Продукти:
300 мл прясно мляко
1 кубче мая (25 гр.)
2 с. л. зехтин
1 щипка захар кафява
1 ч. л. сол
40 гр сушени доматчета, нарязани на парченца
1ч. л. стрита суха чубрица
1 ч. ч. интегралено брашно(брашно с фибри)
бяло брашно за до омесване на меко тесто
Начин на замесване
Млякото се затопля до телесна температура и в него размих маята и добавих мазнината ,солта и захарта.След размиването на маята започвам да прибавям по лъжичка от интеграленото брашно до пълното му поемане и след това бялото докато тестото се отлепи от стените на съда в който замесвам.Посипах още брашно на плота и извадих тестото от съда.
До умесих до меко тесто което не лепне по ръцете.Поставих в дълбок съд след като намазах с малко мазнина и оставих да втасва на топло под капак за около 40 мин.
После разделих тестото на 6 топки.
Всяка топка расточих с ръце намазани с мазнина и посипах с доматите и чубрицата.
Навих на фитил и завързах на възел.
Да не пропусна да кажа че съдът в който пекох питката е от малките,не по голям от 22 см .
Намазах възелчетата с разбит жълтък и посипах сусам.
Оставих на топло да втаса (около 20 минути)
Пече се до готовност и след изпичането захлупих с капак без да мокря питката.
Стана мека като пухче!
И да си призная,толкова ми беше вкусна че двете възелчета си бяха за мен със прясно сиренце и салатка.
Прекрасна пита се е получила, то си личи, че е мека и пухкава! Ама там до салатката едни чудни формички зърнах:)Сиренце ли е? Що ли?И как е направено?
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Дани, чудесна е питката!
ОтговорИзтриванеИ аз правя със сушени домати, но ги слагам вътре.
По рецепта на Диди от "Готвенето е забавно"
Завидях ти за тази малка "градинка" с подправки :)
Поздрави и хубава неделя!
Удоволствие е дори само да се види тази питка .Да не говорим за останалите снимки, които са толкова слънчеви и създаващи настроене.
ОтговорИзтриванеПоздравления за чудесната публикация!
Питката е много пухкава и вкусна! Впечатлена съм от градинката с подправките и формичките на сиренцето! Снимките са прекрасни, слънчеви и позитивни! Поздрави!
ОтговорИзтриване.... Толкова обичам да идвам в твоето блогче....! Толкова е топло и приятно при теб! Как ги правиш тези снимки.... не знам , но.... всичко изглежда вълшебно и прекрасно!!! Товята питка.... още малко и .... ще проговори.... А,.... сиренцето има прекрасни, формички....идва ми...., да нападна снимката ти и да го изям всичкото!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за удоволствието , което ми достави с публикацията си! Прегръщам те силно и ти желая една щастлива и незабравима седмица!!!
Благодаря на всички момичета за милите коментари!Стоплихте и утрото и денят и седмицата ми!
ОтговорИзтриванеТраянче,да ,сиренце е това,ама то тук в Испания май само формата на сиренцето е хубава.Няма го онзи вкус на нашето си сирене.
Дани,намерих рецептата на Диди за италианските питки със сушени доматки,след като ми писа.Прекрасни са!А за градинката с подправките не ми завиждай ,моля те!Ще ти подаря клонче мента!
Вили,благодаря ти за слънчевия коментар!Подари ми настроение с него!
Канди и на теб мила благодаря че си ми харесала градинката с подправките и най вече снимките!Това е голям стимул за мен,след като не разбирам от фотография!
Албенче,а ти винаги толкова емоционално коментираш че ме стимулираш за нова публикация слънце!
Благодаря на всички и ви пожелавам една изпълнена с положителни емоции седмица!
Прегръщам ви!
Супер и на мен ми се прияде от тази пита
ОтговорИзтриванеПитката е страхотна,много ми харесва със сушени доматки вътре!И на цвят е станала хубава,златиста,и на форма,абе бижу!Сиренцето и на мен ми хвана окото,пък за градинката съвсем въздъхнах.Аз си бях купила една мента в саксия,уж добре вървеше,но....отиде в небитието накрая :(.
ОтговорИзтриванеДруго си е да имаш под ръка свежи подправки.
Хубав ден,Данче!