Продукти за
тестото:
200 мл прясно
мляко леко затоплено
25 гр мая
щипка сол
100 гр захар био
нерафинирана
50 мл зехтин
100 гр масло
3 яйца
1 ч л ванилова
захар
кората от половин
лимон
Продукти за
плънката:
1 ябълка
2 круши
1 с л маково семе
сушени плодове
по желание
ядки по желание
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура и да се работи в топла кухня.На мен не ми беше трудно защото на вън си беше хладничко и съвсем добре ми дойде топлината.....и аромата в кухнята!
1.Размива се
маята в затопленото мляко и се добавя
солта и щипка захар.Прибавя се около
чаша от пресятото брашно и получената
каша се оставя на топло да втаса.
2.При втасалата
мая се прибавят разбитите
яйца,захарта,зехтина,ваниловата захар
и кората от лимона.Разбърква се с лъжица
и започваме на части да добавяме брашното
което сме пресяли до като тестото
започне да се отделя от съда.Месенето
продължава върху плота до получаването
на тесто което не лепи по ръцете.Някъде
прочетох че тестото трябвало да стане
твърдо колкото е мекото на ухото(обичката
на ухото) и мисля че са прави.
3.Затопляме
маслото и започваме до умесването на
тестото само с масло.Топкаме ръце и
месим до пълното му поемане.Оставяме
да втаса на топло около 1 час.
4.Тестото се
разделя на 2 части и се оформят 2 козунака
.Прави се плънка по желание.
5.Отново се
оставят да си удвоят обема .Намазват се
с масло.Гарнират се по желание.
6.Пекат се до суха
клечка като се внимава да не прегорят.
Аз единия козунак
му сложих пълнеж от плодове.Печена
ябълка и 2 круши със маково семе.
Приготвяне на
пълнежа:
Обелих плодовете
и ги нарязах.Поставих ги в глинена
тавичка заедно с кората на половин лимон
и сока му и пекох до изпаряване на
водата.В сух тиган запекох за минутка
маковото семе и го прибавих към намачканите
с вилица печени плодове.Не пасирайте,намачкайте
с вилица.
Този козунак се
пече с по голямо внимание заради
плънката,за да не остане суров вътре.Обаче
повярвайте,заслужава си.Сина ми каза
че бил божествен.Когато го разрязах под
всяка гънка на плитката надничаха
зрънца от мак и сочно сладко.А сока от
лимон му беше придал невероятен вкус.
Другият козунак
беше за подарък . Гарнирах го със
сушени плодове накиснати в бренди. Не съм го разрязала за да снимам.Ще питам
дали им е харесал.
Направих и 3
мъничета заради детенце да се радва.
Леле... какви козунаци!!! Прекрасни са! Красиви, вкусни, пухкави, страхотни са! Поздрави и весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Канди!Светли празници и на теб мила!
ИзтриванеАми какво да кажа? Не бих устояла на такива козунаци, дори да са с обикновена захар- чудни са!
ОтговорИзтриванеХубави празници, Гоголина!
О да,мисля даже че с обикновена ще са по добри даже!
ИзтриванеНека Великденските празници бъдат изпълнени с радост и много щастливи изненади!
Страхотни козунаци!Голям майстор си, красиви си ги спретнала!Хубави празници и намини към мен има задачка за теб:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Сонче,ще намина мила!Непременно!
ИзтриванеСветли празници и на теб и на любимите ти хора!
Прекрасни са,Данче!Истинска наслада и прелест,браво!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав празник!
Роси радва ме че са ти харесали!
ИзтриванеС пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници!
Красиви козунаци миличка исъм сигуна че са и вкусни! Тая година ще правя твоята рецепта! Прекрасен блог и винаги когато имам време съм при теб!весел празник и весело цветно настроение! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеНики миличка на теб рецепта не ти трябва!Ти си майстор и без рецепти!Нали от теб съм се учила!
ИзтриванеПрегръщам те,целувам те и ти пожелавам най-светлия празник в живота ти!
И да отидеш и заради мен на Божи гроб!
Ti vinagi si bila perfektna v tova.Ako trqbva da se u4im ot nqkoi to tova e ot teb
ОтговорИзтриванеЗоре,миличка ,БЛАГОДАРЯ!
ОтговорИзтриванеПоласкана съм !Прегръщам те и те целувам!