събота, 11 април 2015 г.

Великденски настроения и козунакът на баба Дани


След като вече три години правя козунакът на бабата на Ева :) тази година също не пропуснах да го пробвам,
защото обожавам всичко каквото прави тази жена ... този на снимката по долу и онзи в гората :)





реших и аз на свой ред да съчиня една моя си рецепта. Моя, моя ... колко да е моя, козунаци се правят от не запомнени времена, а и едва ли откривам топлата вода :) Мляко, яйца, захар, мая и брашно, важна е и мазнината ... какво му трябва на козунака дето се казва, повечко любов и празнично вълнение от аромата на печенето и удовлетворението от резултата.




Та и име реших да му дам ... нали са ме обзели едни такива бабешко-бебешки трепети ... какво да се прави, дошъл ми е периода :)


Да си призная, зарибих се по онзи козунак, пак на Ева :) със заквасената сметана. Всички много го хвалят и аз реших че и него ще пробвам. 
Обаче ... нещата претърпяха обрат, поради липса на някои продукти, и започнаха едни импровизации, както ми душа сака. Ама много обичам такива моменти ... вихря се с кеф из кухнята когато импровизирам :) И задоволителния резултат не закъсня много ... долу горе около три четири часа :)




Доволна от себе си и от пухкавите козунаци, сядам да напиша рецептата, докато ми е прясно в главата какви съм ги вършила. И от снимките си съм задоволително доволна :) Ще ви затрупам от снимки, заснети от ляво и от дясно, полегнала и приклекнала и всичките му там пози :) Луда работа!





Ама как да не снимаш, като едни малки ръчички така мило бърникаха из кошницата ми с нашарени яйца и се опитваха да ги подредят както те си знаеха :) Предизвикаха ме да грабна фотоапарата и да снимам ли ... да се боя ли, че яйцата ми ще пострадат от наредбата ? :) Че и четириногото и то се нареди да помага :)





Такива запазвам Великденските си настроения тази година видяни през окото на обектива ми.
Желая на всички светли празници и ведро настроение! Усмивки и щастливи мигове!



Козунакът на баба Дани

Продукти за 3 козунака размер 20/15 см. 
приблизително от по 600 - 650 гр. всеки


3 бр. яйца размер L
160 гр. бяла захар * 
100 гр. пудра захар * 
200 гр. заквасена сметана
50 мл. ром BACARDI
60 мл. разтопено масло
100 мл. разтопен маргарин
160 мл. затоплено прясно мляко
25 гр. прясна мая
ванилова захар и настъргана кора от лимон
1 кг. брашно

още 50 гр. масло за оформянето
300 гр. млечен шоколад
захар за декорация
ядки за декорация

И сега моите съвети за козунако правенето :)
*Ако имате мерителна чаша, няма да ви се наложи да теглите грамажите, защото почти всички продукти са в милилитри освен захарта. Но аз намерих разрешение и на нея. Пълните до 180 мл. чашата и от обикновената захар и още 180 от пудрата и въпросът е решен. 


За продуктите знаете че всички трябва да са със стайна температура.
1. Разтворете маята с топличкото прясно мляко със щипка сол и чаена лъжичка захар. Прибавете 3-4 супени лъжици от брашното и разбъркайте. Оставете на топло да се активира за около 15 мн.
2. Пресейте останалото брашно и заделете от него около 1/3 за до умесване, а в останалите 2/3 прибавете пресятата пудра захар. Оставете на страна.
3. Трите яйца и кристалната захар разбийте с миксер на пяна до пълното и стопяване. Прибавете маргарина и сметаната. Ароматизирайте с ванилията, рома и лимоновата кора.

През това време маята вече трябва да се е активирала.

4.В достатъчно голям съд смесете яйчено-сметановата  смес и активиралата се мая.
Започнете да добавяте от брашното в което сте добавили пудрата захар и да бъркате с лъжица до пълното му поемане. Щом сместа започне да се отделя от съда, вече може да го извадите на плота върху останалото пресято брашно и да до умесите  с ръце до получаването на еластично и не лепнещо тесто.
5. Важен момент от тук на сетне е до умесването с масло. Топите ръце в маслото и месите до пълното му поемане.
6. И още един съвет * За да не чакате дълго време да втасва количеството тесто. Разделете го на 2 части и поставете в два намазани с още масло затоплени съда. Покрийте с прозрачно фолио и оставете в затоплена на 50 градуса и изключена фурна. Затворете  и забравете за него за около 1 час, час и половина най-много.
След като тестото втаса, го изваждате на намазания с още масло плот и без да го месите повече, го разделете на 3 равни части и от тях оформяте козунаци със желана плетка и пълнеж. Моите бяха само с пълнеж от нарязан млечен шоколад с ядки, така пожела мнозинството тази година.
Плетката ми беше с по 2 фитила усукани и трети с който обиколих усуканите. Третият фитил е по-тъничък но по-дълъг. С него козунакът добива завършеност.
Намажете само със жълтък и посипете със захар и ядки. Отново може да ги върнете в затоплена на 50 градуса фурна и вече изключена за половин час на последното долно ниво на решетката. Или печете както вие си знаете :)

Трите форми които използвах за печенето бяха алуминиеви за еднократна употреба ( много равномерно се пече в тях, препоръчвам ви ги ) и точно се събраха. После без да ги вадите пуснете фурната на 170 градуса и печете за около 40 мн. Към двадесетата минута ако са добили цвят от горе, покрийте с алуминиево фолио да не прегорят. Пробвайте за готовност с метода на сухата клечка все пак. Охладете върху решетка и след това опаковайте с прозрачно фолио за съхранение.





