Много мислих какъв да бъде сладкиша който да направя за деня на Вси Светии " Dia de todos los Santos".
Исках да е с тиква и за пореден път да се насладим на вкуса и аромата на оранжевата дебеланка:)*
И без това решихме да си направим така традиционния тиквен фенер, поне да използвам съдържанието за нещо сладичко.
Обаче…..оказа се че точно фенера се прави от не ядлива тиква, а от такава която не се яде.И тъй като идеята вече беше назряла, купих и такава, която се яде.Има ли си хората тикви за всичко:)
И така , понеже се замотах с приготвянето на сладкиш, ще ви предложа нещо бързо, подходящо за закъснелите като мен и освен това не толкова калорично, за хора на по лек хранителен режим.
От доста време се оглеждах по блоговете за галет без масло, и като по поръчка завчера попаднах на тази.
Използвах идеята за тестото незабавно.
Решението беше взето, продуктите и те и моя милост запретна ръкави:
Пълнозърнест галет с тиква, мед и орехи
Продукти за тестото
1 ч ч пълнозърнесто брашно (чашата с която мерих беше 250 мл)
щипка сол
щипка канела
3 с л био захар
1 ч л бакпулвер
4 с л зехтин
4 с л прясно мляко
Продукти за плънката
1 ч ч и половина задушена тиква( същата чаша 250 мл)*
100 гр орехи
3 с л мед
индийско орехче
карамфил
канела
*тиквата задуших за 10 мн на пълна мощност в микровълнова*
*тиквата задуших за 10 мн на пълна мощност в микровълнова*
Смесват се добре всички сухи съставки и към тях се добавя млякото рабъркано със зехтина.Бъркат се докато се смесят добре и се оформя на топка, която поставяме върху хартия за печене и разточваме на тънка кора.
Върху нея подреждаме намачканата с вилица задушена тиква, която сме подсладили с меда и ароматизирали с подправките, като оставяме борд от около 3 см без плънка.
Посипваме с нарязани орехи и загръщаме краищата на кората и намазваме с белтък.Посипваме отново с орехи и захар за гланц и печем в загрята фурна до готовност.
За да е тематичен галета с празника се опитах да направя паяжина с малко сметана сгъстена с нишесте.Може и да я забележите:)
Невероято вкусен:)
И ако не ви е омръзнало да гледате тикви при мен, ето и още малко като за последно през този сезон:)
Най обичам жълтия цвят ,а тук винаги грее :) !
ОтговорИзтриванеЧуден пай ,красиви снимки и ...давай още тикви ,на мен ми хареват в цялото си разнообразие :) !
Хубава хелуинска вечер ,Дани ! Прегръдка !
Прегръдка и за теб Ванюша!Току що прочетох поста на Катето за теб и още съм развълнувана*
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти пожелавам!
Радвам се на всеки твой коментар, толкова си лъчезарна:)
Дани, галетът е страхотен!
ОтговорИзтриванеИ както казва Ивчето : грее!
Сърдечни поздрави и хубаво настроение!
Благодаря ти мила:)Сърдечен и дълечен поздрав и от мен!
ОтговорИзтриванеГалета е разкошен!
ОтговорИзтриванеТиква ,мед и орехи е обещаващо вкусна комбинация!
Прекрасни снимки!
Приятна вечер,Дани! :)
...и да обиколите три пъти къщата...:)
Aaaa...това за обикалянето не го знаех:)
ИзтриванеМного ти благодаря Мира!Хубава вечер и от мен!
Разкошотия, изглежда много, много добре! Поздрави и хубав празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Павлинка!
ИзтриванеСърдечен поздрав и от мен!
Ох, че вкусно и свежо е у вас! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеИ при теб е весело и забавно с тези мълчогани и страшно тематични сладки Траяна:)
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Няма да ми омръзне да гледам есенни снимки, на тикви, тиквички,листа, шишарки, кестени...абе красота, как да ти омръзне!
ОтговорИзтриванеА за пая, Дани съм на мнението на Мирето и се присъединявам към нейния коментар!
Прегръщам те и те целувам*)
Катенце, толкова си мила:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и силна и топла прегръдка от мен!
Дани,много добре си се справила с карвинга!Чудесна и свежа публикация. И на мене няма да ми омръзне да гледам тикви и други интересни есенни картини!А галетът е повече от сполучлив.И аз се замислях, че доста му идва маслото,но ето,че става и без него.Непременно ще го пробвам.Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного сполучлив стана галета със зехтин Таня.Това ми беше първият опит с тази рецепта, но със сигурност няма да ми е последен.За този сладкиш маслото тотално го елиминирам вече:)
ИзтриванеСтава бързо, не чакаш тестото да престоява в хладилника и е вкусно.
Благодаря ти за милия коментар и спокйна вечер от мен!
Прекрасно! Само това ще кажа!
ОтговорИзтриванеИ това ми е достатъчно да разбера че ти е харесало при мен Йоли:)
ОтговорИзтриванеВсеки твой коментар е стимул за мен!
Прегръщам те!
Дани, прекрасен галет и чудесно съчетание на всички продукти! Изглежда толкова сочен!
ОтговорИзтриванеА тиквите внасят толкова топлина, че продължавай да ги снимаш! :) Както се застудява, те ще ни напомнят за хубавата и топла златна есен!
Сърдечни прегръдки!
Много обичам да гледам тиквите при теб и ако има още давай:) Страшен галет! Много сочен, ароматен и вкусен! Фенера е много готин! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се че ти е харесал галета Тили:)Наистина си заслужава внимание този бърз и вкусен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и ти пожелавам хубав ден!
Кате, свършиха вече, поне за сега:) но ще измислим и друго да се снима и надявам се пак да ви се хареса!
ИзтриванеСърдечна прегръдка и от мен!
Всички "вкусни" празници, макар и нетрадиционни за нас, са добре дошли! Нали има за всекиго по нещо - забавление за децата, вкусотии за всички... Много слънчева публикация, есента е толкова красива, жалко, че идва със студа и дъжда :( За пореден път изчетох и изгледах публикацията ти с наслаждение!
ОтговорИзтриванеРадвам се Рози че ти е харесала публикацията ми:) Винаги си добре дошла!
ИзтриванеМного са фотогенични тези тикви :))
ОтговорИзтриванеГалетът е страшно изкусителен!
Непременно ще го пробвам.
Поздрави!
Пробвай Ели, и сподели резултата:)
ИзтриванеПоздрави от мен!
Еха, толкова слънчеви снимки! Всичко е прекрасно! Честит празник и Ден на народните будители! Хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани, честит да е и на теб и на всички българи!
ОтговорИзтриванеГоголина, изобщо не ми е омръзнало нито да ги гледам, нито да ги хапвам. Мисля поне до януари да са основна част от менюто ми;) Ако има откъде да си набавя, де;)
ОтговорИзтриванеГалетът е страшен!!!!!
Поздрави и хубава вечер!
Наистина е страшен галета Марта:) Скоро пак го правих и освен че става лесно, много бързо и още по бързо изчезна от подноса:)
ОтговорИзтриванеА тиквата е чудесен зимен десерт и само печена с орехи и канелка !
Благодаря ти за милия коментар!
Само мога да кажа че е ПРЕКРАСНООООООООООООООООО!Прегръдки!
ОтговорИзтриване