понеделник, 26 март 2018 г.

Кекс с ябълки и канела


Необходими продукти:

4 яйца размер L
200 гр захар
60 мл олио
300 гр брашно
1 бакпулвер
Половин ч л сол
160 мл прясно мляко
Кората от 1 био лимон
2 големи ябълки
Сока от 1/2 лимон
1 с л канела



Ябълките се обелват и нарязват на дребно. Заливат се с лимоновия сок, и се посипват с лимоновата кора и канелата. Оставят се да престоят и поемат от аромата им.
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор и приготвяме кексова кръгла форма с диаметър 26 см намазана с масло и посипана с брашно, или в моят случай с хартия на дъното, защото ползвах форма са блат 😉 
Разбиват се яйцата със захарта на пяна до пълното и стопяване. Добавя се олиото.
Брашното се пресява с бакпулвера и солта, и заедно с прясното мляко се добавят по етапно като се редуват … брашно и мляко след това, като се приключва накрая с мляко.
Излива се част от сместа във формата и се прибавят нарязаните и овкусени ябълки. Отново кексова смес и отново ябълки като накрая се слага и останалата кексова смес като се стараем да не останат не покрити ябълкови парчета. 
Печем във загрятата фурна, на най-долно ниво до 30 мн.


  
Записвам си точно тази рецепта защото съм най-доволна от резултата. 




Един обикновен и ретро кекс 😃… приготвян навярно векове от всяка домакиня, която уважавайки себе си като такава е добавила своят отпечатък докосвайки се до рецептата, търсейки желаната наслада от един обикновен ябълков кекс примерно 😉 



Кекса остава мекичък и сочен до последната си хапка дори и след 3 дни. 
От известно време изпробвам различни рецепти точно за този кекс, и все оставам не до там доволна от крайния продукт.
Мисля че точно тази комбинация на сместа с прясното мляко го направи идеален за вкуса на семейството ми 😃 
По желание може да се посипе върху сместа преди да се изпече  и щедра шепа едро счукани орехи, а след изпичане да се поръси с пудра захар.
Идеален ❤️ за компания на кафето или чаша чай 😘


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.