неделя, 12 януари 2014 г.

Френски ябълков тарт и 2 години "Слънце и слънчоглед"


Много си мислих ... дали да не напиша само рецептата за тази вкусотия и тихомълком да подмина този ден?
Но съвестта ми проговори и ето на ... казвам ви :) 
Слънце и слънчоглед стана на 2 годинки!


Няма да изпадам във свръх възбуденост от факта ... обаче раждането на нещо, е задължително да се отпразнува, най- малкото да си поговорим в този ден за него, да си спомним за началото, за онзи ден в който се е родило.

Така си празнуваме ние разни нещица и случки ... 
Неусетно се изнизаха, ден по ден годините. Остана емоцията от това което съм публикувала когато отворя блога и имам време да разгледам стари публикации. Четейки вашите коментари и емоцията от публикуването им, аз се връщам в годините на зад и преживявам всичко отново. Нито за миг не съжалявам че съм се заловила с нещо, което тогава беше мъгливо и неясно за мен. Нямах и най-малката представа колко труд се влага в поддържането на един блог,
но колкото повече навлизах в подробности по воденето му, толкова повече заживявах в своята блого-приказка :)


Щастлива съм от факта че контактувам с непознати за мен хора и в същия момент ги чувствам толкова близки :)
И днес е денят в който искам да  кажа едно голямо и сърдечно БЛАГОДАРЯ на всеки оставил коментар под моя публикация по свой си начин ... и на всички онези които пък дори и нищо не казали, са надникнали от любопитство или пък за да прочетат някоя рецепта! БЛАГОДАРЯ ВИ!

А на себе си пожелавам да съм здрава и да имам време както за публикации така и за всичко останало ... и приятно и не чак толкова :) Просто време за всичко :)

И да си дойдем на думата, все пак: как приготвих тази невероятна вкусотия :)



ФРЕНСКИ ЯБЪЛКОВ ТАРТ

необходими продукти за тестото

200 гр.брашно
100 гр. масло
80  гр. био захар от тръстика
1 яйце
семената от половин шушулка ванилия

необходими продукти за плънката

7 средни по големина ябълки
150 мл. сладкарска сметана натурална
80 гр. био захар от тръстика
3 яйца
семената от другата половина ванилия
1 к. л. канела
и още 2 с.л. от захарта за посипване на ябълките
сок от половин лимон за намазване на ябълките

2 с.л. някакво светло сладко ( моето беше от кайсии) за намазване на тарта след изпичане за свежест
Адаптирано от тук.



Начин на приготвяне

Поставете всички продукти за тестото в удобен съд като маслото е студено и нарязано на дребно. С ръце намачкайте продуктите и омесете колкото е възможно по бързичко за да не се разтопи много маслото от топлината на ръцете ви.
Оформете на топка. Завийте във пластично фолио и оставете в хладилника най-малко за 30 мн.
През това време обелете и почистете ябълките от семената. Срежете ги на половина и всяка половинка нарежете на филийки като се стараете да не ги разпръсквате а да си останат така събрани.Намажете ги с помощта на четка с лимоновия сок.
Разбийте яйцата с помощта на тел в подходящ съд и добавете към тях захарта, сметаната, ванилията и канелата. Отново разбийте леко. Не е необходимо да ползвате миксер.Просто хомогенизирайте сместа и това е достатъчно.

Извадете тестото от хладилника и с помощта на точилка върху хартия за печене или фолио оформете кръг с големината на формата за печене. Намажете формата с масло и посипете с брашно. Посипвайте брашно по хартията и при оформянето на тестото. Поставете оформената платка в тавичката като обърнете хартията да е на горе, притиснете плътно с ръце. Отстранете хартията внимателно. Ако някъде се скъса, просто попълнете с още тесто и заравнете.
Наредете ябълките върху тестото и залейте с яйчено сметановата смес. Посипете върху ябълките останалата захар и печете в загрята фурна на 190 градуса за около 45 мн. Все пак не пренебрегвайте наблюдението по време на печене.
При приятен загар спрете фурната и оставете бавно да изстива вътре. Разтопете сладкото на бавен огън и намажете с четка сладкиша за блясък. Не го режете до пълното му охлаждане.
Да ви е сладко!




И за да остана вярна на себе си, и днес съм приготвила малко кадри ... пресни от сутришната разходка, слънчеви но малко мокри от дъжда :) 
Видяхме града от високо ... 



помирисахме гъбките ...



поговорихме си по комшийски ... 




