Така приготвената плънка се слага на мястото на сърцевината и по обратен ред загръщаме с листата зеле.Завързваме с готварски гонец и слагаме в глинен съд с капак заедно с бульона в който сме варили зелката.
Печем във фурна за около 1 час.Макар и под капак , зелката се запича и добива готовност и приятен външен вид.





От останалата течност след печенето се прави сос, като и се добавя лъжица размито брашно и около 100 гр кисело мляко с разбит в него останалия жълтък.
Оставяте на котлона за няколко мин.като се внимава да не заври и да се пресече яйцето.
Соса оцветих с мазнина в която задуших  настърган морков.
Много вкусно се получи и празнично.И най-вече, сармите на баба в нов съвременен вариант:)






ПРАЗНИЧНА ПИТА ВЕНЕЦ

Продукти за форма 28 см.:

400 мл прясно мляко
50 гр прясна мая
2 ч л сол
1 ч л захар
2 с л зехтин
2 цели яйца+1 белтък (жълтъка е за намазване)
900 гр бяло брашно

Това са продукти за една прекрасна голяма пита, която е толкова пухкава и вкусна и можете винаги да разнообразявате като оформяте по различен начин.
Днес аз избрах да бъде под формата на венец, който видях при Димитрана и тук при Катето .И двете прекрасни кулинарки с разкошни блогове:)
Е….не ми се получи точно като тях, но то при мен така стават нещата :) когато най-много искаш да стане не се получава.
Става въпрос за формата, вкуса беше невероятен :)



Начи на приготвяне:


Размива се маята в леко затопленото мляко. Прибавя се солта , захарта и зехтина. Прибавя се част от пресятото брашно и се прави на кашичка, която се оставя на топло да втаса за 30 мн.
Разбиват се яйцата и единия белтък и се прибавят към втасалата вече основа.
После започва прибавянето на останалото пресято брашно като се бърка с лъжица докато започне да се отлепя от стените на съда тестото.Посипваме плота с останалото брашно и изваждаме тестото върху него.Взимаме с ръце от всички страни и  доумесваме до готовност.
Това е моят начин на замесване на тесто без да си цапам много ръцете :) Пробвайте и ще се уверите!
Така замесеното тесто слагам в достатъчно голям съд намазан с мазнина да втасва на топло за около 50 мн.

Втасалото тесто се разделя на 8 равни части които се оформят на топки.От едната се разточва кора която се слага на дъното на формата чийто стени са намазани с масло и посипани с брашно а на дъното има хартия за печене и по средата една купичка също намазана с масло, която ще ни помогне да оформим венеца и след това се отстранява.


Останалите топки се подреждат в кръг върху кората.Мажем с разбит жълтък топчетата и посипваме със сусам, а средата  която е върху купичката се реже на 7 равни триъгалника с които после покриваме всяко топче.
Тук искам да кажа, че идеята ми беше тези триъгълници да се различават от топчетата и за това тях посипах с овесени ядки, но може би трябваше или да оставя купичката в средата, или по -доброто , като я отстраня да поставя ограничителен цилиндър, за да не ми се затвори венеца.Защото точно това стана при мен.Мислех си че триъгълниците от кората която нарязах, ще предотврати затварянето на отвора, но при печенето не стана така.
Така че ви съветвам или да оставите купичката ако мислите че ще издържи на температурата, или да поставите друг ограничител, което ще сторя аз при следващото ми печене на тази питка венец :)

Оставяте да втаса и печете до готовност.
Да ви е сладко!




21 коментара:

  1. Дани, фантастични са!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани , на патерица ти честитя името и желая много здраве и късмет :* !
    Разкошен пост , красива маса , модерната сарма на баба ти е страхотна :) (смях се много на това :)) , а питката прелест ! Нямам думи да кажа колко много ми харесва всичко което правиш !
    Аз от събота нещо не мога да се организирам и нямам нищо за днешния ден :( , но се подарвах на снимките ти !
    Чао ,мила и хубава вечер ! Голяма ,силна прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно празнично меню,Дани!Но фиксирах и свещника-много е стилен!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно меню! Вкусни ястия и красива трапеза, Дани! :)
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Данче всичко е красиво и прекрасно като идея сигурна съм че ще бъде и вкусно!Просто нямам думи всичко е прелестно!Силна прегръдка миличка!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, прекрасно си съчетала традицията и модерното! И пълнената зелка, и питката ти са чудесни! Всичко поднесено красиво, с много вкус!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Браво, страхотни произведения на изкуството си сътворила миличка! Зелката ще я пробвам задължително, ще се опитам и питката, но не съм сигурна, че съм толкова добра като теб! Прекрасни неща си направила, поздрави! :))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, изключително красиво!
    Съвършено!
    И зелката и питката!

    ОтговорИзтриване
  9. Питата не ме изненада, видях я за първи път в хърватски сайт с много креативни идеи, направих я и я публикувах в кулата (ако решиш, надникни в тестени магии).
    Зелката обаче ме очарова. Поздравление аранжировката и снимките!

    ОтговорИзтриване
  10. Голяма красота! Прекрасно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  11. Големи вкусотии! как не съм по-наблизко:)

    ОтговорИзтриване
  12. Вчера ми секна нетя, та не разбрах дали се изказах тук. Днес обаче всичко е наред и да си кажа пак- страшно ми хареса още като го видях при Ивана. Сега и тук тези велики снимки- няма как, ще го правя;) Прилича на голяма сарма;))))
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. И двете неща изглеждат много красиво - перфектни за празнична трапеза.

    ОтговорИзтриване
  14. Честит имен ден на патерица, здраве, радост и късмет! Не зная кое най-силно ме очарова- зелката ли, питката...всичко е прекрасно, жалко, че не си наблизо...

    ОтговорИзтриване
  15. И от мен на патерица - ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!/то с тези фалшиви имена..../. Да си жива и здрава, много усмихната и обичана!
    А зелката е убийствена, просто се накапах, докато чета - аз много обичам зеле във всякакви вариации, а твоето е ...изкушение голямо!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  16. Жива и здрава да си ми Дани!
    Невероятни са и двете ти предложения много красиво си ги направила.
    Зелката апетитна и ефектна ,а питата разкошотия!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Признавам си, че дори и не помислям за питките, които ми образуват слюнки, но от малкото неудачни опити знам, че не "усещам" тестото. Но сармата, това е друго нещо. Сигурно, обаче, ще я оставя за изненада в друг сезон, сега твърде често ядем кисело зеле и туршии :)

    ОтговорИзтриване
  18. Не знам какво не й харесваш на питката,Данче,идеална е и толкова пухкава!
    И зелката така прецизно си я овързала жал да ти стане да я резнеш,ама пък какъв перфектен разрез,и сосче....абе жалко,че не съм била на масата и аз,чудно щях да се гостя! :)
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Всичко е толкова апетитно-нямам думи...Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, впечатлена съм! :) Правиш страхотни неща, а тези две изпълнения... Така ми зауха на хляб, на зимна домашна гозба... Ой! Отивам да изям един банан, защото ме обхвана дълбок глад :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.