вторник, 9 декември 2014 г.

Домашна медена торта с орехи



Някой ще каже че му прилича на "Френска селска торта". Други .... на "Руски медовик". Аз си я кръстих  ... Домашна медена торта с орехи. Някак си по-българско ми се стори :) , а и какво значение има тук името? Тортата си беше толкова домашна, че просто няма на къде повече :) и медена си беше, а и орехи си имаше :)


Не съм писала от много време в блога си. Грабвах от време на време фотоапарата, щраках по някое фото, но за публикация не ми стигаше желанието. 
Но днес е друго :) Мисля че ще се получи. А и щеше да е грехота, да не покажа пред света тази простичка на вид торта, много вкусна и не чак толкова трудна за изработване. Всеки който борави с точилка ще се справи с лекота. Не отнема много време. Достатъчно е да заделите около час ... най-много два ... и да ви е ден за правене на торти.



Дааааа ... та като казах ден за правене на торти ... имах предвид ден като моя :) Не е нужно да крещя пред света колко съм щастлива, но ми се иска да благодаря на тези които ми подариха приятната щастлива емоция!
Направих тортичката за рожденият ден на приятелката на сина ми ... но ... вечерта нещата се преобърнаха и поводите вече бяха два. Приятелката станала годеница, а моя милост се сдоби със снаха :) 

Един дългоочакван момент в моя живот :) Вече си мислех че няма да ми се случи ... но явно тази Коледа чудесата почукаха и на нашата врата. Хубаво е да видиш блясък в очите на децата си ... ама толкова е хубаво, че се просълзяваш от щастие!И така ... крещейки си на ум, с някоя друга щастлива сълзица в очите и заспивайки с усмивка на лицето :) ... да взема че да напиша рецептата за тази тортичка, да увековеча момента на сладост и емоция, и един ден, след мнооого години, прочитайки публикацията си ... пак да се усмихна и да се просълзя от умиление по изминалото време :) А те ... също толкова влюбени като сега, и с малко щъкащо човече около тях, да ми приготвят вкусната торта която сега аз приготвих в тяхна чест ... медена и с орехи ... да подсладят моите старини :)

И така деца мои ... бъдете здрави, бъдете щастливи за цял един живот! 
Всеки един миг! През всички сезони! 
Нека Любовта ви е споделена и да ви дава сили по не лекия житейски път! Нека сълзите в очите ви са само от щастие! 








Домашна медена торта с орехи


Продукти за блатове с диаметър 26 см:

1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
350 г брашно

продукти за крема: 

1000 гр. заквасена сметана
120 гр. захар ( или на вкус)
1 шушулка ванилия

200 гр. запечени орехови ядки за гарниране и
още лъжица две течен мед



Начин на приготвяне :

Разбийте яйцата и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 20 минути. Отдръпнете от котлона и още топла започнете да добавяте в нея по малко и на порции пресятото брашно. Бъркайте с лъжица или шпатула, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 7 топки ( толкова излязоха моите). Всяко брашно е различно и много внимавайте да не прекалите с него, дори и да сте го измерили с везна. Доверете се на чувството за усет към тестото. То трябва да не е твърдо, да е еластично, да не лепне и да може да се точи.
Всяка топка да не е по лека от 110 грама ... за ваше улеснение изтеглете тестото и преценете на колко топки и по колко грама ще го разделите.

Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на плота и  разточете до желания диаметър. 

Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 3-4 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките, но веднага след изваждането на всеки блат, докато е още топъл, с ринг или друга кръгла форма, аз лично използвах една чиния с диаметър 26 см, изрежете блатовете с остър нож. Оставете ги да се охладят докато приготвите крема. Запазете и изрязаните краища. Тях ще добавим след блиндиране към строшените ( блиндирани) орехови ядки.



Кремът не е нищо особено. Просто подслаждате сметаната и я ароматизирате със семенцата от шушулката ванилия. Може да използвате и друг аромат, например канелата би се вързала добре с меда и орехите, но на мен по ми хареса бял крем с малки черни семенца в него.
Ако кремът се повтечни от захарта, не се притеснявайте. Всичката течност ще се поеме от блатовете след като се намажат с него.





Сглобяване на тортата:

Смелете изрезките от блатовете с блендер, орехите също и ги смесете добре.
Сложете първия блат върху подложка за торта или поднос. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от печените, смлени орехи. Следва втория блат, отново крем и орехи и така до изчерпването им. Последния блат и от страни измажете само с крем.
Поръсете с орехи отгоре и по борда. Приберете отново в хладилник за няколко часа, а най-добре за едно денонощие. При сервиране покапете с още мед и декорирайте с още орехови ядки.




За направата на тортата се ръководих от рецепта от блога на Ани Шакарян, за което сърдечно и благодаря!






Хубави и щастливи предпразнични дни на всеки случайно или нарочно преминал от тук!
Честит празник Света Ана!

