Не правя често това ястие.Първо защото е малко пипкаво, и второ, нямам възможноста сама да си консервирам листенцата, и когато си купя готови , половината ги изхвърлям защото са накъсани и плънката изпада от тях, или са преварени и меки.
Този път положението беше малко по розово, и аз се амбицирах да ги публикувам.
Обаче…..много не фотогенични бе:)
Започнах да мисля начин на презентиране че да се освежи малко порцията и да изглежда по апетитно на снимка.
Не че не бяха вкусни, напротив, облизаха си пръстите че даже и не им стигнаха:) Но колкото толкова, какво да правя, за толкова ми стигна плънката:)
Измислих, и ми хареса много, и не само на мен (за начина на сервиране става въпрос).Това е добра идея за по голяма свежест на не чак толкова фотогенична храна.
Продукти за 16 сарми
500 гр пилешко месо от бутчета без кожата и без кости
1/2 глава лук
1 морков
8 с л интегрален ориз *
16 лозови листа от консерва
сол, черен пипер, пресен джоджен, червен пипер
4 с л зехтин
*Интеграления ориз е Кафяв ориз или целозърнест ориз - единственото, което се премахва е неядливата люспа около оризовото зърно. Това е най-богатата на нутриенти форма на ориза. Има кафяв цвят и чат-пат лек зелен отенък. Кафявият ориз има силен натурален аромат, който често се бърка с плесен,но ястията с него са вкусни и се препоръчва за храна на хора с по лек хранителен режим.
Времето за варенето му до готовност е малко по дълго, около 45 мн, за това е добре предварително да се полусвари.
Начин на приготвяне:
Първо сложих измития ориз да се полусвари с малко вода.(1 част ориз 2 части вода)
Нарязах месцето на много дребни късчета и го подправих със всичките подправки плюс двете супени лъжици зехтин.
В силно сгорещен тиган с незалепващо покритие сложих месото и го обработих топлинно след което го извадих в друг съд.
В същия тиган после сложих лука и настъргания морков, но вече без мазнина, просто да се жижнат само от високата температура.
Смесих всички продукти и завих сармичките.
Подредих в тавичка,полях ги с останалата мазнина и притиснах с празна чиния да не се развият при печенето във фурната.
Можете да налеете бульон, а може и само топла водичка както направих аз.Да не е много.До 2/3 от сармите да се покрият.
Когато водата се поеме от ориза, махам чинията да се запекат и сармите.
Сервирах с кисело мляко и вързах сармите по 2 със сварени талиатели.
Мисля че се получи красиво освен че беше и много вкусно.
И отново малка заигравка с фотоапарата:)
Хубав неделен ден от мен!
Великолепни са, Гоги! Презентацията също! Връзването е много сладурско, а снимките са трепач :)
ОтговорИзтриванеИ аз поради пипкавостта и огромния брой неставащи листа, пренебрегвам тези вкусотии.
Слънчева неделя от мен :)
Колко слънчево и ведро е отново тук!!!И тези малки бижута-как елегантно са загърнати и превързани с коланче.Приказка!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Наистина много оригинално поднесени и вкусни!
ОтговорИзтриванеДани, чудесно представяне :)
ОтговорИзтриванеИ са толкова фотогенични...
Най-важното е, че са безумно вкусни!!!!
Прегръдка и хубава неделя!
Разкошни сърмички, много ги обичам и наистина много красиво си ги поднесла, поздравления!
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер :)
Ехееее, много готини сърми! Каква страхотна идея с тези панделки! Супер поднесени и много вкусни! Чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеДани,сърмичките са чудесни, аз обичам да се заигравам с тях, но досега не бях правила с пилешко месо! Всички тиквени предложения са много вкусни и красиви- особено галета!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани,сърмичките ти са не само фотогенични,но и много изкусителни! Много добро хрумване с връзването,което им придава свежест и колорит!И снимките- и те чудни!
ОтговорИзтриване"Жижнат" - много ме развесели с тази точна дума :) Кафяв ориз съм варила само веднъж и не можеше да се яде, трябва ли да остава като гумен? Сърми с немляно месо не съм правила, но ти ме зариби определено. Дали да не ги пробвам и с кисело зеле? За презентацията нямам думи - страхотно хрумване, ама при тебе това е естествено състояние. Чудни есенни снимки, понякога наминавам при тебе само да разгледам снимки, толкова са вдъхновяващи уловените композиции!
ОтговорИзтриване"Жижнат"- така ли съм написала? Боже и на мен ми стана весело:) Тази думичка е от баба ми,милата,тя я използваше, както между впрочем и сърмите с късчета месо си зная от нея*
ОтговорИзтриванеВ миналото, когато аз съм била дете, в далечното минало преди половин век, мила ми Рози, не винаги е имало кайма под ръка в малките селца (в такова съм израснала аз) и сърмички баба правеше с кълцано месо.Еднакво вкусни стават и със зелеви листа и със лозови.Да си оближеш пръстите:) пробвай и ще се увериш.А и месото можеш да замениш и със свинско вместо с пилешко. А за кафевия ориз нямам такова попадение да е като гумен.Аз бял ориз, (както и бяла захар )никога неползвам.Вероятно не е бил добре сварен или някакво лошо качество.
Много ти благодаря и на теб и на всички останали мили момичета, който сте коментирали моите сърмички със сантиментална стойност !
Радвам се че намираш снимките ми за вдъхновяващи и винаги си добре дошла!
Леле, облизах си пръстите!
ОтговорИзтриванеАма вкусно, ама красиво,ама така сладко поднесено!
Дани, снимките са страхотни!
Прегръщам те миличка и целуни от мен бонбончето*)
Любими са ми тези лозови сърмички! Мн ого симпатично си ги вързала :)
ОтговорИзтриванеМного добре изглеждат, Дани!
ОтговорИзтриванеАз обичам да хапвам лозови сърмички, но не се наемам да ги правя.
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Чудесна рецепта и много елегантни и красиви сармички с коланчета през кръста :)! А снимките ти винаги греят ,Дани ! Комплименти !
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ! С прегръдка !
Хехе, много са симпатични с тези панделчици!!! Ама и без тях бих си хапнала, защото и аз като теб, не правя такива пипкави неща. Може би след някой ден като се поуспокоят нещата тук и разполагам с повече време за любимите неща, ще понавивам;)))
ОтговорИзтриванеЧудни снимки- с настроение!!!!
Ужасно вкусно ми ухае от снимките ти,Данче,и са си много арни даже за снимки!Но с тези връзчици още повече изпъкват,интересна хрумка!
ОтговорИзтриванеМоже да е пипкаво,но пък обичайно такива рецепти си заслужават труда!
Прегръдка от мен!
Много са вкусни тези сармички! Дани, поздравления за прекрасното поднасяне! Хрумването ти е много оригинално!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!
Сърдечни поздрави!
Как ми се приядоха тия изкусителни сармичкииии.Много красиво и оригинално си ги декорирани и поднесла Дани.Поздрави и хубава вечер ти желая Дани.
ОтговорИзтриванеОбичам лозови сърми.Твоите са много апетитни,цветни и красиво поднесени!
ОтговорИзтриванеНе съм правила с пилешко,благодаря за хубавата идея!
Хубава съботна вечер!
Великолепни сърмичк леле как ги обичам.....Наистина много оригинално поднесени изглеждат и много вкесни!Целувки за хубавото ядене!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви много сладурани!
ОтговорИзтриванеПриятно ми е че ви е харесала идеята ми с панделките!
Получи се много свежо и колоритно блюдо, което и на мен самата много ми хареса