Аз ще ви представя сладък вариант на родопски клин с тиква,който ми е казан от моята свекърва.Ние не сме родопчани и нямаме претенции за такива.Родени сме в Странджа Сакар,но което си е българско национално си го харесваме.
Та,на моята свекърва пък, тази рецепта и е дадена от родопчанка по време на едно посещение на курорт в Родопите.Правихме я у дома преди много години и незнайно как сега ,тук толкова далече,ме е обзела някаква носталгия по дома и по нашенските планини и реших да ви покажа и родопския клин и една малка част от Родопските красоти в снимки,които лично съм направила през есента на миналата година.
Необходими продукти:
за тестото
1 к ч топла вода
1 ч л сол
1 ч л захар
1 ч л оцет
брашно за средно твърдо тесто за разточване
и за плънката
половин килограм тиква(Не е българска, в случая е испанска)
1/2 ч ч ориз
3 яйца
1/2 ч ч захар
ванилия
Масло около25 до 30 грама е достатъчно за намазване на корите.
След като замесих тестото,покрих с кърпа и оставих да отпочине,а през това време сварих ориза с равно на него количество вода(тоест полусварен)и нарязах тиквата на кубчета.
После разделих тестото на 2 и от първата част разточих кора по голяма от тавата за печене.
Покрих с нея вече намазаната с мазнина тава и също намазах с мазнина.
Прибавих изстиналия ориз към тиквата,
захарта и ванилията и трите яйца разбити.
Изсипах плънката в направеното гнездо от
първия разточен лист и загърнах с останалата час от кората.
После разточих и другата кора с която покрих плънката и отново намазах с мазнина.
Сложих да пека баницата във фурна с включен долен нагревател и след около 30 мин. с помощта на капак обърнах и от другата стана отново на долен нагревател.
И така до приятно изпечен вид и от двете страни на клина.Още топъл намазах обилно с останалото масло и посипах с пудра захар.
Това е моето изпълнение, на родопския клин с испанска тиква.Вкусно(Ако тиквата беше българска 2 пъти по вкусно щеше да е) и ако можете да оставите за консумация за по късничко след ден примерно,и ако го разрежете веднага докато е топъл.
А аз си отрязвам парченце още докато е топъл и вдъхновена от аромата на препечените кори и тиква,примесен с аромата на цъфналата клонка която откъснах по време на разходка по морската алея,ще ви покажа и обещаните снимки от Родопите през есента!
Приятно гледане!Мен ще ме сгрее само спомена за Родопите и сладостта на родопския клин!
Християнска светиня и място за поклонение в България,Кръстова гора манастира "Св.Троица" |
Изглед на манастира от високо |
Параклис за поклонение някъде по пътя |
Родопска къща в село Косово в Родопите.Старите селски къщи са изградени от естествени материали – камък, пръст, дърво и вар, са на 150, 200 и повече години. |
Тук сякаш времето е спряло.Тази божествена омая е обградена от величествени ридове с девствена природа. |
А това тук са Чудните мостове.Те са скален феномен и се намират в Западните Родопи на 1450 м надморска височина. |
Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река. |
Изглед от Нареченски бани. Намира се по поречието на река Чая в планински район на Средните Родопи. |
Всичко е супер! Само че мисля че се казват Скални Мостове, а не Чудни Мостове ;)
ОтговорИзтриванеЧудните мостове са скален феномен известен също с името Скалните мостове маме.Все за едно и също нещо става въпрос.
ИзтриванеДанче,рецептата ти е много вкусна!И весело си декорирала с малки тиквички,хехе!
ОтговорИзтриванеНапомни ми за една баница,която бях яла от бабата на моя съученичка в едно село,та тя така я печеше,но върху печката/на дърва/ в тавата,после я обръща и пак пече от другата страна.
А за снимките от Родопите ти благодаря най-много,любимата ми планина.
Дано това лято пак отидем.
Сърдечни поздрави!
Много хубава публикация!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки от Родопите си направила!:-)
Поздрави и хубава седмица, Дани!
Благодаря ти за обясненията за пататника, винаги съм се чудела каква е разликата с една баница, примерно, а то какво било:). Рецептата ти ми хареса много, декорацията с пролетното клонче... А снимките от Родопите, са невероятни!!! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеКрасота!
ОтговорИзтриванеТози клин е интересно нещо. Не го знаех досега, не че много ги знам традициите, де. А за Родопите.... любими!!!
Всичките ти снимки са прекрасни.
Хубава вечер!
Еликсир,Дени,Candy,Мъх,благодаря ви момичета!Прекрасни сте!
ОтговорИзтриванеПоздрави на всички ви!