петък, 19 февруари 2016 г.

Баница


Това не е рецептата на моята баба. Нито на мама, нито на леля, нито на чинка. Не е веган, нито най-здравословната закуска … но гарантирам че е много вкусна и едва ли ще има някой, който да не пожелае парченце от нея. И защо ли не … ако се храни на принципа “ яж за да живееш, а не живей за да ядеш!” Сигурно и в нета има точно такава, но когато започна да правя баница, от години рецепта не търся. Първо правих ето тази … в последствие премахнах брашното, а   на скоро съвсем инцидентно отпадна и киселото мляко. Та уж винаги си имах кисело мляко в хладилника, а точно нея сутрин се оказах без мляко. По случайност обаче … ако има случайности в живота … една кофичка със заквасена сметана, купена вероятно за нещо друго, спаси желанието ми да предложа баница за закуска на фамилията. То желанието беше на друг … но ... при създалата се ситуация и моята рецепта претърпя нови промени.  И от тогава и до днес, вече умишлено си купувам заквасена сметана, когато имам ден за правене на баница. Веднъж публикувах снимка от нея в социалната мрежа, и от тогава приятелки ме питат къде да търсят рецептата. Не мислех че интереса ще е толкова голям. То рецепти за баници под път и над път :) ама така и така си имах снимков материал … защо не и моята да им прави компания? 


Та … те така се раждат хубавите неща :) къде случайно, къде не съвсем.
Тъкмо и повод да си подредя разбърканите мисли в главата … ама толкова разбъркани, че се питам … това аз ли съм или не съм? Но … сигурно съм аз в този етап от живота ми … кой друг ще е?
То и ежедневието ми е едно такова разбъркано, че направо сбъркано … лутам се като муха без глава ;)
Ами ... така става като се залавям да правя много неща на веднъж … и нито едно не довършено. Поне публикацията да довърша … ще съм доволна че нещо е стигнало до края ;) 
И сега да карам по същество дето се казва … връщам си мисълта за баницата.


Уханна, мекичка, бърза, много вкусна, много желана закуска за мнозина. Правя я поне два пъти в месеца … няма как да сбъркам рецептата, нито да я забравя … но … за всеки случай и за тези които проявят интерес каква баница си хапваме ние в къщи … 

Баница със сирене, готови кори и заквасена сметана




Необходими продукти:

500 гр. готови фини кори за баница

за плънката:

300 гр. саламурено краве сирене
200 гр. заквасена сметана
1 ч л хлебна сода
150 мл растителна мазнина ( зехтин ) или слънчогледова
5 яйца

за заливка:

1 яйце
100 мл. газирана вода
парченце масло ( около 25-50 гр)



Начин на приготвяне:

Намазвам тавата с част от маслото. Голяма тава ….
В купа разбърквам продуктите за плънката, като предварително съм погасила хлебната сода в сметаната.
Редя в тавата корите, като през две поръсвам от плънката с лъжица и след като наредя последните две, нарязвам баницата на квадрати. В същата купа в която е била плънката, без да я мия, и без притеснение че ми е останало примерно лъжица две от нея, разбивам още едно яйце и наливам газираната вода. С тази течност заливам цялата баница. Нарязвам останалото масло и нахвърлям парченцата равномерно по нея.
Пека в загрята на 180 градуса фурна с обдухване за 30 мн. или до приятен загар.
После всички знаят какво следва :)









И на края за да не се чудите какви са тези детски истории в картинки … правя книжка от плат за едно слънчево човече :) 


Цветна и шумяща бебешка книжка. Всички апликации са от плат и различни текстилни материали, плътно зашити с машина или на ръка, за да не може бебо да изяде някой детайл евентуално докато мачка с ръчички страниците и ги пъха в устата си. 


Страничките са събрани 2 по 2, като между тях съм пришила тъничка вата и шумящ  найлонов лист, който при допир издава шум като от истинска книжка. Може да се пере за по-добра хигиена и дори да се глади с по-слаба ютия. Не съм я довършила още. Прави се бавно и с много любов. Работа, която изисква много търпение и не е за хора със слаби нерви ;) 
Когато бъде готова, отново ще ви покажа как изглежда. Приказката продължава ❤️ 






17 коментара:

  1. Създала си си пролет, гледам :) Уханната баница изаглежда ммм... Това с книжката наистина е много труд, но пък ти го правиш с още повече любов - няма как да не стане, пък и децата от малки трябва да се учат да четат ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей това е златна баба - книжки създава, с вълшебни приказки ги пълни и вкусна баница знае да прави!
    Страхотна си, Дани! Не се вживявай толкова от тежестта на стоте дини под мишница, похвално е желанието и куража да ги понесеш! Ще ми намериш колая, ти можеш!
    Баницата е жестока!
    Прегръщам те, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    ти си свършила най-важните неща, за останалите....явно има време и трябва да почакат.
    Очите ми останаха в тази книжка, блазя му на бебока!Прегръщам те силно!
    А, и баницата е прелестна и изкусителна!

