Вече съм казвала че обичаме да си похапваме рибка и там онези ми морски дарове както му казват испанците.
Та….отивам аз в магазина да купя рибка за вече отминалия празник Никулден, и на щанда си стоят 2 рачета. Дамата пред мен си пазари и тя риба и купува единия рак.Вече е почти края на работния ден и щанда е почти пообран. От любимата ми дорада са останали само 4 рибки не много големи.Направо за мен са чакали:)
Почиства ги продавачката а аз си мисля, какво ли ще го прави вече тръгналата си жена този рак дето го купи? Чувала съм че става хубава салатка с раци но никога не съм приготвяла. Защо ли да не купя това самотното раче ? Може би ми е дошло времето да приготвя и такова нещо, ще поразгледам из блоговете и все ще разбера как се прави!
Мислено, речено и сторено, и те ти в торбата, рибките и рачето и останалите покупки , и към дома.
Изморена но доволна, с подсигурени и салатка и рибка за празника , прибирам всичко в хладилника и докато си почивам разглеждам в нета как да го приготвя този осмокрак приятел.
Спрях се на една екзотична салатка с рак, ананас и розова салса , и след салатката ми от скариди и мандарини която много харесахте, реших ….това ще е! Хората харесват такива вкусове - и ние това ще ядем:)
Точно на празника , вече решила какво ще е менюто, съм в кухнята.Вадя продуктите от хладилника и оооо….по дяволите!
Рачето било живо, а трябва да го варя!Олеее….как ми стана жал да знаете!Никога повече рак няма да купувам, това ми беше за първи и последен път в живота.
Първо - жив,
второ -месото му беще много вкусно но толкова малко……и само в щипките.
трето - направо си го гледах като извънземно с чука в ръката и се чудех кое става за ядене и кое да хвърля?
Май доста неща изхвърлих, защото ме погнуся да ги сложа за ядене ….кой ти беше пипал подобна буболечка????
Но... вкрайна сметка с още малко месце от скариди и салатката стана, и не само стана но и много се хареса на момчетата!
Салата от рак и ананас с розова салса
Моята е малко по различна от тази http://lasrecetasdebarbara.blogspot.com.es/2010/11/ensalada-de-pina-y-cangrejo.html
но идеята беше от там.
Продукти:
половин ананас
1 рак
10 бр. скариди
сърце от маруля
за соса:
2 с л майонеза
1 с л кетчуп
2 с л портокалов сок
1 с л бренди
Начин на приготвяне:
Сварява се рака в подсолена вода за 20 мн.и се оставя да изтине във водата където е варен.
Изважда се месцето от щипките.
Обелват се сварените скариди и се нарязват на дребно като се заделят няколко цели за декориране.
Ананаса се нарязва на кубчета като се запазва кората му цяла за да се използва като съд за сервиране.
Марулката се почиства , измива, подсушава и нарязва.
Смесват се продуктите и се поставят в коритцето от ананас след което се полива със розовия сос.
Сосът се приготвя след като се смесят всички съставки и се хомогенизират.
Салатката се покрива с фолио и се охлажда добре в хладилник.
Дорада върху многоцветни зеленчуци
Тази рецепта е от книжката за която вече веднъж ви бях казала че имам и приготвих терина със сьомга .
Продукти за 2 порции
2 бр рибки средна големина
1 тиквичка
1/2 червена пиперка месеста
1/2 зелена пиперка месеста
1/2 жълта пиперка месеста
2 домата попарени и обелени
3 бр чесънче
прясна мента листа
сол
черно пиперче
зехтин
лимон
100 мл бяло вино
Приготвя се бързо и лесно.
Намазва се съда в който ще готвим с част от мазнината,
подреждат се нарязаните зеленчуци и се овкусяват.
Доматките резнах на половинки и завъртях в микровълновата фурна за 3 мн в затворен съд.После обелих ципата и сложих и тях върху зеленчуците.
Рибките почистени вече, се намазват с лимонов сок от вътре и от вън и с подправките също и се поставят върху зеленчуцуте.Прави се по 3 прореза на всяка и се пропъхват резенчета лимон и чесън.
Поръсваме нарязана мента.Поливаме с виното и още зехтин.
Покриваме с алуминиево фолио и печем така 15 мин.После откриваме и допичаме до готовност, още може би 15 мн.
Сервираме в съда в който е готвено с още прясно нарязана мента.
Пожелавам хубав ден на всички с моята позакъсняла Никулденска публикация!
Здраве и късмет за всички!
Уби ме с историята с рака. Няма да купувам рак, то се е видяло, но си те представих като героиня от филм на Хичкок :)
ОтговорИзтриванеНо рибоците са страхотни! Много вкусни изглеждат!
И пубикацията не е закъсняла, а е точно както трябва да бъде :)
Хубав уикенд от мен :)
Дани, ужасна е тази история с рака! Не са раците за чувствителни хора....:)Много вкусни и екзотични неща си приготвила, особено сервиза в ананаса ми допадна много!
ОтговорИзтриванеБраво, Дани, че все пак си успяла да се справиш с рака!
ОтговорИзтриванеИ салатката, и рибките изглеждат страхотно!
Винаги са много колоритни ястията ти :)
Поздрави!
Порадвах се на снимките, посмях се на историята с рачето, сега те прегръщам и те целувам и оставям другите да коментират рецептите, че хич не обичам нищо, което вирее във вода, освен ориз:)))
ОтговорИзтриванеХареса ми салатката с ананас ,Дани ! Много стилна и красива ! И рачето красиво , а рибките са чудесни ! И аз обичам тази риба ...тук е ората , а в Б-я е ципура ! Чудесно и слънчево е при теб винаги - няма да се уморя да го казвам :) ! С прегръдка ! Спокоен уикенд !
ОтговорИзтриванеВсичко много ми допадна! Обожавам морски дарове! Снимките са страхотни!
ОтговорИзтриванеПосмях се на историята с рачето :) :) :)Много ми хареса салатката,страхотна е допадна ми много.И рибката е чудесна и колкото да ям риба и морски дарове не мога да им се наситя.
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая Дани!
и аз се посмях на твоето гръбче!
ОтговорИзтриванемакар,да не си падам по морси дарове ,салатата изглежда приказно,но ще си взема от рибката
поздрави и хубави почивни дни
Много апетитно е всичко и за да не се одавя набързо се насладих на снимките !
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, и аз бих предпочела някой да е обработил рака преди мен :) Харесвам смесването на вкусовете, особено в салатите, стига морските дарове да не преобладават, много ценна рецепта!
ОтговорИзтриванеСалатата е невероятно апетитна, ама и от рибката и рачето не бих се отказала, особено, ако друг ги е почистил, че този процес ми е досаден и труден! Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеТази публикация е като глътка слънце посред студената зима.
ОтговорИзтриванеМного мила история с раче си написала :-)Рецептите са великолепни, особено тая с ананаса.
Рачешкото месо е много вкусно и наистина е за предпочитане да се купи готово, изчистено и опаковано :-)