събота, 20 декември 2014 г.

Вита баница с тиква или просто Тиквеник


Има неща в живота, които никога не се забравят. Има хора, които по един или друг начин пък, са заели специално място в нашите душевни чекмеджета и са оставили частица от самите себе си ... усмивка, мил жест, топла прегръдка, приятелско отношение. И когато част от твоят живот е преминал с неговото присъствие, няма как да не се сетиш за него, пък било то дори и само за да го попиташ, примерно, каква е била рецептата на онзи тиквеник, който е бил толкова вкусен, че и днес помниш вкусът му :)
С хрупкава коричка и сладка и нежна вътрешност :)


Та ... обадих се аз на Ники, за да ми каже тайната за тази вкусотия, че празници идват и сега му е времето. Не че не съм го правила до сега ... нееее ..., но за да е по достоверно и прясно и просто да си побъбрим. Аз и миналата година пак я питах, че и по-миналата може би :), и за да не си говорим всяка година по това време за ... как ставаше магията с тиквеника? .... да взема че да си я запиша най-после тази рецепта.
И така, днес на вашето внимание, на прицел е ... Тиквеника на Ники ... едно от нещата които докоснати от нейните ръце са неустоима вкусотия ;)
И принцовете помня Ники ... но за тях ще те питам някой друг път :)




Вита баница с тиква или просто Тиквеник

Продуктите ориентировъчни, че тука грамажите никаква роля не вършат да знаете. Колкото повечко тиква, толкова по добре :) Ако обичате по сладките баници ... и със захарта можете да прегрешите. Аз ще напиша продуктите в лъжици за едно руло от 2 броя кори. Корите са ми фини точени на Фамилия.

Продукти:

1 опаковка кори Фамилия
тиква не по-малко от половин килограм настъргана на едро ренде
захар бяла кристална
орехи едро натрошени около 200 гр.
канела
зехтин



Начин на приготвяне:

Важно е да се знае, че корите се завиват по 2 наведнъж и не се мажат с мазнина.
Слага се в единия край от край до край настърганата сурова тиква.
Върху нея се посипва
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица от орехите
1 супена лъжица зехтин
Поръсвате с канела от край до край върху плънката но не много, от много канела тиквата ще си промени цвета, и завивате на руло.
Рулото внимателно с две ръце  набирате от края към средата, да се набръчка. 
Навивате на охлюв и поставяте в намазана с мазнина тава. 
Процедурата се повтаря и с останалите кори, докато се напълни тавата или ви свърши тиквата :)
И тук идва важен момент ... загрява се още зехтин и с него се полива внимателно цялата баница.
Долу горе по 1 с.л. върху всяка кора.
А дали се е загряла хубаво мазнината, може да разберете, като пуснете в нея хапка хляб и изчакате да се зачерви.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса до приятен златист цвят около 30-40 мн.


След като извадите от фурната, оставете да се охлади без да я покривате.
При съхранение, покрийте само с кърпа, в противен случай баницата няма да остане с хрупкава горна коричка.
Посипвайте с пудра захар едва при сервиране.
Ако предварително я поръсите, отново рискувате да не ядете тиквеник с хрупкава коричка.



Може да редите корите и прави хоризонтално в голямата тава на фурната и преди да опечете да ги нарежете на малки порции, почти като саралии.




Направете, най-вкусния тиквеник за празника и нека вкусът му бъде запомнен от вашите приятели! 


Да ви е сладко и весели празници на всички!


38 коментара:

  1. Ах, неустоим е този тиквеник, а снимките, мила, са фантазия! Много красота, празничност и уютна атмосфера ни показваш с тази публикация. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз ти благодаря Катенце, че винаги намираш време да ме поздравиш и напишеш мил коментар, след който щастливо се усмихвам! :)
    Мило виртуално другарче :)* Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  3. Моята вуйна от сто години все така питаше за едни и същи рецепти, а мама все се чудеше как не ги е научила най-после, а то какво се оказва - жената е проявявала близост и топлина. :) Много си я обичам и историята ти ме подсеща да я изненадам приятно тези дни.
    А твоят тиквеник още от снимките си личи колко сочен, Слънчо, златен и толкова апетитен! Пък както нежно си го напудрила, направо ми замириса на снежна Коледа, ама май и тази годна ще е я караме тук по сандали ;)
    Много празнично настроение, много усмивки и щастливи моменти ти пожелавам, мила! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, да идвам при тебе, щом е за сандали, тук при нас студ и ужасен вятър днес, а цяла седмица-две - мъгла...мъгла...!!