    ОтговорИзтриване
  4. Как ми се хапва от твоята златна баничка, Дани! Златна като ръцете, които са я правили! А те като гледам имат още толкова много таланти - толкова настроение, пъстрота и красота от твоите кадри! поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,невероятна си!
    Отново е толкова слънчево при теб!!!
    За книжката нямам думи, а баница със сметана
    правя и знам каква е вкусотия!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, много красиво и уютно е при теб! Браво и за вкусните снимки на баницата, и за веселата книжка на малкото човече! С такава баба като теб няма начин да няма страхотно детство.
    Поздрави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова приятно е при теб, Дани!Свежо, весело, уютно и мнооого вкусно!Златни ти ръце!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, нали знаеш, че за всяко нещо си има причина... ;) Явно и за малкия хаос и за всички красоти, които той ражда. ;) Така че дерзай! Дерзай, а мъникът ще попива всичко - и вкусотиите, и сръчноделията. Да ви е жив и здрав!
    Прегръдки и слънчев ден! При нас пак е сиво и дъждовно...

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна баничка е станала! А малкият бонбон е уникален, да е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, тези баби! Любими наши ангели! Страхотна е баницата, Дани! Невероятно слънчеви са снимките!

    ОтговорИзтриване
  11. Ихааа, Данииии, ще даваш модела за книжката, живот и здраве, някога, като му дойде времето и ме направят и мен баба(ех, че кеф е сигурно)... Целувки за малкия читател на книжката:)
    Ще опитам баничката ти, досега си нямам рецепта, която да ми е харесала толкова, че да я повторя, затова често и си я правя на око. Може би и не попадам на добри кори. Ще опитам твоята, изглежда апетитно.

    ОтговорИзтриване
  12. Даниии, баницата е страхотна, но това което най-много ме впечатли е книжката и майсторлъка с който я правиш!! Аз като новоизлюпена :) баба на двумесечно внуче има какво да науча!! Невероятна си, мила, шапка ти свалям!! Прекрасни снимки!! Да ти е живо и здраво съкровището и ти, за да можеш да му майсториш както банички (и други вкусотии разбира се,) така и прекрасни играчки!!
    Прегръдка и слънчев ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  13. Влюбена съм в снимките ти, цветовете, уханията и настроението, което носят! Да сте живи и здрави и все така колоритно да е около вас! Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, Дани, чудесна баница! Докато четях и поглъщах с очи разказа ти си помислих, че си направила баница, подобна на едната която правя - газирана вода и яйца, без мляко, също много вкусна, а ти: със сметана! Тя е станала за чудо и приказ! Как обичам баници, с повечко сирене.... :)
    Книжката е страхотна, толкова изпипани детайли, красиви цветове и симпатични картинки! Ах, каква баба си! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Момичетаааа ....
    Благодаря Ви че Ви има ... Благодаря Ви за виртуалното приятелство! Прекрасни сте!
    Прегръдки и прекрасни дни от мен ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Дани,първо ще изпратя голяма целувка по усмихнатата бузка на това сладко човече :) ,колко е пораснал!
    Второ-ще ахна от удивление по тази книжка-дори не би ми хрумнала,а пък да я направя и измисля героите,картинките и от кой плат и цвят коя фигурка-изобщо.Страхотна е,мила,направо очите ми останаха по цялото това цветно забавление!Дани е истински късметлия с толкова всеотдайна баба като теб!
    Баницата е разкошна и непременно ще я опитаме,защото сме им големи почитатели на баниците.Само да не забравя газираната вода,обикновено винаги я пропускам като пазарувам,но този път ще се съсредоточа максимално,много ми хареса!
    Сърдечен поздрав и чакам да се насладя виртуално на готовата книжка!Спорна работа!

    ОтговорИзтриване
  17. Перфектната баница!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.