неделя, 27 януари 2013 г.

Питка от ръж и лимец и печена зеленчукова разядка

Ако мечтаете у дома да ви замирише на вкусна храна в неделния студен ден, това е което ви трябва:)
Домашно изпечена пълнозърнеста ръжена питка и за компания, аромата и насладата от разядка, събрала лъчите на слънцето.
Отдавна исках да изпека ръжен хляб , за който всички знаем колко е полезен за нашето здраве и се запътих към магазина за ръжено брашно.Попаднах на точно това което ми трябваше-ръжено брашно с фибри.
Продавачката беше много любезна и ми обясни че само с такова брашно трудно ще получа отличен резултат и е добре да се примеси с някакво друго.
Предложи ми пълнозърнесто брашно от лимец*.Бях чувала за тази зърнена култура само хубави отзиви и реших да експериментирам.
*Лимец е една от най-старите храни на човечеството.Той е див вид пшеница, полузабравено растение за което се счита че за първи път е било култивирано около 7500 г. пр. Хр.Не боледува, не са му необходими пестициди за отглеждането му, но поради ниските  си добиви, е бил изместен от днешната пшеница.
За повече информация прочетете тук:
За направата на тази пълнозърнеста питка, не са нужни кой знае колко различни умения от тези на обикновения бял хляб.
Разликата е друга, и вие ще я усетите още след първата хапка.
Но стига толкова съм се отклонявала с обяснения.
Да запрятаме ръкави и да се насладим на удоволствието да си изпечем сами нещо полезно и вкусно.
Лично на мен, приготвянето на домашен хляб ми носи голямо удоволствие , учи ме на търпение и ми създава радост от чудесния резултат, който се получава от така простичкото смесване на брашно с вода и мая.


Необходими продукти за пълнозърнеста питка от ръж и лимец:

250 г. ръжено брашно с фибри
250 г. брашно с фибри от лимец
250 мл.топла вода
25 гр. прясна мая
1 ч л сол
1 ч л кафява нерафинирана захар

Начин на приготвяне:

В подходящ съд се сипва цялото количество вода в която се размива маята заедно със захарта и солта.
В друг съд смесваме двата вида брашно и разбъркваме с дървена лъжица да влезе въздух в него.Внимание!
Брашното не се пресява!Ако държите да бъде пресято, трябва да го сторите с едро сито през което да преминат фибрите, в противен случай фибрите ще останат в ситото и брашното вече става обикновено брашно без фибри.
Добавяте от него лъжица по лъжица към водата в която е разтворена маята до като се получи гладка палачинкова кашичка.
Оставяте на топло за 30 мн. докато маята ферментира и си удвои обема.
От останалото брашно правите кладенче, или вулканичен кратер както казват испанците ( и до сега се чудя защо ние казваме кладенче а те вулкан:)? 


Сипваме в кладенчето ферментиралата мая и започваме да поемаме по малко от брашното до оформянето на тестото.


Изваждаме на плот и доомесваме тестото.Овалва се в брашно и се покрива с кърпа.Оставяме на топло до пълно втасване което трае от 40 мн. до 1 час.


Така изглежда тестото след втасване.

След като втаса тестото отново се меси около 5 мн. и се оформя кръгло хлебче.Отново овалваме в брашно и правим прорези с остър нож.


Преместваме в подходящ съд за печене, като внимаваме да не докосва стените му, за да има място да се развие .
Покриваме с кърпа и оставяме за още 40 мн.на топло.
Печем до готовност във фурна, в която на дъното сме поставили достатъчно голям съд с вода която да се изпарява по време на печенето.След изпичане поръсваме с водичка и завиваме с кърпа върху решетка.
Добър външен вид на мен много не ми се получи, но ….с фурната с която разполагам, и това е задоволително като се има  предвид вида на тестото.А и нали казват че истинския хляб не може да има правилна форма.
Печивата с това тесто са малко деликатни, но за сметка на това вкусни и здравословни.
Питката имаще хрупкава коричка и мека и влажна среда.Трябва обаче да знаем, че едно такова печиво с фибри е бързо засищащо и не трябва да се консумира в големи количества.