и се прибрахме мокри, мръсни и сърдити че разходката свършила бързо :)



Хубава и спокойна нощ на всички!

36 коментара:

  1. Milite mi tolkova mnogo Vi se radvam i samo kato pro4etoh receptata vkusa e o6te v men .Po4vam go Vednaga :*

    ОтговорИзтриване
  2. Честит блогорожден ден, Дани! Да си блогваш още много време с мерак и вдъхновение! Да ни радваш с красиви снимки и приятни кулинарни изненади! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти е честит празника, Дани и да илядиш (както се казва) с мноооооого вдъхновение и хъс за нови, великолепни предложения!! Ние пък от своя страна ще надникваме тук и може би по някога ще си открадваме я по някое парченце от нещо сладичко, я някоя цяла рецептичка от твоите вкусотии (дано не се сърдиш :)), а по някога само ще се полюбуваме на прекрасните ти снимки! Да си ни жива и здрава, миличка! Поздрави и силна прегръдка!!

    ОтговорИзтриване
  4. И ние ти благодарим, Гоголина! За това, че ни правиш част от това невероятно красиво слънчево място! Разбира се, няма да пропусна почерпката и ти желая здраве и дълго блогване;))

    ОтговорИзтриване
  5. Даниии, как ще подминеш и ще си замълчиш... Та нали и ние трябва да се порадваме на твоя празник, защото той е споделено изживяване за всички ни, които се радваме на красивите ти вкусотии... Пък и няма как да не се почерпя с тази френска сладост, нали знаеш? :)
    И сега искам от сърце да ти честитя 2-те годинки на блога и да ти пожелая да не можеш да ги преброиш един ден, да имаш още повече приятели и тук и най-вече - да си здрава! А време ще намериш за всичко, сигурна съм.
    Всичко добро, Дани, изпращам ти мноооого усмивки! :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен повод за почерпка с невероятно изкушение, Дани! Честити да са двете блогогодинки, още много радост да ти носи това прекрасно място! Благодаря ти, че си го създала, за да споделяш с нас част и от себе си! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, и аз ти благодаря за това слънчево и вкусно място!
    С пожелания да продължаваш да си доставяш удоволствие
    и да го споделяш с нас!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен десерт, Дани!
    Честита годишнина на блога, пожелавам ти много вдъхновение за нови рецепти и снимки! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит Рожден ден! Желая Ви още много рождени дни! Бъдете все така прекрасни! Радвам се, че Ви има! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, честита ти годишнина на прекрасния ти блог. С удоволствие те чета и винаги се наслаждавам на красотата, която сътворяваш. Ще се почерпя макар и виртуално с този умопомрачаващ сладкиш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит блогорожден ден,миличка! Да си ми жива и здрава !
    Пожелавам ти от сърце мого кулинарни вдъхновения !
    Още дълго да ни радваш с твоите вкусни ястия,
    и красиви фотосесии с които ни радваш очите!
    А от тая красива сладост не бих отминала да не се почерпя!
    А за роки нямам думи сладур!
    Една силна прегръдка !

    Прегръдка и целувк!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита блогогодинка! Много кулинарни вдъхновения и страсти!:) Разкошна тарта!

      Изтриване
  12. Честита блогогодинка! Много нови вдъхновения и кулинарни страсти! Разкошна тарта!

    ОтговорИзтриване
  13. честит блогоден :)
    все така съблазняващи снимки и изкушаващи рецепти още мноооого годинки!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник на това прекрасно местенце!!! Пожелавам ти много вдъхновение, много приятели, много вкусни рецепти и красиви места и ей такива вълшебни разходки:)! Да го нацелуваш това малкото по нослето!!! Прекрасна почерпка и с удоволствие се присъединявам към купона!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник, Дани! Нестихващо вдъхновение, безброй успехи и читатели ти желая от сърце! Почерпката е невероятна и ще си поискам едно парче за сутрешното кафе. Прегръдка с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, нека никога не свършва твоята блог-приказка!
    Много обичам да надниквам тук, винаги ми доставяш огромно удоволствие и си взимам голяма порция настроение! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани,честита годишнина на блогчето!Все такива вкусни творения ти пожелавам!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Честит блогорожден ден и от мен! Пожелавам ти от все сърце, блогът винаги да ти носи само приятни моменти и познанства! Рецептата е чудна и поднесена по очарователен и изискан начин! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Приеми и моите най-сърдечни пожелания за още много вкусни рецепти, красиви снимки и нови читатели и последователи, Дани! Честито:*!
    Тартата е чудна, а снимките са много, много нежни! А пухчо ще го изям, този сладур голям:)).
    Голяма прегръдка от мен с пожелание за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Надявам се и ти желая още много рождени дни да отбележиш на това вкусно, слънчево и много красиво местенце, Дани! За мен е истинско удоволствие да идвам и се наслаждавам тук, а и да ти призная, не веднъж си ми оправяла настроението с прекрасните си слънчеви снимки. А малкото пухче винаги ме е карало да се усмихвам както сега. :) Желая ти и нестихващщи ентусиазъм, вдъхновения и кулинарни страсти! Честит юбилей, мила! Тартата е разкошна, черпя се с удоволствие!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Честитоооо! Колко е хубаво, че си се решила навремето и сега ни радваш с омайни публикации!

