петък, 11 декември 2015 г.

Дорада върху кореноплодни




Такаааа ….Ами … чудя се от къде да започна значи!Дните на годината се изнизват тихомълком, празниците и делниците се изредиха забързано. По природа съм позитивен човек, и винаги пиша в блога си когато позитивизма ме е сграбчил и раздрусал  яко 😉  … но като погледнах колко публикации имам пуснати тази година … май ситуацията граничи към трагична 😔 Не виждам смисъл да се оправдавам, нито пък да се оплаквам. То положението е от ясно по-ясно. Пълна дезорганизаця от където и да го погледна 😃 








Искам да живея в един по-добър свят и всеки един човек да сбъдва мечтите си! Някой беше казал, че да успееш да се насладиш на всеки един ден, си е цяло изкуство … но дали има хора които успяват да го сторят?







 Уважавам всички празници, но защо ли някак си празни ми бяха тази година? И като казвам празни, имам предвид буквално празни от онези емоции които да ме изпълват до степен на споделяне. Защото, за да седна да споделя дори една рецепта която ме е впечатлила и харесала, трябва да съм емоционално заредена … същото като да влезеш с усмивка в дома на приятел 😃 А точно тази усмивка понякога ми убягваше мълчешком. И аз си мълчах. Мълчах, защото нямаше какво да кажа и не знаех как да го кажа. 









Единствената и  най-хубава прекрасност която ми се случи тази година е идването на този свят на едно малко и усмихнато човече ❤️ … е понякога и плачещо, а от скоро и вече правещо малко по забавни и весели   номера … расте на баба Лъвчето ❤️ 









Имаше и други дни, на глед съвсем обикновени, но персонално  празнични  за фамилията … един вид сбъдната мечта ... изстрадана но все пак сбъдната! Имаше и такива, много разочароващи и гадни, когато се чувствах смачкана и не виждаща светлина в мрака … дано ги забравя и никога да не се повторят! Иска ми се всеки един от нас да е добър, обичащ и обичан … но уви … всички не сме добри ученици … защото животът според мен е нашето училище, а добротата и обичта са нашите учебници. Човек не се ражда добър и готов да обича. Той първо трябва да се научи да обича себе си, да се научи как да бъде добър за себе си. Да не търси виновни за своята съдба. Когато си доволен от себе си, ти виждаш света около теб с други очи и не си разочарован от него. Тогава си истински добър и готов да обичаш хората около себе си. Изпитваш ли недоволство, ненавист и омраза към околните … значи ...  четеш от грешен учебник! Бъдеш ли щастлив и изпълнен с обич … четеш правилния 😃 А грешен или правилен … изборът си е само твой!"Щастието се състои в това- да побеждаваш злото в самия себе си. Въпросът е само на време да го сториш" …. мисля че го е казал Емилиян Станев. А аз бих допълнила - и да имаш желанието да го сториш. Искрено пожелавам време за щастие на всеки!








И за да не дрънкам повече врели не кипели … аз ще съм си все аз във времето и дните ще продължат да се редуват с празнични и делнични, но наред с малки и празнични детайли в снимки, днес ми се искаше да споделя и рецепта за една вкусна рибка която беше на трапезата ни на Никулден 😃 
Така де … като съм намерила време за писане, да го оползотворя пълноценно 😉 То не че рецепта има кой знае каква, но поне да напиша продуктите които вложих за да я направя и да намекна че беше голяма вкусотия 😉  че току виж при следващо правене съм пропуснала някой от тях 😃 .И тъй като живея на брега на Средиземно море, моята риба за празника беше една от най-уважаваните риби по тези места … дорадата. Зехтин използвах като мазнина и разбира се розмарин за подправка, той поне расте на воля по алеи и полянки. Зеленчуците бяха кореноплодни с чери доматки и праз. Всеки един от зеленчуците допринася за цялостния вкус на ястието. Така че не го пропускайте. И лимон … украшението на всяка риба 😉 





Дорада върху кореноплодни


необходими продукти:
Дорада 
картоф 
морков 
бяла ряпа 
пащърнак 
чери доматки 
праз ( само бялата част) 
зехтин 
хималайска сол 
черен пипер 
клонка розмарин 
лимон


Грамажи не слагам. Всичко е относително. Обичате повече картоф … моля 😃 У дома морковът се харесва и  ряпата, както и доматките … печени из между зеленчуците предадоха и вкус и аромат. Чудесно се връзват вкусово с рибата, така че не ги пропускайте.