Първото ми пролетно цвете което се събуди от зимен сън:)


А за разядката какво да кажа?
Това си беше една наша, българска лютеница както и казваме, и която толкова много ни липсва, на тези от нас, които живеем извън България.
Обещах да кача рецептата и заради мои приятелки.
Никак не е трудно и всеки може да си я приготви, по всяко  време, защото зеленчуците целогодишно можем да намерим на пазара…е може би с малко нитрати но без консерванти:)



Ето и рецептата:

Необходими продукти за 4 порции:

4 месести червени пиперки
4 месести червени домата
4 лукчета шалот
1 глава чесън
1 патладжан
4 с л зехтин екстра върджин
1 ч л сол
1 ч л био захар
1 ч л чубрица
1 ч л прясно смлян черен пипер
клонка прясна мащерка
1 с л соев сос

Подреждат се зеленчуците в тава застлана с хартия за печене и се изпичат до готовност.


Почистват се от семената и люспите и се нарязват на колкото се може по ситничко.
Овкусява се сместа със подправките, без соевия сос и се слагат в съд с не залепващо покритие на котлона.
Задушава се до пълното изпаряване на водата и минутка преди да се спре котлона се добавя соевия сос. 



Ако ви остане, може да се съхрани в хладилник за 2 до 3 дни.
Може да се добавя и към ястия и сосове.Чудесно върви за спагети:)
Хубав неделен ден от мен с усмивка:)

ВНИМАНИЕ!!!

(Искам да допълня нещо важно към рецептата за ръжената питка с лимец.
Понякога човек научава много важни неща и от коментарите, неща които са ми убегнали когато пиша дадена рецепта.
Важно е да се знае че тестени продукти приготвени от ръжено брашно съдържат висока киселиност и не са препоръчителни за хора страдащи от висока киселинност на стомаха за да се избегнат здравословни усложнения. Така че нека всеки подходи с уважение към себе си и внимание ако знае че има подобен здравословен проблем!)

43 коментара:

  1. Хлебчето с лимец е просто перфектно, а вкуса му се обогатява от тази страхотна прясна лютеничка, леко ти завиждам за зеленчуковото разнообразие през зимата, защото и тук има много зеленчуци, но вкусът им не ми допада особено, не само нитратите са проблема.Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Иглика!
      Тук все още вкуса и аромата на зеленчуците ми допада.Е…не че няма и такива които нямат вкус, но поне има избор и може да се намерят и такива с по добро качество.
      Аз купувам зеленчуците с обоняние, колкото и смешно да изглежда , помирисвам, докосвам и след това купувам.Не ми ли замирише на домат и пиперка-не купувам :)
      Хубав ден и от мен!

      Изтриване
  2. Уханията от твоята страничка се разнесоха чак до тук! Много хубави снимки и разкошни хляб и лютеничка! Хубав и усмихнат ден, Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, и пролетта при теб дошла с уханието на зюмбюл!
    Питката и разядката са представени по най-хубавия начин.
    Да знаеш, че заслужаваш всеки лъч...не ,всички лъчи, изпратени от Слънцето,защото знаеш как с тях да озариш всичко и всички!
    Хубава неделя-усмихната и ведра!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички заслужаваме слънчеви лъчи Вили:) много благодаря за слънчевият ти коментар!
      Знаеш как да усмихнеш денят ми:)
      Поздрав с усмивка и пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  4. Ох, ох направо взех да се облизвам, великолепно! За съжаление брашно от лимец не се намира много тук! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз си мисля че по био магазините би трябвало да го има Павлинка, но не е фатално да се замени и с друго, то се добавя за да се обогати ръженото.
      Благодаря ти с прегръдка и от мен:)

      Изтриване
  5. Дани, толкова сгряващи душата рецепти!
    Ръженото брашно е с най-висока киселинност от всички зърнени култури.
    Брашно от лимец още не съм опитвала.
    Лимец съм консумирала накиснат за една нощ и леко
    покълнал.
    Сърдечна прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да Дани, това е може би от значение за хора които имат повишена киселинност в стомаха, защото ръжения хляб често е кисел , но това е от начина на замесване, особено ако е с квас вместо с мая и може да предизвика възпаления на стомашно- чревния тракт. Не трябва да го употребяват хора с повишена киселинност на стомашния сок, но при гастрити с понижена киселинност той напротив, е много полезен,както и за хора страдащи от диабет.
      Благодаря ти че ме подсети за тази важна подробност!
      Хубав ден от мен с прегръдка:)

