четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Cocido Madrileño


И да видим сега за какво иде реч?
От дълго време търсих една папка със снимки,  които на времето нямах време да публикувам. Най после я открих и бързайки бавно да не взема да се препъна някъде, сядам да напиша детайлно какви съм ги вършила в кухнята за да сервирам заснетото на масата :)
Като начало ще кажа, че това ястие е от националната испанска кухня. Казва се "cocido Madrileño" което бих превела като "Мадридско варено".
Това може би е най-типичното ястие от Мадридската кухня.
Нещо като яхния от различни видове меса, зеленчуци и нахут. Яхния ... ама не съвсем като нашата.


Говори се че произходът му е селски, но с течение на времето, видиш ли Мадричани са си го присвоили като тяхно Мадридско ястие и се е прославило в цяла Испания като такова. В днешно време може да се предложи във почти всяко заведение както и да присъства на трапезата на всеки испанец.
И начинът му на поднасяне варира според вкуса на майстора. Дето се вика по нашенски "Всяко село адет ... всяка къща табиет" :) 


Та реших на времето и аз да го направя, че и своя почерк да му предам :)
Ястието само по себе си е питателно и подходящо за студеното време и не чак толкова желателно за летните горещини. Месото и нахута са задължителни а всички останали продукти са по желание и вкус. Изисква подготовка от предния ден, като набавянето на различните видове меса и накисването на нахута, и по- дълго време за варенето им. Зеленчуците както казах са пожелание, но морков, зеле и картоф е желателно да присъстват. Хем е по цветно с тяхното присъствие, хем е и много вкусно. А като има и нещо зеленичко като листа от аселга ( листа от бяло цвекло) а може и спанак да е ... гали  погледа и отваря апетита :) Парче бекон и колбасите обогатяват вкусово цялата палитра.
Важно е също така да спомена, че от цялото това суетене около приготвянето на ястието се сервират три вида блюда ... супа, зеленчуково блюдо и месно блюдо. Това го прави много удобен вариант за семейства в които има хора които не ядат месо. А ако няма подобен проблем, зеленчуците и месото се сервират в един поднос, както го сервирах и аз.


И сега ако съм погъделичкала любопитството ви с пред историята на прословутото испанско варено ... четете по на долу какви са продуктите и слагайте нахута да се кисне :)
А за да не ви е скучно само вареното да гледате ... ще комбинирам и с малко снимки от една разходка в старинен испански замък,  папката на които е също толкова отлежала колкото и тази със вареното :)




Мадридско варено


Продукти за 4 порции:

500 гр. свински джолан
500 гр. телешко месо с кост
1/4 пиле ( или пилешко бутче по големичко)
100 гр. бекон с по малко мазнина
200 гр. чоризо ( пикантна наденица с червен пипер)
200 гр. сурова наденица
250 гр. нахут
1/2 бяла зелка
4 картофа
2 моркова
1 бяла ряпа
5- 6 листа аселга ( листа от бяло цвекло)
стрък селари
стрък праз
магданоз 
пипер, сол, зехтин
и фиде за бульона

Продуктите са ориентировъчни, може да променяте грамажа според броя на порциите и вашите предпочитания. Трябва обаче да имате в предвид че за 1 порция се препоръчва по 100 гр. месо от свинското и телешкото, по 50 гр. пилешко, 20 гр. бекон и по 50 от наденичките.
Нахута както казах се накисва от предния ден поне 12 часа.
Трябват ви също така два удобно големи  съда за варене. Единия за месото и другия за нахута. 
Водата в която се слагат за да се варят  трябва да е студена и след като заври да се отстрани получилата се пяна на повърхността. При нахута трябва да се знае че ако изври водата никога не се долива със студена. Зърната трябва да си останат цели и с обвивката около тях а при претриване на зърното с 2 пръста да се "размазва като масло". Това е критерият за добре свареният нахут.
Всичко се вари на бавен огън в продължение на 2 часа а може и повече. Относително е времето. Но е хубаво да се знае че по бавното варене допринася за по-добрия вкус на ястието. Затова в миналото, хората са слагали още в петък продуктите да се варят за да не готвят в съботния ден а да имат на трапезата си вкусна и топла храна.
Представяте си нали ... как в студената вечер на запалената печка с дърва къкрят цяла нощ на тих огън две големи тенджери с храна :) Кулинарна романтика в зимната вечер  с аромат на готвено и домашен уют.
Но това е било в миналите векове. Днес картинката е друга :) Имам в предвид бързото готвене с тенджерата под налягане и липсата на време на работещите хора. От там и не достатъчно вкусната храна която консумираме и стреса в който живее съвременният човек за капак.








Май много се разприказвах ... не съм сигурна дали ви е било интересно :)
Но ако все пак някой е стигнал до тук, ето и Начинът на приготвяне:

1. Нахутът се кисне в студена вода 12 часа.
2. Изплаква се и се залива със студена вода около 2 литра и се вари на тих огън около 2 часа. При необходимост се долива само гореща вода и се почиства пяната от повърхността.
Когато нахутът се свари при него се пускат резените зеле, селърито и аселгата съвсем на края.
3. Трите вида месо също се заливат със студена вода и се варят до готовност, като също бульона се отпенва. Някъде по средата на варенето се добавя бекона и наденичките. Преди да е напълно готово към него се добавят и обелените цели картофи, ряпата, морковите и праза. Подправя се със зърна черен пипер и сол и варенето продължава до готовност и на зеленчуците.
4. Когато всичко е сварено се овкусява със сол, двата бульона се прецеждат и обединяват. Добавя се фидето и се подправя на вкус с черен пипер и сол ако е необходимо.
5. Сварените продукти се подреждат в подходящ съд за сервиране, разделно или заедно. Супата също.
Зеленчуците се поднасят поляти със зехтин и подправки по желание.