начин на приготвяне:


Почистената и измита риба се посолява от вътре и отвън на вкус. В коремчето слагам черен пипер, клонка розмарин и кръгче лимон.  Омазвам ги хубавичко със зехтин и посипвам с още хималайска сол, слагам резенче лимон и клонка розмарин и под хрилете и. Оставям на страни докато приготвя кореноплодните. Тях почиствам и нарязвам със желаната форма. На кръгчета или на кубчета е по желание. Слагам в съд за печене и овкусявам със сол, черен пипер смлян, зехтин обилно и сок от лимон. Клонки розмарин също. 
Овкусените зеленчуци пека покрити с алуминиево фолио на 220 градуса за 40 мн. като след тридесетата минута махам фолиото да се запекат и от горе. След това пека и рибата, като предварително в съда съм сложила  хартия за печене. Рибката пека на 250 градуса и е готова за около 15 мн.Когато и рибата е готова, поставям я върху изпечените кореноплодни и връщам във фурната на топло до момента на поднасяне. Поднасям с резени лимон и свеж розмарин.Понякога почиствам вече изпечената риба от кожата и костите, става лесно и филенцата излизат цели, и сервирам върху канапе от печени кореноплодни с резен лимон … и чаша бяло вино разбира се  😉


Какво да ги правя … момчета … обичат риба но не искат да се цапат и да я чистят докато ядат 😃 



9 коментара:

  1. Много красиво е при теб, Дани -
    прекрасни, като картички снимки, споделени размисли, нежно умиляващо Лъвче и ...
    както винаги страхотна рецепта.
    Благодаря ти, успешни, усмихнати и вдъхновени предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Накара ме да се размисля за днешния ден и отново за щастието!
    Твоите мисли са понякога и мои, но аз не мога да ги опиша така красиво и вълнуващо като теб, Дани!
    Да ви е живо и здраво прекрасното момченце лъвче!
    Изпращам ти голяма прегръдка от Адриатическо море с пожелание макар и трудно да четеш само е правилния учебник! :*

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубава публикация, Дани! Беше ми много приятно да я прочета на чаша чай. :)
    Съвършена украса! Едно такова топло и уютно ми стана, гледайки как слънчицето напича блажено през прозорците и огрява елхата! Като бяла приказка е у вас! При нас приказката е зелено - червена, но все така уютна :)
    Рибката е много вкусна, по това което виждат очите ми. А казано честно - не съм чувала за подобна риба. Ето, че научих и нещо новичко днес! Благодарение на теб! Прилича ми малко на ципура.
    Относно учебниците, Ивана правилно е написала, че е малко трудно да четем само от правилния учебник, но пък поне да се опитваме. Трябва! Пожелавам на лъвчето ви да расте здраво и от месец на месец да става все по - чаровен!
    И аз ти изпращам прегръдка, но не от море, че нямаме тук! :)
    Хубави предпразнични и празнични дни пожелавам на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, какво да се прави - има лоши дни, лоши хора, лошо настроение. Но няма да им позволяваш да те надвият - твоята вътрешна красота е по-силна. А да не говорим за красотата, която създаваш с ръцете си и за уханието, което почти осезаемо вдъхвам от монитора, когато унесено чета публикациите ти :)

    ОтговорИзтриване
  5. Празнична и нежна романтична обстановка......!Малкия Дани е звездата на елхата:))))!
    Прегръдки и за чудесната рецепта,Дани!
    Благодаря за гостоприемството:)))))

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубав пост, Дани, независимо, че не си писала
    дълго време.
    Много нюанси има живота във всеки един момент.
    Те ни оцветяват емоциите и ни правят по-тъжни, или весели.
    Лошото е, че човек започва да гледа малко по-философски на нещата
    малко по-късно в живота.
    Но най-важното е, както и ти казваш, да се научи да обича себе си.
    Тогава обичта към околните е съвсем естествена и се чувстваш щастлив!
    Снимките ти са толкова зареждащи, за което ти благодаря!
    И за чудесната риба!
    Прегръдки от мен с пожелание за много предпразнични емоции :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дани... Ей там, в гърлото, лежат същите думи и при мен, вярваш ли ми? Точно си мислех, че едно от малкото хубави неща на тази година е раждането на едно малко слънчице, което, за щастие, успявам да виждам от време на време - благодарение на мама Тики. Но искрено искам тази година да свърши и след нея да дойде по-добра... Не ми се говори, но ти си го казала вместо мен.
    Да сте живи и здрави всички вкъщи! Да нагушкаш малкия бонбон! И да си много, много щастлива, пожелавам ти го от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, сякаш твърде добре разбирам какво имаш предвид...Но ето, че съвсем скоро ще си замине тази година, ще дойде следващата, която ти пожелавам да ти е толкова прекрасна и усмихната, и позитивно зареждаща! То е ясно, че трябва да има и лоши дни, за да оценим по-добре хубавите, но нека те да са малко и да не ни надвиват психически. Както се казва - и това ще мине.
    И тази малка голяма радост, сладкия бебок, много да ви радва и да ви е жив и здрав!
    Голяма прегръдка и приказни празници! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дани,улавям някакво минорно настроение,на което си се поддала,но ми се иска веднага да го прогониш,оставиш зад гърба и се насладиш само на онези щастливи моменти,които ти донесе изминалата година!Особено ценен и неповторим е всеки миг с малкия Дани.Надявам се и новото авто-бижу да работи на пълни обороти,пожелавам ви го от сърце!
    Страхотна украса си стъкмила,подаръците вече чакат под елхата,ти си наистина майка и жена мечта!
    Благодаря за прекрасните часове,които прекарахме заедно и за страхотните подаръци!
    Оставам в очакване съвсем скоро да се видим и тук,в България!
    Пожелавам ви много настроение в празничната нощ,прегръдки на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.