      Изтриване
  6. Е , сега какво ? ..:) да заптятам ръкави и да го почвам ли този хляб ??? ....току-що измъкнах от фурната един кекс :) ! Дани , много хубаво изглежда хляба ти ,ама как ли се казва лимец на италиански ? Ще потърся обаче , заинтригува ме здравословната ти рецепта . А лукчетата шарлот (бре, че хубаво име за лук :) тук им казват скалоня и са хибрид между лук и чесън :), ама шарлот по ми харесва :) ! Една приятелка за Коледа ми подари бурканче домашна лютеница , така ми се услади :)...ще опитам разядката ти със сигурност ще ми хареса !
    Чао ,мила ! Поздрави за семейството и Роки (освен ваш и мой любимец:) !
    Топла прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  7. Оооо Ив…. шалот бе мила, така му казват в БГ-тук му казват" echalotes":))))
    А лимец на испански е "espelta", може и на италиански да е нещо такова:)
    Ако пробваш лютеницата да кажеш дали ти е харесала, аз зная че и на теб ти липсва както и на мен, но аз вече имам разрешение на въпроса:))=българска лютеница с изпански зеленчуци:)
    Сърдечен поздрав и от нас Ив!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни снимки, Дани! А тази разядка така ме съблазни... Хлебчето също изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Зори!А аз мисля , че през твоя обектив ще изглеждат още по съблазнителни и разядката и хлебчето:)

      Изтриване
  9. Само мога да въздишам пред тези толкова апетитни и приканващи ме снимки...аз също много харесвам пълнозърнестия хляб, но досега не съм пробвала с брашно от лимец, ще потърся. Разядката е чудесна!
    Поздрави и пожелания за спокойна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мариетка за милия коментар!
      Спокойна нова седмица от мен:)

      Изтриване
  10. Слънчо, питката ти е невероятна! Няма какво да недоволничиш от вида й, направила си я перфектна! :) А и на Слънчогледа трябва да е допаднала, което пък е гаранция, че "лъчите ти" са свършили идеална работа! ;) С пълнозърнест лимец често правя хляб и много ни харесва, а както и ти си забелязала засища, което пък значително намали консумацията на хляба като цяло у дома, и това много ме радва. Абе, няма по-вкусен и хубав от домашно изпеченият! А разядката ти е вълшебна - идеално се връзва с питката! Всичко е гарант за здравословен и вкусен обяд! Аплодисменти за старанието и способностите ти!
    Хубава, уютна вечер ти желая и много усмивки ти пращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах ти…Ирма:)))) Много ме усмихна!
      Слънцето хареса хлебчето много, че и звездичките и те:)
      Аз честичко си замесвам разни хлебчета вместо да купувам, прави ми удоволствие да пека хляб и да екпериментирам с разни брашна.Домашния хляб си е домашен!
      Много ти благодаря за свежия слънчев коментар!
      Усмихната прегръдка от мен:)

      Изтриване
  11. Убедена съм, че домашната питка е най-хубавата. Кога ли аз ще се наканя, само си се чудя?;) И лютеничката е чудна-обожавам домашна такава.
    Прекрасна седмица, Гоголина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох… как чакам само да ми се усмихне някоя питчица от твоето блогче Мъхче:)
      Хубава нова седмица и от мен!

      Изтриване
  12. Прекрасните снимки радват окото и подсилват уханието на току-що изпечен хляб, което се носи от твоята страничка :) Разядката е от типа "ама как не съм се сетила" и звучи много вкусно! Научих и още нещо - че ръженото брашно трябва да се смеси, за да бухне. А може би затова не ни стават хлябовете с по-диетичните брашна в електрическата фурна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хлебчета от брашна с фибри по принцип са си деликатно печево Рози:)Добре е да се смесват и с други брашна в някакво съотношение за мааалко по добър резултат.
      Благодаря ти че погледна в страничката ми:)
      Приятна нова седмица!

