петък, 1 март 2013 г.

Честита Баба Марта



Баба Марта носи Пролетта,Здравето, Щастието и Радостта !

А аз ги пожелавам на всички вас:)))




Днес посрещам Баба Марта с вкусен хляб с овесени ядки:)
Дано и хареса и да не се гневи още от първия ден:)


Хляб с овесени ядки

Необходими продукти:

(Мерила съм продуктите с чаша 300 мл)
1 ч.ч и 1/2 прясно мляко (450 мл)
25 гр прясна мая
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. овесени люспи (смлени на едро овесени ядки)
2 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

С половината прясно мляко (леко затоплено), солта и захарта се размива маята.
Брашното се пресява.
Добавя се половината от брашното и се разбърква добре.
Оставя се на топло да ферментира 30 мн.
С останалото топло мляко се заливат смлените овесени ядки и се оставя на страни.
След като маята ферментира , се добавя към овесените ядки, плюс половината зехтин и с останалото брашно се замесва тестото, което се поставя в затоплен, достатъчно голям съд, намазан с отаналия зехтин.Тестото също намазваме със зехтин да не хване коричка.
Покрива се и се оставя на топло за около 40 мн.
Когато удвои обема си, изваждаме на плот намазан с мазнина, и леко, само да излезе въздуха от него, без да се меси, се оформя хляба.Поставя се в тавичка за печене и отново се оставя за 30 мн.да втаса.
Непосредствено преди да включим фурната, се намазва с водичка и се посипва с овесени цели ядки и брашно.
Правят се прорези по желание с остър нож и печем на 180 градуса до готовност.




Рецептата е адаптирана от тук с малки промени в грамажите и технологията на приготвяне.






Пожелавам на всички здраве и много усмхнат месец Март !:)))

23 коментара:

  1. Дани, Честита баба Марта!
    Да сте здрави и усмихнати!
    И няма как да не омилостивиш времето с този слънчев хляб!
    Изпращам ти виртуално малко от днешното ни слънце!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно посрещане, Дани -
    изкушаващ пресен хляб, допълнения, нежен цвят и красиви аранжировки!
    Рецептата ми допада, харесвам предложенията ти за подобен вид печива, а и на вид е чудесен.
    При нас днес е слънчева, предполагам, че ще с усмихне и на вас.
    Първомартенски привет с пожелания за здраве, късмет и много, много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Много красива публикация ,Дани ! Честита ти Баба Марта ! Абе ,знаеш ти какво да и поднесеш ,че да не се сърди :) ! Хляба е прекрасен !
    И снимките супер , макар да си скрила някъде рошльо :) !
    Слънчева прегръдка от Апенините :* ! Чаооо !

    ОтговорИзтриване
  4. И отново Честита Баба Марта, с тази красива публикация! Ето затова се е усмихнала!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Баба Марта Дани.
    Да сте здрави и засмени, бели и червени, да се обичате, да изгрее слънцето и да стопли сърцата ви.
    Хляба е неустоим и ще усмихне времето със сигурност.
    При нас е пролет направо ,дано и при вас стане топличко.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Баба Марта, Gogolina! Да си здрава и много щастлива! Снимките са много красиви, пъстри и с пролетен заряд! А хлебчето е приказно! И на баба Марта и е харесало - я как слънчево се е усмихнала днес :) Хубав ден и красив месец март!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Баба Марта, Дани!
    Явно много е харесала твоето хлебче, защото поне при нас е много слънчево и приятно :))
    И на мен много ми харесва хлебчето и ще си го приготвя някой път.
    И мартеничките ти са страхотни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Баба Марта, Дани! Много мил и красив поздрав до всички нас си спретнала! Здраве и късмет, пък хубавото време ще си дойде. Днес в София беше един приветлив слънчев ден, чак да не повярваш :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честита Баба Марта, Дани! Много е красиво при теб!Питката е прелестна !Желая ти много здраве и успехи за цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Баба Марта,Дани!Добре си се подготвила за празника!И хляба и мартеничките,всичко създава пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита баба Марта, Дани!Да си здравичка,много щастлива,винаги лъчезарна и усмихната.Благодаря за хубавите пожелания.Питката ти е прелестна а мартеничките са страхотни, много красиви.Поздрави Дани!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита Баба Марта, Дани! Да сте здрави и щастливи, бодри и засмени! Страхотна пита, красиви мартеници и ведра публикация! Сърдечни поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, честита Баба Марта! Страхотен пост, хляб, мартеници, усмихна и мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Баба Марта, Дани! Здрава, руменя, засмяна!
    Хлябът е превъзходен! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Баба Марта, Гоголина! Гледам добре почитате традициите далече от родината;) Много ти е хубава червено-бялата идейка с доматче и сиренце;)
    И питката също- прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита Баба Марта! Да си жива и здрава, румена и засмяна! Много хубав хляб си направила, дано да омилостиви баба Марта :) Моцарелката и доматките изглеждат много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, с много красива пролетна украса и апетитна питка си посрещнала баба Марта!
    Честита баба Марта и на теб! Здрави, весели, щастливи да сте всички у дома!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Много слънчева публикация, създава настроение. Хареса ми много хлебчето и макар, че не обичам овесените ядки непременно ще го пробвам :)
    Честита Баба Марта и на теб!
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Честит Национален празник,Дани!
    Много слънчево настроение в очакване на пролетта!

    ОтговорИзтриване
  20. Честита Баба Марта и Честит ни Национален празник!Бъдете здрави и винаги усмихнати.

    ОтговорИзтриване
  21. Честита Баба Марта и от мен!
    Дани, сърдечно благодаря, че си гостувала в моя блог и още повече, че си негов първи член. За мен това е вълнуващо събитие. С удоволствие ще разгледам твоите предложения и със сигурност нещо ще си "открадна". Желая хубава седмица! Албена

    ОтговорИзтриване
  22. Честити празници,Данче!
    Страхотна кошница си имаш!
    И снимките са с много цвят и настроение,а хлебчето е мечта,прекрасно!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.