сряда, 31 октомври 2012 г.

Пълнозърнест галет с тиква мед и орехи


Много мислих какъв да бъде сладкиша който да направя за деня на Вси Светии " Dia de todos los Santos".
Исках да е с тиква и за пореден път да се насладим на вкуса и аромата на оранжевата дебеланка:)*
И без това решихме да си направим така традиционния тиквен фенер, поне да използвам съдържанието за нещо сладичко.
Обаче…..оказа се че точно фенера се прави от не ядлива тиква, а от такава която не се яде.И тъй като идеята вече беше назряла, купих и  такава, която се яде.Има ли си хората тикви за всичко:) 



И така , понеже се замотах с приготвянето на сладкиш, ще ви предложа нещо бързо, подходящо за закъснелите като мен и освен това не толкова калорично, за хора на по лек хранителен режим.


От доста време се оглеждах по блоговете за галет без масло, и като по поръчка завчера попаднах на тази.
Използвах идеята за тестото незабавно.
Решението беше взето, продуктите и те и моя милост запретна ръкави:

Пълнозърнест галет с тиква, мед и орехи

Продукти за тестото
1 ч ч пълнозърнесто брашно (чашата с която мерих беше 250 мл)
щипка сол
щипка канела
3 с л био захар
1 ч л бакпулвер
4 с л зехтин
4 с л прясно мляко


Продукти за плънката

1 ч ч и половина задушена тиква( същата чаша 250 мл)*
100 гр орехи
3 с л мед
индийско орехче
карамфил
канела

*тиквата задуших за 10 мн на пълна мощност в микровълнова*

Смесват се добре всички сухи съставки и към тях се добавя млякото рабъркано  със зехтина.Бъркат се докато се смесят добре и се оформя на топка, която поставяме върху хартия за печене и разточваме на тънка кора.
Върху нея подреждаме намачканата с вилица задушена тиква, която сме подсладили с меда и ароматизирали с подправките,  като оставяме борд от около 3  см без плънка.


Посипваме с  нарязани орехи и загръщаме краищата на кората и намазваме с белтък.Посипваме отново с орехи и захар за гланц и печем в загрята фурна до готовност.
За да е тематичен галета с празника се опитах да направя паяжина с малко сметана сгъстена с нишесте.Може и да я забележите:)
Невероято вкусен:)






И ако не ви е омръзнало да гледате тикви при мен, ето и още малко като за последно през този сезон:)




29 коментара:

  1. Най обичам жълтия цвят ,а тук винаги грее :) !
    Чуден пай ,красиви снимки и ...давай още тикви ,на мен ми хареват в цялото си разнообразие :) !
    Хубава хелуинска вечер ,Дани ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  2. Прегръдка и за теб Ванюша!Току що прочетох поста на Катето за теб и още съм развълнувана*
    Хубава вечер ти пожелавам!
    Радвам се на всеки твой коментар, толкова си лъчезарна:)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, галетът е страхотен!
    И както казва Ивчето : грее!
    Сърдечни поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти мила:)Сърдечен и дълечен поздрав и от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Галета е разкошен!
    Тиква ,мед и орехи е обещаващо вкусна комбинация!
    Прекрасни снимки!
    Приятна вечер,Дани! :)
    ...и да обиколите три пъти къщата...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Aaaa...това за обикалянето не го знаех:)
      Много ти благодаря Мира!Хубава вечер и от мен!

      Изтриване
  6. Разкошотия, изглежда много, много добре! Поздрави и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, че вкусно и свежо е у вас! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при теб е весело и забавно с тези мълчогани и страшно тематични сладки Траяна:)
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  8. Няма да ми омръзне да гледам есенни снимки, на тикви, тиквички,листа, шишарки, кестени...абе красота, как да ти омръзне!
    А за пая, Дани съм на мнението на Мирето и се присъединявам към нейния коментар!
    Прегръщам те и те целувам*)

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце, толкова си мила:)
    Благодаря ти и силна и топла прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани,много добре си се справила с карвинга!Чудесна и свежа публикация. И на мене няма да ми омръзне да гледам тикви и други интересни есенни картини!А галетът е повече от сполучлив.И аз се замислях, че доста му идва маслото,но ето,че става и без него.Непременно ще го пробвам.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много сполучлив стана галета със зехтин Таня.Това ми беше първият опит с тази рецепта, но със сигурност няма да ми е последен.За този сладкиш маслото тотално го елиминирам вече:)
      Става бързо, не чакаш тестото да престоява в хладилника и е вкусно.
      Благодаря ти за милия коментар и спокйна вечер от мен!

      Изтриване
  11. И това ми е достатъчно да разбера че ти е харесало при мен Йоли:)
    Всеки твой коментар е стимул за мен!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, прекрасен галет и чудесно съчетание на всички продукти! Изглежда толкова сочен!
    А тиквите внасят толкова топлина, че продължавай да ги снимаш! :) Както се застудява, те ще ни напомнят за хубавата и топла златна есен!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Много обичам да гледам тиквите при теб и ако има още давай:) Страшен галет! Много сочен, ароматен и вкусен! Фенера е много готин! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Радвам се че ти е харесал галета Тили:)Наистина си заслужава внимание този бърз и вкусен сладкиш!
    Прегръщам те и ти пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, свършиха вече, поне за сега:) но ще измислим и друго да се снима и надявам се пак да ви се хареса!
      Сърдечна прегръдка и от мен!

      Изтриване
  15. Всички "вкусни" празници, макар и нетрадиционни за нас, са добре дошли! Нали има за всекиго по нещо - забавление за децата, вкусотии за всички... Много слънчева публикация, есента е толкова красива, жалко, че идва със студа и дъжда :( За пореден път изчетох и изгледах публикацията ти с наслаждение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Рози че ти е харесала публикацията ми:) Винаги си добре дошла!

      Изтриване
  16. Много са фотогенични тези тикви :))
    Галетът е страшно изкусителен!
    Непременно ще го пробвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай Ели, и сподели резултата:)
      Поздрави от мен!

      Изтриване
  17. Еха, толкова слънчеви снимки! Всичко е прекрасно! Честит празник и Ден на народните будители! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря Дани, честит да е и на теб и на всички българи!

    ОтговорИзтриване
  19. Гоголина, изобщо не ми е омръзнало нито да ги гледам, нито да ги хапвам. Мисля поне до януари да са основна част от менюто ми;) Ако има откъде да си набавя, де;)
    Галетът е страшен!!!!!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Наистина е страшен галета Марта:) Скоро пак го правих и освен че става лесно, много бързо и още по бързо изчезна от подноса:)
    А тиквата е чудесен зимен десерт и само печена с орехи и канелка !
    Благодаря ти за милия коментар!

    ОтговорИзтриване
  21. Само мога да кажа че е ПРЕКРАСНООООООООООООООООО!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.