      Изтриване
  13. След бриоша на Ваня идвам директно тук ,за да се насладя и на твоята чудесна питка.
    Много ми хареса оформлението,представянето и снимките!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бладодаря ти че намина и от тук Мира! Сега е мой ред да погледна къде какво не съм видяла:)
      Поздрав с пожелание за една спокойна и успешна седмица и от мен!

      Изтриване
  14. Гоголинче,чудесна питка,снимки...абе всичко.Все ти слагам блога за четене и все изчезва-така става и с други блогове.А толкова неща преди това си направила-започвам с тиквените мъфини,че имам тикви и ще ги използвам.
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Живе!
      И аз забелязвам нещо такова…много от блоговете които следя ми се губят :(
      А мъфинките с тиква наистина са чудесни, пробвай ги!

      Изтриване
  15. Заплюх си разядката аз!Много обичам такива неща!Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние така Йоли, вече трети път я правя:)Страхотна е на истина!

      Изтриване
  16. Много ти е хубава питката, а в комбинация с разядката-само за огладнели хора!И ти е втасала чудесно без бяло брашно!А снимките,толкова апетитни,че напускам тутакси,че няма наблизо нищо за хапване!
    Лека вечер,Гоголина!

    ОтговорИзтриване
  17. На тази гледка вече не може да се устои ,поне аз деее..
    Невероятна рецепта за хляб ,а със разядката направо неустоим.
    Браво Гоголинче приказно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Зиче, напълно те разбирам , но с нищо не мога да помогна:)))
      Хубава вечер от мен с прегръдка:)

      Изтриване
  18. Голяма вкусотия е тази питка с разядка отгоре, а зюмбюлът е невероятен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А…все пак някой видял и зюмбюла, вече си мислех че няма такава снимка:)))
      Шегувам се разбира се:)
      Поздрави Траянче и благодаря че намина!

      Изтриване
  19. Леле каква прелест, няма по съблазнителна за мен гледка от това хлебче в комбинация с разядката! Гоголина поздравления за предложението и за идеята! Поздравления и за красивото представяне и снимки!
    Поздрави и много усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрсно е хлебчето и разядката! За простичките неща ще кажа, че обикновено са най-приятни!

    Много полезно инфо за киселинноста.

    ОтговорИзтриване
  21. И аз често правя домашен хляб като експериментирам с брашната. За лимеца чета много интересни неща, но за съжаление не съм виждала нито като зърно, нито като брашно.
    Дани, прекрасен хляб и разядка си приготвила и много красиво поднесла!
    Прекрасни снимки!
    Зюмбюлът ти е очарователен, а листенцата на бръшляна са с много интересни цветове!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Ах и ох... изкусителка такава! Чудесно хлебче, а снимките при поднасянето му направо ме подлудиха!

    ОтговорИзтриване
  23. Изключително зареждащи и апетитни снимки,Данче!Топъл хляб и тази разядка са синоним на блажен уикенд!И аз ще си направя един такъв-само хляб и нещо за топене.
    Много ми хареса шарката ти,ще я пробвам.А лимец ползвам,имам в шкафа,но комбинирам с пълнозърнесто брашно.
    Разядката също е трепач!И цветенцата-аромата на зюмбюл не приказен и омайващ!
    Прекрасен вторник!

    ОтговорИзтриване
  24. Ето това винаги е в състояние да ме съблазни да си хапна - домашен ръжен хляб! А в комбинация с тази страхотна разядка, друго не ми трябва.
    Страхотни снимки!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  25. Много слънчева, вкусна и зареждаща публикация -
    питката ти е впечатляващо апетитна, а в допълнение с разядката - страхотна комбинация.
    Прекрасни снимки, сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. Ева, Лучия, Тили, Канди, Роси, Ели, Диани,
    благодаря ви момичета за страхотно милите коментари!
    Поздрав сърдечен за всички ви:)

    ОтговорИзтриване
  27. Дани, обичам аромата на ръжен хляб! А от както познавам лимеца го използвам доста активно и също много ми харесва! Питката ти е страхотна, представям си аромата...и тази разядка.Страхотно. Никога не отказвам подобно ядене и със сирене и маслини...Страхотно!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.