събота, 8 март 2014 г.

Малка ванилова торта със желе от манго


Като казах в предната си публикация че отивам да сглобявам тортата, та вече трети ден ни вест ни кост от мен :)
Ама не си мислете че три дни торта правя ....То тортето бързо става и още по-бързо се изяде :)* И трошица няма от него :) А това което беше останало и на следващия ден, повече ни се услади от предната нощ. Една такава сочна и напоена от аромата на ванилия, уиски и нежният и мек екзотичен вкус на манго, идеална комбинация за чашка кафенце. Харесвам си аз такива бързи и плодови кексови торти :) 

Мислех си с малини да спретна нещо, но не ми било писано :( Точно него ден малини не намерих :( 
Донесе синът ми това манго и вместо червена ... тортата стана оранжева.Не се гордея особено със снимките и, но като не погледнах настройките на фотоапарата така се получава. После вече беше късничко за други и те така.Показвам и казвам набързо тортата и тичам да се видя с приятелки на кафенце, че и животинката ми ме чака за разходка :)


Малка ванилова торта със желе от манго


Продукти за блата :

2 яйца 
половин чаена чаша захар ( чашата е 200 мл )
четвърт чаена чаша зехтин
брашно половин чаена чаша
щипка сол и 1 чаена лъжичка бакпулвер
настъргана кора от половин лимон
1/2 шушулка ванилия
лист хартия за печене и лъжичка масло за намазване на формата

* вече съм го правила блата ето при тази тортичка :)

За сиропиране на блатовете:

3 с.л. захар
120 мл.вода
50 мл. уиски

За крема:

300 мл. прясно мляко
3 с.л. захар
2 жълтъка
2 с.л. царевично нишесте
1/2 шушулка ванилия

и за желето:

1 манго 600 гр.
2 пластини желатин

Филирани бадеми за гарниране.

От тук на там ... любимата ми реплика: - "Фасулска работа"


Разбиват се яйцата със захарта до нейното пълно стопяване.Прибавя се мазнината.Пресява се брашното със солта и бакпулвера и също се добавя на части към яйчената смес до пълното и хомогенизиране.Поставяме хартия на дъното на форма с размер 20 см., намазваме с маслото и изливаме сместа. Печем до суха клечка.Оставяте блата да изстине върху решетка, режете на половина с остър нож и сиропирате с горещия сироп. А той се прави като се кипне водата със захарта за 2  минути и се добави уискито. Важно е сиропа да е горещ, а блата студен.Слагате чиста хартия отново във формата с падащо дъно и поставяте единия блат.Сварявате си кремчето и още топличко, не е нужно да изстива съвсем го изсипвате и него. Оставете 2 с.л. от крема в чинийка и покрийте плътно с фолио. Ще ви трябва след няколко часа да измажете стените на тортичката с него за да полепите вече изпечените филирани бадеми.Следва втория блат ... отново сиропирате и сега идва ред на желето от манго.
Аз малко си поиграх като изрязах няколко тънки ленти от него преди да го пасирам и ги навих на рулца.Тях поставих върху желето по борда на тортата и също намазах със сместа за да не повехнат.
Тук можеше и повече да я изпипам ... но пак съм бързала за някъде :)*
А желето от манго се приготвя много лесно.
Пасирате плода и измервате пюрето в милилитри за да знаете колко желатин ще ви трябва.Трябва поне да е 200 мл. Ако не ви е сладко, добавете му захар. Аз не сложих. 
Накиснете листенцата желатин във студена вода а пюрето загрейте на котлона до момент на завиране.Отстранете и добавете накиснатия желатин без водата. Разбъркайте и той ще се разтопи от топлината.
Охладете пюрето 10 мн. и го излейте във формата върху втория блат. Чукнете формата в плота за да се разлее равномерно.
Подредете рулата от плода ако сте решили да има такива (защото може и без тях) и намажете с четка от пюрето което сте заделили ( 1 с.л. е достатъчна).Охладете до желирането му и вече може да извадите тортата в поднос. Измазвате с крем и полепвате изпечени филирани бадеми.
Държа да кажа, че като цяло ми липсваше нещо хрупкаво в тортата, така че можете спокойно между блатовете да посипете и още бадеми, и нека да са изпечени. 
Само тези по стените ми бяха недостатъчни. 


Еййй ... ама че дълго обяснение :) 
Аз по бързо я направих отколкото да напиша какви съм ги вършила :)Дано нещо не съм пропуснала!
Благодаря на всички които ме поздравиха и направиха денят ми усмихнат и специален!