23 коментара:

  1. Прекрасна е! Снимките ти са толкова изкушаващи, че вече е време да я приготвя тази торта.
    Не съм я приготвяла от зимата- чудесна е на вкус.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани и мен просълзи. Желая им цялото щастие на света, а тортата е прекрасна. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, честито! :) Много мило и красиво си описала всичко и пожелавам семейното щастие винаги да огрява дома ви! :)
    Тортата е прекрасна, любима комбинация от мед и орехи! Без значение как ще наречем тортата, важното е, че е домашна, вкусна и приготвена с много любов за любимите хора. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Нека децата да бъдат много, много щастливи, да се разбират и поддържат във всеки един момент! Знам, че това ще направи и вас щастливи и ви го желая от сърце! И дано нямат нужда от подслаждане на живота, но ако им се наложи - ти си насреща :)

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна торта за чудесен празник си приготвила, Дани! Сигурна съм, че децата ти ще подслаждат дните ти с много обич, щастие и радост! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошна е станала! Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, да сте живи и здрави всички, щастливо и сплотено семейство! Тортата е прекрасна, а снимките толкова апетитни! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна торта, а поводът е толкова трогващ и мил. Нека винаги се обичат и да са здрави, а ти да им помагаш и да им се радваш. Снимките ме заредиха с много хубаво настроение! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Повода си заслужава, да, прекрасна торта, великолепна! Прекрасни снимки и настроение, зареждащи са! Прекрасен ден и прегръдка много голяма от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Вярно ли, наистина, леле, ох Дани просълзих се от радост!!! Честити празници и все такива красиви поводи да ви събират на такива вкусни тортички! Да е жива и здрава рожденичката -снаха, а бе всички да сте живи и здрави, ей! Ох, че готина изненада!!! Прегръщам ви!!!!!!!!!1

    ОтговорИзтриване
  11. И аз искам! :)
    Дани, прекрасни емоции, заслужаваш ги след всичко друго... Искам от сърце да им пожелая на влюбените винаги да се топлят от обичта между тях и винаги да откриват смисъл един в друг!
    Ох, развълнувах се и аз... А тортата е просто чудесна, най-хубавите торти са домашните! :)
    Прегръдки, мила Дани, бъдете здравички цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, чудесна торта за прекрасен повод.
    Много любов и радост в очите им да има!
    А и ти да имаш много поводи за усмивки покрай тях!
    Снимките са прекрасни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Ох, че хубавоооо !!! Много вкусна и сочна изглежда тортата, Дани. Като за прекрасни емоции!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви момичета ... толкова сте мили! Радвам се че ви е харесало моето емоционално домашно торте!
    Много от вас със сигурност са я правили и то не веднъж, но на мен наистина ми беше за първи път :),... няма да е за последен ... уверявам ви!
    Топла прегръдка от мен с пожелание за красиви предпразнични дни и блестящи празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова хубав повод с толкова вкусна торта....Представям си емоцията ти,Дани и ти пожелавам все такива щастливи мигове да те навестяват!Няма по-хубаво нещо от това да виждаш момчетата си щастливи с момичета до себе си....Прекрасно е...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, честита ви радост, да са здрави и много да се обичат младите!
    Тортичката е чудесна, изключително вкусна и сочна и как ухае само на мед и орехи, ммм...
    Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  17. Ехаааа, ще ми се и аз да бях такава добра снаха и свекърва ми да ми направи една такава, разкошна, вкусна, сочна торта, ма предполагам не съм слушала достатъчно;)
    Да са живи и здрави младите и нищо да не нарушава хубавото им и цветно бъдеще. Фантастична торта, независимо как ще я наречем;)

    ОтговорИзтриване
  18. Да са живи и здрави децата, Дани, и много да се обичат! А тортата е страхотна! Браво!

    ОтговорИзтриване
  19. Честито на бъдещата свеки и най-вече на младите-да са влюбени и безкрайно щастливи ,да има разбирателство и хармония помежду им!
    Това ще да е била най-вълнуващата и сладка торта във вашия дом,Дани!
    Много,много вкусна изглежда!
    Снимките са много апетитни!
    Щастлив уикенд!

    ОтговорИзтриване
  20. Честито, Дани! Много щастие и любов на младите!
    Разкошна торта и снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви момичета за милите пожелания! Топла сърдечна прегръдка за всяка една от вас!
    Щастливи предпразнични дни и светли празници! Здраве и благоденствие в домовете ви!

    ОтговорИзтриване
  22. Е,доказах че съм истински телец.....,бавно,баааааавно достигнах до тази вкусна и емоционална торта:)))))
    Първо:Нека децата са здрави и щастливи в дългото си съвместно пътуване!
    Второ:Нека винаги сълзите ти бъдат от вида-щастливи!
    Трето:Тортата е съвършена!
    Четвърто:Прегръщам те ,Дани!:))))))))

    ОтговорИзтриване
  23. Сладък и цветен съвместен живот пожелавам на децата :) Да се сбъднат всички прекрасни пожелания, които си отправила към тях!
    Тортата е прекрасна! И за мен тя е просто Медена торта и имам специално отношение към нея!
    Весели и красиви празници пожелавам на семейството ви!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.