      Изтриване
    2. Това ще да е Ирме ... близост и топлина :)
      Пожелавам ти Коледа ... хем снежна, хем топла и уютна с много весело настроение!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Ох, че примамлив тиквеник, придружен с неустоими снимки!
    Поздравления и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Тиквеник,мечта!Толкова топлина и красота ме заля от тази ти публикация,Дани......
    Благодаря ти!Рецептата е чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръщам те Миленка! Щастлива Коледа!

      Изтриване
  6. Уютно, празнично и вкусно е при теб Дани! Откога не съм правила тиквениик..Може би защото е приоритет на мама и винаги има и за нас....
    Чудесно приложение си намерила на съда за паеля :)), ако не се лъжа.
    Топли прегръдки и усмихнати празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Бети!
      Изобщо не се лъжеш ... този съд е универсален и много функционален ... жестоко употребяван за какво ли не :)
      Прегръщам те и ти желая весели празници!

      Изтриване
  7. Истински празничен тиквеник! Прекрасно изглежда! Веселе и щастливи празници, мила Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели и щастливи празници и на теб Йолинка! :)*

      Изтриване
  8. Дани, чудесен тиквеник, споделен с приятел!
    Няма как да не е вкусен и пълен със спомени!
    Весели празници, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници Дани! Топлина и обич в дома ти, здраве и благополучие!

      Изтриване
  9. Представено по този начин, изглежда невероятен!
    Поздрави за чудесните снимки, рецепта и оформление на публикацията!
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и за теб Габи! Весели празници!

      Изтриване
  10. Запали ме да го направя...и кори имам:)! Много хубав тикваник, Дани, такъв един румен, зачервен! А снимките ти винаги са празнични, даже и да не е Коледа!
    Една голяма прегръдка ти изпращам с пожелание за весели коледни и новогодиши празници! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай Ив! Ти си на ход :) Сигурна съм че и твоят ще е зачервен и невероятен :) Вълшебница си ти в кухнята *
      Весели празници миличка!

      Изтриване
  11. Изглежда страхотно!
    Хубави празници от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятна рецепта и снимки, Дани! накара ме да се пресегна и поискам едно голямо парче от тиквеника. Приказни празници пожелавам от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пак съм изпекла за празника Ева ... ще има парченце и за теб :)*
      Сърдечни благодарности за календара! Обадиха ми се че съм го получила! Невероятна красота!
      Весели празници мила!

      Изтриване
  13. Разкошен тиквеник - за приятели, Дани
    чудесна рецепта /със секрет!/ и чудесно представяне - благодаря за удоволствието!
    Сърдечни поздрави, честити, благословени и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честити и благословени празници и за теб Дианка!

      Изтриване
  14. Дани, много изкушаващ тиквеник, подобен на моя, но не съвсем, бих пробвала за Бъдни вечер по тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те всички са подобни и изкусителни по свой си начин Весе :) Убедена съм че и твоят е невероятен!
      Весели празници миличка!

      Изтриване
  15. Обожавам тази вкусотия, толкова истинска наслада!
    Светли празници, мила Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Тиквеника е нещо, без което трапезата на Бъдни вечер е невъзможна, а твоят изглежда достоен дори за царска трапеза!
    Дани, усмихнати и много щастливи празнични дни ти желая :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрав от сърце и за теб Таничка! Весели празници!

      Изтриване
  17. Кога,ако не сега е време за домашен тиквеник,ароматът му носи толкова много уют,а твоят е един такъв жълтичък,чудесен,Дани!Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечен поздрав Роси! Весели и светли празници! Уют и топлина в дома ти!

      Изтриване
  18. Честита Коледа, скъпа Дани, на теб и близките ти! Бъдете живи, здрави и благословени! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Честита Коледа, Дани и
    нека святото Рождество ви донесе здраве и късмет, благоденствие и много радост.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  20. Честито Рождество, мила Дани!
    Нека домът ти е изпълнен със здраве, светлина и благослов!
    Весело посрещане на Новата година!
    Тиквеникът и снимките му са вълшебни, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. О, ето с какво ще изненадам половинката за новогодишната трапеза - само трявба тайно да купя тиква и да го изчакам да заспи, иначе много ми се бърка в кухнята ;)

    ОтговорИзтриване
  22. Честита Коледа, Дани :) Как навреме ми идваш с този по-особен тиквеник, да знаеш! Утре ми е в програмата да правя, имам всичко. Щеше да е както си ги знам, но ще вземе да е по твоята Ники :) Искам го хрупкав отвън и нежен и богат отвътре :)
    Прегръдка и усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване