понеделник, 21 октомври 2013 г.

Мини тортили с картофи и аселга със сос от тиква


Бързам да споделя с всички вас тази вкусотия :) 
Странна на вид комбинация, обаче толкова вкусна, че да си оближе човек пръстите! 
Казвам това, защото просто си грабнах от чинията с пръсти едничка, топнах я в сосчето и ... ммм... блаженство :)
От една доза излизат 8 тортили, напълно достатъчни за 4 порции ... но, в случай че умее човек да си контролира апетита :) На мен лично ми се наложи да забъркам и още една доза :) Така че, сами преценете колко да си опечете!


Аселгата са листа от бяло цвекло, с вкус подобен на спанака ,  почти като нашия лапад, но мисля че можете да я замените дори и с някаква друга зеления.Казвам това, защото не съм сигурна че можете да я намерите на пазара, още повече по това време на годината. Но пък тиква със сигурност ще намерите :) а спанак се продава и замразен.


За 8 мини тортили ви трябват:

4-5 листа аселга
2 картофа
100 гр настърган кашкавал
1 яйце
сол
черен пипер

за сосчето:

400 гр тиква
малка главичка лук
2 с л зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

Измитите и ситно нарязани листа аселга, заедно със зелената и бяла част, се сваряват във вода със щипка сол за 8-10 мн.Прецеждате водата и я заделяте на страни защото после ще ви трябва за соса.
Картофите също варите необелени. После обелете и намачкайте с вилица.
Вече охладените листа и картофки, разбърквате в подходящ съд със кашкавала, яйцето и подправките.
Разделяте сместа на 8 равни по големина топки, които нареждате в тава върху хартия за печене.

С обратната страна на лъжица, която топвате в мазнина за да не залепва сместа по нея, притискате топчетата и оформяте тортилите. Печете във вече загрята фурна до готовност. Става бързо, има няма за 10 мн.
За да се изпекат равномерно, може да ги наблюдавате и обърнете по време на печенето.




За сосчето, (което за мен си беше почти като пюренце), почистете тиквата и нарежете на парчета. Нарежете на ситно и лука.Сложете ги в тенджера заедно с 1 чаена чаша от водата ( да се покрият) в която е варена аселгата и мазнината, и варете до пълното им сваряване. После пасирате и поднасяте с малките вкусни и златисти тортили.

Да ви е сладко, и късметлийска октомрийска седмица!



И не забравяйте да се усмихвате ... нали?


Дори и когато сте ядосани :)


24 коментара:

  1. Беше ми усмихнато преди да дойда при теб,Дани......
    Усмихвах се докато четейки се настанявах удобно.....
    Смях се от сърце на веещата се от вятъра козинка на прекрасния космат сладкиш с чоко:))))))
    А сега за менюто..,сосът е превъзходен,тортилките-два пъти:)!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Дано да си изгледала и клипчето Миленка :) което така и не успях да постна сполучливо с картинка а само адрес, защото тогава наистина ще ти стане по весел денят :)
    Тортилките са чудесни, знаех си аз че ще се харесат!
    Поздрав с усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Превъзходни тортили,Дани и толкова апетитни и колоритни снимки!
    Вярвам ти,че трудно можеш да си укротиш апетита,предусещам,че ще са много,много вкусни!
    Непременно ще ги опитаме,отивам да си ги линкна в листата.
    Прегръдка и усмихната октомврийска седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този път наистина положението беше не контролируемо Роси :)
      Срам не срам ... казах си го :)

      Изтриване
  4. Ей, докато успея да напиша коментар, голям зор.....Прекрасно съчетание на продукти, ще пробвам, дори в хладилника имам пак-чой /под такова име се продава тук това, което ти наричаш аселга/. Снимките са ти прекрасни, както винаги.
    Златна и усмихната есен!
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей ... тези коментари, що така става, нямам обяснение Пепеляшке :(
      Обаче който силно желае нещо, намира начин :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. За има-няма два дни публикуваш неща, които искам да опитам веднага! Направо съм затруднена и май ще хвърлям чоп кое да е първото Л)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами ... то тази публикация беше готова отдавна, ама предната не търпеше отлагане, та затова така се получи :) Сега ще трябва да си дам малко почивка, а ти си ги карай и без чоп Роузи :) Нали всеки ден ни се налага да се храним?
      С усмивка :)

      Изтриване
  6. Даниии, все по-безмълвна оставам след твоите снимки... Може ли да е толкова вкусно? :)
    Чудесно е предложението ти!
    Обаче... съжалявам, но най-ме грабна мъникът, каква усмивка само! :))))
    Поздрави и слънчев ден. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери ... сърдечно благодаря!
      ... а това мъниче, всеки един миг ни дарява с усмивка :) Обожаваме го!

      Изтриване
  7. Дани, със сигурност ще си оближа пръстите!
    А снимките ти са вълшебни!
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря мила ... значи няма да съм сама в облизването :)
      Прегръдка с усмивка :)

      Изтриване
  8. При теб мила е всичко изрядно и подреено !Всички ястия вкусни и апетитни а тия тортили прекрасни ще ги опитам непремено,А сниките прелес профисионални а най-вече маника сладур а клипа ме разсмя от сърце ! Прегръдка и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи ги Ники, продуктите са достъпни и нищо особено! Ако не намериш листа от цвекло, замени ги със спанак, мисля че пак ще стане вкусно :)
      Прегръщам те и те целувам :)

      Изтриване
  9. Дани, апетитни картофени хапвания - и сега, и предишния път! И, както винаги, чудесно представени - прекрасни снимки! А пък и веселие на всички не ви липсва! И аз се развеселих с вас :)
    Хубава вечер и сладки сънища - след толкова тичане ... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Албенка! Тортилите са много вкусни наистина!
      Веселко е с този рошльо, радвам се че ти е подействало весело и на теб :)
      Дори и в момента прави някакви щуротии ... търси си компания за игра :)

      Изтриване
  10. Голям пич е Роки!
    Много вкусно изглеждат тортилите, Дани! Гледах в списание BBC Good Food, че този месец били най-хубави, но по нашите ширини трудно се намират. Там обаче не споменават колко апетитно могат да се приготвят :)
    Усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ха ха ... сладур си ни е той Лучи :)
    Знаех си аз, че по нашият край няма да се намери аселга, и затова вметнах че тортилите могат да се направят и със спанак. Е няма да е същото ... но почти ще се доближава вкусово :)
    А статията в списанието може да е имала за цел да насърчи производителите да помислят по въпроса, а не да покажат какви вкусотии се приготвят от аселга... макар че хубаво би било да се знае и това :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,стана ми интересен коментара по повод аceлгата и ако това ви помогне като информация,тя е азиатско зеле и се нарича Бок Чой,и би могла да се замени с всеки зеленолист зеленчук.А тортилите ви са много вкусни и ще ги направя пак.

      Изтриване
    2. Радвам се че са ви харесали тортилите с Бок Чой (китайското зеле), обаче това което аз съм показала на снимката наистина са листа от бяло цвекло и в Испания ги наричат Аселга. Листата са зелени и с много дълга бяла част, а китайското зеле е по различно на вид.Но това да пробвам и да направя тортилите и с него е добра идея, и тук го има в изобилие.
      Благодаря ви за интереса към рецептата и за коментара!
      Хубав, спокоен и ползотворен ден!

      Изтриване
  12. Ех, че хубаво е при теб, Дани!
    Страхотно предложение и съчетание, което би ми харесало -
    изглежда вкусно и много красиво, а снимките ти са като картички изразителни.
    Благодаря за удоволствието, поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря Диана! Всичко добро и за теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно настроение създаваш и със снимките, и с рецептите. Както винаги, с удоволствие прочетох публикацията, макар да не се заричам да направя тортилите. Впрочем, кой знае?

    ОтговорИзтриване
  15. ;) Но ако ги направиш ... никога няма да забравиш колко вкусни са били :)
    Благодаря ти Рози за удоволствието пък което аз изпитвам след всеки твой коментар! Голямо Благодаря :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.