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасен сладкиш! Честита годишнина, Дани. Пожелавам ти още много години да ни радваш с красиви снимки и вкусни гозби.

    ОтговорИзтриване
  23. Честит празник на теб и на блога, Дани :) Сладкишът е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  24. Честита втора годинка, Дани!!!
    Много такива още да натрупаш, за да има ние по какви вкусотии да се облизваме и по какви красиви кадри да въздишаме :) Много красив сладкиш си ни приготвила по повода :) Почерпвам се и оставям прегръдка и усмивка за теб :)

    ОтговорИзтриване
  25. Пораснала си, Дани, честито! И прекрасен тарт си приготвила за празника!
    Толкова хубави, съблазнително ухаещи и вкусни кулинарни предложения, представени с красиви снимки, ни поднесе през тези две годинки! Сигурна съм, че имаш голям запас и занапред - ще те следвам с удоволствие най-редовно!
    А и хубави плитки знаеш да плетеш :)
    Сърдечни прегръдки, Дани! Хубава и весела вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Честита годишнина, мила Дани! При теб винаги е много слънчево, приятно и вкусно! Още много години да радваш с поредните си кулинарни изяви и прекрасни снимки!
    С много вкусен тарт си ни почерпила!
    Силни прегръдки за теб и любимеца Роки!

    ОтговорИзтриване
  27. Мила Дани, честита годишнина на блога ти! Създала си невероятно красиво, слънчево и уютно място! С разказите си, със снимките си, с гозбите и сладкишите, които публикуваш създаваш толкова хубаво настроение, за което ти благодаря! Желая ти още дълго блогване и много вдъхновение, приятни разходки, пътешествия, приятни изненади и много приятели!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  28. С голямо удоволствие прочетох всеки коментар мили момичета!

    Отговарям на всички Ви с едно голямо и сърдечно БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  29. Честита годишнина, Дани! Чудесна тарта си приготвила за празника! Блогът ти е едно ноистина прекрасно място, от което винаги си спимням за нашата любима страна - Испания! С най-добри чувства и с пожелания за бъдещи още по-интересни рецепти и публикации! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  30. Честита годишнина на прекрасното ти кътче,Дани!
    Продължавай все така да го водиш с ентусиазъм и да ти носи удовлетворение!
    Сигурна съм,че хубавите емоции ще продължат и приятелите ще стават все повече,защото тук винаги е много уютно,усеща се една топла гостоприемност!
    Красиви снимки и вкусни рецепти радват окото!
    Пожелавам релаксиращ уикенд на теб,семейството и твоето другарче :) !

    ОтговорИзтриване
  31. Дани, много пъти честито- за Новата година (да е здрава и благословена), за блого-рождения ден (да си все така пълна с идеи и радост да лъха от всеки пост) ! Хубава нова седмица!
    А това ябълково творение е възхитително!

    ОтговорИзтриване
  32. Таня, Роси, Иглика ...
    Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  33. Дани, честита блогогодинка! Много се радвам като вляза в блога ти :) Продължавай с пълна сила да твориш и да ни показваш красивото в живота и кухнята!

    ОтговорИзтриване
  34. Не мога да повярвам, че съм пропуснала празника на едно от любимите ми блог местенца...
    Със закъснение, но от сърце - честита ти годишнина, Дани, и още много х2,
    още много кулинарно вдъхновение, още много вълшебни моменти , прекрасни рецепти и красиви снимки!
    Страхотен сладкиш, презентация и снимки - благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  35. Хихи, както казваше бай Тошо - да илядиш....и да ни радваш!
    Чуден сладкиш и снимки!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.