и аз ще възпявам някакъв си гювеч :)
Не е така, но много ми се иска с тази публикация да благодаря на една моя голяма приятелка за подаръка който ми направи преди цели 8 години.
Този традиционен български съд за готвене е бил през цялото това време в пълна експлоатация от мен и тихичко е присъствал на трапезата ни и в празник и в делник.
Зная че ми е подарен с много обич, но с годините малко се е поучукал тук и там и може скоро да ме предаде.
Днес, когато момчетата поискаха да им сготвя пилешко със зелен фасул,
тяхното любимо ястие, той , гювеча де, пак беше на линия.
Обичам да готвя с него защото ястията стават още по вкусни.
Светленце, мила моя приятелко, благодаря ти от сърце за този мил жест!
Обичам те много !
И днес, когато готвенето и красивия глинен съд предадоха топлина у дома
(денят беше хладен) реших че трябва да снимам :)
Нищо че ястието беше най-обикновенно, че няма домакиня която да не знае как се приготвя.Ей така, да кажа че това обичат момчетата и знае ли човек, може бъдещите им половинки да не знаят как се готви точно зелен фасул :):)*
И така както се беше стоплило пък в кухнята, и ухаеше на вкусно, ми хрумна, да си изпека и домашен хляб.Явно ми е бил кулинарен ден!
И какво, какво??? Ами размазанката на Зиче :)
Гледах я в нейния блог, гледах я в блога на Ванчето, на Катето, и то направо вече почнах да я сънувам:)
Ама всичко е верно ви казвам! Страшно вкусен хлебец се получи!И както Ванчето казва, идеално си пасва с българска мерудия:)
Здравче благодаря за споделената рецепта! Толкова бързо се приготвя тази размазанка, че май любима ще ми стане!
Рецептата изпълних на 100 %, като никога.Нали все обичам да импровизирам:)
Продукти:
300мл- топло прясно мляко
25 гр мая
2 с.л. -захар
1 с.л.. сол
3с.л.-зехтин
1 с.л.-оцет
брашно за меко тесто( една идея по меко от това за хляб)
зехтин за намазване на тавата
Омесих всичко и направо разтлах рамазанката в тавата като я оформих с пръсти потопени в зехтин, притискайки я и правейки дупки.
Когато е готово тестото намазах с жълтък ,1с.л.-зехтин и 1с.л.-прясно мляко поръсих със сусам Включих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.
Наистина много вкусна и най-вече домашна!
А фасулчето приготвям така:
Пилешко със зелен фасул в гювеч
Нарязвам пилешките гърди на жулиени и с много малко зехтин в тефлонов тиган ги изпичам до зачервяване.Изсипвам месото в гювеча.В същия тиган без да слагам повече мазнина слагам лука и морковите .Когато се поупърлят малко прибавям и фасула.Когато му се смени леко цвета и тази смес отива в гювеча.Слагам в същия тиган 2 с л зехтин и запържвам 1 супена лъжица брашно и още толкова смлян червен пипер.Доливам с 1/2 литър топла водичка и изливам в гювеча.Течноста трябва да е под нивото на продуктите, да не ги покрива.Посолявам, подправям със смлян черен пипер и нарязан на ситно пресен джоджен(може и сух) и посипвам с обелени и дребно нарязани 2 домата, прилично големи.Поставям във фурната затворения гювеч и пека 30 мн след завирането.
Грамажи не пиша, продуктите са по желание на домакинята.
И да знаете, идеално си пасна ястието с размазанката.
Дани, страхотни снимки и чудесни предложения!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубаво настроение!
Чудя се от кое ми се яде повече ... от гювеча ли,от питката ли или и от двете?И с тази шарена сол.Ама така вкусно и топличко изглежда всичко!Нямам думи!
ОтговорИзтриванеИ аз като Йоли съм в чуденка кое по-напред да си поискам,Данче,като и двете са ми любими,а така съблазнително ме подканят!Чудесни гозба и питка и много уютни,слънчево-есенни снимки и багри!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубава седмица!
И аз и се каня на тази питка-ще и дойде времето тези дни.Всичко тук е мнооого вкусно!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
О, да, гювечът е страхотен съд и е на почит и у нас :) И точно този вариант за зеления фасул не го знаех и благодаря за споделената рецепта за хлебчето - както имаме фурна за хляб, не му мърда изпробване :)
ОтговорИзтриванеРамазанката е разкошна,а гювеча си е направо неустоим!
ОтговорИзтриванеМного апетитно при теб,как да не му се дояде на човек!
Хубав ден ти желая!
Много хубав подарък, напълно разбирам защо така е почитан. :) Всичко изглежда много вкусно и красиво! Сърдечни поздрави! :))
ОтговорИзтриванеЗнам ,знам за какво говориш :) ...как хубаво се е получила и при теб ,Дани рамазанката :)) ....вярвам ,че сте похапнали сладко ,сладко и с този разкошен фасулец :) !
ОтговорИзтриванеАма много ме впчатли това слънчогледче в надписа ти ...много готино и слдко се усмихва :) !
Хубав есенен следобед ,Дани и поздрави за рошльо :) !
:):)*Благодаря ви момичета за милите комплименти!Прекрасни сте!
ИзтриванеНали Ванче? много е сладурско и усмихнато слънчогледчето:)Новото ми лого е подарък от малкия ми син и с него от скоро си подписвам снимките.И на мен много си ми харесва:)
Рошльото е поздравен, нацелуван и още повече разрошен:):):)
Страхотно угощение се е получило, направо се облизвам:)
ОтговорИзтриванеИ рамазанката е станала страхотна, ама гювеча, сигурно е неповторим, защото има такава голяма сантиментална стойност!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки Дани, на тези вкусни гозби!
Прегръщам те!
Гоголина,
ОтговорИзтриванетака сте вие, дето умеете хлебец сами да си направите;) Прекрасно ви се получава, а и с фасул върви много;)
А гювечът е любим съд и у нас.Вкусът на ястията е съвсем , съвсем различен!
Хубава седмица!
Марта, това е най-бързия хляб който съм правила да знаеш*не се меси, и не чакаш дълго да втасва, а толкова вкусен и мекичък става че си го хапнахме още топъл и трохичка не остана:)
ИзтриванеАко никога не си пекла домашен хляб, да знаеш че това е рецептата за да се престрашиш!
Всичко приготвено в гювеч е много вкусно, а още повече щом напомня за близък човек!
ОтговорИзтриванеВ зеления фасул прибавям копър, но ще пробвам с джоджен , това е ново за мен! Апетитен фасулец и дъхава питка - - всичко е идеално!
Прекрасни снимки!
Дани, сърдечни поздрави!
Страхотни есенни снимки!
ОтговорИзтриванеМного колоритни и апетитни :)
Поздрави :)
Прекрасни сте всички и много мили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви!
Вкусна гозба с вкусна питка,какво по-хубаво от домашната кухня!Поздрави и от мен!
ОтговорИзтриванеЧудно вкусно е тук, а и с тази питка мммммммм :)).
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!