Светли празници за всички!

24 коментара:

  1. Светли и благословени празници, Дани!
    Козунакът е вълшебен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христос Воскресе Дани! Светъл празник и за теб!

      Изтриване
  2. Честит празник, мила ми Дани!
    Обожавам снимките ти, толкова са истински, точно си те представих, щото и аз така правя! Великолепни!
    Козунака ти е върхът, както винаги правиш всичко!
    Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Павлинка! Ако има кой нас да снима какви сме фотографи, голям смях ще пада :)
      Честит празник и на теб мила!

      Изтриване
  3. Христос Воскресе! Великолепна кошница, снимки и козунак, Дани! Браво на малката помощница! Много красиво е украсила! То тази красота как да не я снимаш отвсякъде :D
    Да ти кажа и аз тази сутрин запретнах ръкави да правя козунака на Ева с квасена сметана и се оказа, че нямам достатъчно брашно, пък в 7 часа няма къде да го търся, така че сложих каквото има + кокосово брашно. След два часа ще му се види резултата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък нямах мас и достатъчно пудра захар Лучия :) И започнах като теб да си импровизирам ... ще ти стискам палци да стане хубав козунака и да го покажеш нали :D
      Светъл и спокоен празник!

      Изтриване
  4. Чудесно настроение при теб, Дани, както винаги!
    Честит празник, бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Христос Воскресе,Дани!
    Козунака ти е супер,а госпожицата е красавица <3
    Поздрав

    ОтговорИзтриване
  6. Мила, Дани при теб всеки ден е празник, снимките ти, щастието и любовта, които раздаваш, нека да е все така цветно и светло при вас:)! Честит Великден, мила! Здраве, щастие, мир, любов и благоденствие да царят в домът ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, Христос Воскере!
    Прекрасни снимки, козунах, кошница, помощничка...И аз тази година имправизирах с рецептите и се получиха страхотни резултати, дано не забравя, докато споделя:)

    ОтговорИзтриване
  8. Честито възкресение Христово, Дани!
    Много здраве, обич и благоденствие пожелавам на теб и твоето семейство!
    Прегръдки за малката принцеса! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Светъл празник на теб и любимите ти хора, Дани! Благодаря ти за доверието, мила! Разкошни козунаци, яйца и снимки! Напълни ми душата с красота и слънце! Голяма прегръдка ти изпращам! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честит Великден на бъдещата баба Дани! И колко слънце и усмивки ни подаряваш отново! :)
    Бъди здрава и все така вдъхновена, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честито възкресение Христово, Дани!
    Много красиви, вкусни и цветни предложения - поздравления за теб и чаровната ти помощница,
    невероятни снимки, настроение и празнична пролетна атмосфера - благодаря за удоволствието!
    Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Светли празници и на теб, Дани! И още по-светли и радостни дни скоро :)
    Прекрасни снимки си направила и страхотна импровизация си сътворила в кухнята! Изглежда великолепен твоят козунак, а представям си какво ухание се е носило около теб :)
    Поздравления, Дани! Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Надявам се това настроение да не те напуска скоро - от тази страничка струи светлина, и доброта, и пробуждащи аромати :) Надявам се празникът ти да е бил светъл и усмихнат!

    ОтговорИзтриване
  14. Козунака, снимките - всичко е разкошно направено, подредено и снимано.
    Честито Възкресение Христово със закъснение, Дани.
    Бъди жива и здрава, ти и цялото ти семейство.
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Tudo muito lindo e inspirador. Ameia cesta de flores. E também o delicioso bolo, aqui na colonia alemã eles fazem muito e é delicioso, estou levando a receita.
    Bjos tenha um ótimo dia.

    ОтговорИзтриване
  16. Дани,дори в кадрите се усеща приповдигнато чувство покрай твоите трепети!Толкова красиви снимки,цветни,ярки,напълни ми очите!Правиш невероятни козунаци,моите искрени поздравления ,страхотни са!
    С пожелание за прекрасни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Голяма, голяма ... много голяма прегръдка за всички оставили своя мил коментар на моята страничка :) <3
    Светли и цветни пролетни дни момичета!
    Благодаря ви че бяхте виртуално с мен и на този празник!
    Прекрасни сте!

    ОтговорИзтриване
  18. Е, че вие там местна боя нямате ли, че до нашенската опря? И още не си баба, но откривам много потенциал в теб да си страхотна баба;)
    Козунаците са страхотни- изглеждат много добре и кой знае- догодина може рецептата на баба Дани да опитваме и да халим дружно;)
    Поздравче, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами те яйца не боядисват испанците Марте :) имат сладкарски бои, но аз заложих на българските и не знам дали не сгреших ... не останах много доволна, но минало свършено вече.
      А потенциала за баба ще видим колко е на лице ... не остана много време :) надъхвам се :)
      Прегърни се, че съм много на далече ;)

      Изтриване
  19. Без малко да пропусна тези чудни козунаци и невероятни снимки! Гушни рошавия! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами ха де :) Благодаря ти Тили!
      Рошавия го гушкам всекидневно и заради теб ;)
      Прегръдка и от нас :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.