И да ви кажа, минало годишната ми публикация от този ден по си я харесвам :)
Честит 8-ми март на празнуващите и весел празник!


Бъдете мили, красиви, чаровни, нежни и усмихнати като мартенско Слънце момичета :)
Прегръщам ви!

17 коментара:

  1. Честит Празник, Дани! До сега бях на гости на слънчевата Ив и влизайки при теб се зарадвах на още една слънчева публикация :) Вие сте се наговорили :) Тук е мрачно, студено и приемам красивите ви топли публикации за подарък :)
    Бъди обичана, нежна, любяща и много щастлива! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, Дани! Ако ти не си харесваш снимките, аз моите направо трябва да ги хвърля някъде:) Чудесна и слънчева торта! Весел празник днес!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила, Дани, тортата ти е толкова прекрасна, колкото и ти - истинска и с нищо в повече, всичко си е на място. :)
    Честит 8-ми март! Желая ти всичко най-добро и както казах на Снежи, вече си имам ново любимо пожелание (нейното) за повода: "Нека всяка жена има щастието да бъде майка и любима!".
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Колкото и да е мрачно на вън, ти винаги успяваш да преобърнеш времето в слънчево и топло. както и сега! Прекрасна си! Честит празник, мила! Бъди все така вдъхновена и вдъхновяваща, обичана и обичаща, щастлива, обградена от любов и признателност! Страхотна е тортата, вкусна и много красива! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. И добре, че не е червена .....оранжево ми харесва повече :)! Чудесно изглежда! Честит празник, Дани! Бъди здрава и много щастлива!
    Голяма прегръдка, да ви е сладко кафенцето (тук леко завиждам за приятелките, при нас кафето се пие за 3 мин.) и хубава, съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит 8-ми март, слънчево момиче! Да си здрава, обичана, щастлива! При теб е истински празник - пролетен, женски, вкусен и усмихващ! Тортата е божествена! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник, Дани, много слънчева, красива и ефектна торта - вълшебство!
    И от мен пожелания за един по-специален, с празнично настроение ден, наситен с топлота, внимание и любов.
    Бъди успяваща и усмихната, вдъхновена и много, много щастлива.

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник, Дани! Харесаха ми и двете публикации, не се отказвам нито от пухкавия тутманик, нито от тази красива и елегантна торта, в тон с празника! Бъди жива и здрава, обичана и щастлива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, честит празник! Не знам какво не харесваш на снимките и тортата, но са разкошни! :) Много приятен оранжев цвят, в унисон с невените!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник, слънчева Дани! Разкош ни поднасяш днес! :) Изглежда така сочна и лека тази торта, че ми идва да приседна до парчето в чинията! Да не говорим, че много обичам манго. Точно чакам едно да узрее най-сетне и да му видя сметката ;)
    Топла и уютна вечер ти желая! Надявам се денят ти е бил вълшебен и специален :)
    От мен голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честит 8-ми март !!! С тази торта ми огря денят хахахааа много ми харесват свежите цветове , които си получила от мангото , направо ти идва да я издеш цялата . Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, толкова красива торта! Обожавам този плод и много бих искала да опитам повече различни десерти с него, затова благодаря за това предложение! Честит празник и от мен, макар и на патерици!

    ОтговорИзтриване
  13. Имам чувството, че и ряпа да ти бяха донесли вместо малини, заглавието щеше да гласи "Малка ванилова торта със желе от от ряпа" :) Прекрасни снимки, слънчеви, зареждащи с хипер настроение.!

    ОтговорИзтриване
  14. Ха ха Роузи :) Едва ли ще стане вкусна торта с ряпа :)

    Благодаря,
    Благодаря .... сърдечно благодаря на всички отбили се да видят моята малка торта :) и не само да я видят, ами и да ми пишат :)
    и да ме поздравят за осмомартенският празник!
    И както казах вече по горе ... Бъдете мили, красиви, чаровни, нежни и усмихнати като мартенско Слънце момичета всеки Божи ден! :)
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, честит празник на патерица, бъди все така слънчева, така ме спря с тази публикация!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник и от мен, Дани, макар и с малко закъснение! Да си много обичана и все така слънчева!
    Тортатата ти е прекрасна и звучи много ароматна!
    Прегръдка и прекрасна усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви Иглика и Алекс! :)
    Прегръдки и за двечките :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.