Е ... това май беше най-дългата ми публикация и като текст и като колебание ... дали да види бял свят или да остане в забвение :) Но ... така е трябвало да стане.

18 коментара:

  1. Много вкусни и красиви снимки. И разходката ми хареса и храната. Трябвало е да излезе на бял свят, може ли да остане скрито от нас това разкошно ястие?!
    Прегръдки и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно е,че не си оставила този великолепен снимков,а и текстов :)материал в забвение,Дани!Ястието със сигурност си заслужава суетенето около котлона.Моите поздравления за усърдието ти да ни обогатиш и зарадваш:)

    ОтговорИзтриване
  3. Когато бяхме в Испания, забелязах, че нахутът много често се комбинира в ястия. И си е вкусничко:) Чудно ястие ни представяш днес и разкошни снимки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, много ми харесва тази комбинация от нахут, зеленчуци и месо! Радвам се, че рецептата не е потънала в забвение и я сподели, заедно с прекрасните снимки на ястията и на красивия замък!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Прочетох поста сутринта през телефона, а сега се връщам да повторя :)....То това мадридско малко като едно италианско, само че тукашното без нахут и наденица! И добре, че видя белия свят рецептата ти, Дани, че да пробвам и така, щото ми изглежда много, много вкусно! А пък каквато си ми сладкодумка ми се услади и да те чета и разгледам испанските кастели през обектива ти! Моите стоят на папка и чакат да ми дойде вдъхновение за писане! :)
    Една голяма прегръдка ти изпращам за рецептата и хубавите снимки! :*

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,изобщо не ми беше много,напротив,интересно ми бе да се разходя по вашите земи както кулинарно,така и чрез кадрите от посетения старинен замък.А и никога не съм варила нахут,много ценни съвети ми даваш,благодаря ти!Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно,Дани,красиво,интересно-все хубавини при тебе.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Е, направо си я "тургам" в любими и ще чака ред, за да я направя. Много ми хареса рецептата и продуктите, обичаме у дома такива гозби хем с много меса, хем с много зеленчуци, пък и нахут. Изобщо мадридско гурме за ценители....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, така ми отвори апетит с тези снимки, че не знам честно как ще се занеса до фитнеса! То се е видяло, че ще се пребърква хладилника, ама там няма такава прелест! Много красиви снимки показваш. Разхожда ми се скоро скоро сред такива места :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, много богато и питателно!
    И разходката испанска ми хареса.
    И аз съм заделила папки от 2008 година, кога ли ще им насмогна:)
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, благодаря ... ама много благодаря!
    Ех ... какви сте ми сладурани всичките до една :)

    Весе, при теб положението е много сериозно ... взимай се в ръце :)

    ОтговорИзтриване
  12. Много се радвам, че сподели ястието и заедно с него и тези красиви снимки! Благодаря ти, Дани за тази прекрасна публикация! Разкошество е в този блог! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасни снимки, Дани! Много, много приятно ми беше да се включа в тази разходка.
    А пък и да опитам от това варено си беше истинско удоволствие! Такива ястия, в които съставките са отделно, но се допълват, определено ми допадат. Затова го записвам, пък другата зима може да го опитаме и в действителност :)
    Поздрави, Дани! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, благодаря ти за чудесната разходка! Ще приготвя у дома!
    Благодаря ти и за поканата във Фейсбук! Твърде късно, рядко влизам там..., но ако пък не е ще се включа.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. И аз благодаря Бети!
    Споко мила, тя играта поотшумя вече ... има и други които не се включиха, така че не е задължително. И аз там не ми се искаше да публикувам снимки от блога, но на Ирма не можах да откажа :) Може би първо трябваше да попитам и тогава да каня, но всички вече бяха поканени от някого. Твоите снимки са чудесни! Харесвам блога ти и за това те поканих ... както и да е. Живи и здрави да сме!
    С усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  16. Много се радвам, че показа това ястие, Дани, никога не бях чувала за него. Ето още един подарък за умствения ми склад. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Кой не обича топлата Испания и всичко онова, което тя предлага чрез теб? Говори ни, пиши ни, готви ни, ние винаги ще сме тук. Е, може да се замотаем малко, но все ще стигнем. Така ми хареса това варено, че малко ме е яд, че в ден като днешния ( демек по-свободен), не съм го видяла по-рано за да пробвам. Поздрави, Дани, от отрупаната със сняг София;)

    ОтговорИзтриване
  18. Похапвала съм Косидо Мадрилияно в Мадрид и много, много ми харесва, нищо, че уж се смята за простонародно ястие...Може да се приготви за семейството дори за голям празник...Единственото, което научих докато гостувах два пъти на испанското семейство бе, че в испанската кухня не са приети подправките - философията на испанската кухня е да се откроява вкуса на всеки продукт както е естествен, а не подправен с пипер, магданоз и др. подправки, нещо което е характерно за нашата кухня, нашето е повече ориенталско, арабско "небце".

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.