петък, 26 октомври 2012 г.

Пай с тиква и меден блат


Паят с тиква който ще споделя днес не е с маслено тесто а с медено.
Получи се чудесен десерт, който много се хареса на семейството.


За медения блат:
1 яйца
50г кафява захар
100г мед
100мл зехтин
1 ч л бакпулвер
микс от подправки – канела, карамфил, индийско орехче, 
около 350г брашно, пресято

Захарта и медът се слагат в тенджера . Поставят се върху котлон и се разтопяват на средно силен огън. Разбъркват се от време на време.
Когато захарта се е разтопила напълно, се изсипва бакпулвера и подправките и всичко се разбърква. Получава се бяла, пенеста смес.  Охлажда се за 5-10 минути, като се разбърква междувременно.
Към нея се добавя яйцето, и накрая зехтина. Всичко се разбърква много добре.
Започва се добавянето на брашното. Когато сместа стане гъста и трудна за разбъркване, се прехвърля върху набрашнен плот. Меси се, докато се получи меко и гладко тесто. Не бива да се прекалява с брашното, защото блата ще стане много твърд.
Ако сте решили да декорирате пая, отделете малко тесто ( топка колкото малка ябълка) завийте с пластично фолио и оставете в хладилник.

Останалото тесто се разточва на тънка кора и се поставя във форма за пай .Добре е да намажете леко с масло и да поръсите с брашно.Пече се до леко порозовяване,около десетина минути.Просто тестото да не е сурово а вече заело формата на тавичката и твърдо (полуизпечено)






Продукти за плънката:
4 яйца
100г кафява захар
500г пюре от тиква (печена)
200мл сладкарска сметана
1/2 чаена лъжица канела

Яйцата и кафявата захар се разбиват.
Добавя се пюрето от тиква, след което  сметаната и подправките.
Ако са останали по-големи парчета от тиквата, можете да използвате пасатор, за да получите напълно гладка смес.
Плънката се изсипва върху готовата основа за пай и се пече в предварително загрята на 180°C фурна, за около 45-50 минути.
Печенето е на принципа на чийзкейка – в крайщата трябва да е готово, докато в средата трябва да е по-скоро кремообразно.
Ако решите да декорирате повърхността на пая с останалото тесто, изрежете и поставете декорациите, когато пая е почти готов и са му нужни още около 15 минути.Ще разберете лесно това като видите че в края вече тиквената каша не е течна и декорацията няма да потъне.
Когато е готов, паят се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно.




Тази чудесна и много сполучлива рецепта е адаптирана от ето този  блог с много малко промени.
Като изключим декорирането, се приготвя сравнително  бързо.

И понеже бях обещала и "малко" фотоси със тиквички, сега е момента да ги споделя и тях. В последно време ми е много готино и релаксиращо да щракам с фотоапарата:):)
Дано се харесат на тези които посетят моето интернет местенце *
















Честит Димитровден на празнуващите днес!

23 коментара:

  1. Великолепен пай и много слънчеви снимки! Топъл и красив есенен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен пай!Много ме впечатли с това разнообразие от тиквички,прекрасни са!
    Поздрави и хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Оле какви страхотни тикви и какъв сладкиш, великолепно! ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Паят е невероятно красив и със сигурност вкусен, а снимките носят много настроение и топлина. Поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Много красив пай и страхотни тикви!Браво,много ме впечатли.Чак тук усещам уханието на мед ...

    ОтговорИзтриване
  6. Паят е страхотен,снимките още повече.Снимай и нека и ние да погледаме красотите около теб.
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, чудни тиквички и много красиви снимки, а пая изглежда вълшебно!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са ти красиви тиквите :-)! Паят изглежда разкошно. Харесва ми декорацията за финал!
    Поздрави от мен, Дани!

    ОтговорИзтриване
  9. страхотна рецепта а снимките са просто невероятни!
    Поздрави и хубава събота

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотен пай ,Дани ! И снимките с много слънце и настроение ! А този любопитко там заровил нос сигурно се чуди що е то тиква и става ли за ядене :) ! Обичам да го гледам на снимки ,много е сладък :) !
    Хубави събота и неделя ,мила ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  11. Еха! Замая ми се главата от красота! Много топла есенна публикация. Паят е с много красива декорация, а снимките на тиквите са уникални! Дребосъчето къде си навира нослето:):):) Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Ама наистина голяма красота и много ароматна рецепта!
    Страхотни снимки Дани!
    Пая изглежда невероятно, а и много идейно с медения блат!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Голяма красота си направила! Много идейно и свежо! А тиквите са супер просто!

    ОтговорИзтриване
  14. Не знам коло време отделих на публикацията, но със сигурност не се насладих бързо на този колорит и есенна пищност.
    Сладкишът е много изискано поднесен!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, каква уханна публикация! Този път ще я споделя с някого, който има усет за тесто, но ще намеря начин да опитам пая :) А снимките очаквам с не по-малко нетърпение от рецептите - великолепни са, но не ме учудва, като гледам изпипаната подредба на ястията ти :)

    ОтговорИзтриване
  16. Гоголина,
    аз съм правила тиквен пай и беше превъзходен. Обаче такава декорация..... не бих могла- много си добра!!!
    И с фотоапарата и на мен ми е много приятно, явно е масово явление заигравката с него и действа много разтоварващо;)
    Прекрасна тиквена фотосесия!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Много сполучлив и красив пай,освен че изглежда апетитно.Прекрасно настроение ми създаде със снимките на прекрасните тикви и есенни мотиви!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  18. Данче,паят направо ме плени!Обожавам тиквени сладкиши,а твоят и с медена подложка,истинско бложенство от ухания и вкусове!
    Снимките са страшно зареждащи и пълни с цвят!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, страхотен пай! Всичко е чудесно съчетано - меден блат, уханни подправки, тиквата!
    Прекрасни фотоси! Толкова колорит, топлина и настроение има в тях!
    А косматият мъник отново предизвиква усмивка в мен! Направо си имам слабост към него!
    Сърдечни прегръдки и много успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Паят е истинско изкушение!
    Много ми хареса тиквената фотосения :)
    Страхотни колоритни снимки, носят настроение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Браво на теб, това е най-красивия тиквен пай! Ще се възползвам от рецептата, по-точто детето ще се възползва, че тя завежда десертите у дома.
    Златна и вкусна есен ти желая!

    ОтговорИзтриване
  22. Чета коментарите Ви мили дами и не зная какво да напиша за да Ви отговоря!
    Всички сте толкова мили, и ме изпълвате с чувство на задоволство от това което правя:)
    Никога не съм си мислила че този блог, който реших да направя , за да имам местенце, където да събирам рецептите на моите кулинарни творения и фотосите, които са едно мое любимо любителско занимание, ще се хареса на толкова хора, които нито познавам , нито съм подозирала че съществуват.
    Учих се от всички Вас и Ви се възхищавах и никога няма да спра да го правя!
    Най-искренно Ви пожелавам да сте здрави и Ви прегръщам!
    Винаги сте добре дошли да си побъбрим и споделим неща които ни вълнуват!

    ОтговорИзтриване
  23. Нямам какво друго да кажа освен - Великолепно!Много красиво оформен пай, а е и явно вкусен!Браво , Дани!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.