Всъщност този хляб в основата си е хляб със смляно ленено семе и с добавка на цели зърна от същото, както и семена от сусам, слънчоглед и житни и овесени ядки.
Знаем колко е полезно лененото семе за нашия организъм и стомашно чревния тракт.
За направата му бях провокирана от една публикация от блога на Диди на която съвсем случайно попаднах.Там подробно беше описала младата дама за полезните качества на лена и лененото брашно.Беше изпекла и малки хлебчета от такова.
Аз ленено брашно не намерих , но вече бях ползвала смляно ленено семе за тестени продукти , така че запретнах ръкави и направих ето това хлебче.
Технологията за направата му е също като на обикновения хляб, така че изобщо не се затрудних.
Даже ми направи удоволствие да работя с такова тесто.Приятно еластично и пухкаво на допир.
Необходими продукти:
300 мл топла водичка
25 г прясна мая
1 с л сол
1 ч л захар
2 с л зехтин
1/2 ч ч ленено брашно
2 ч ч бяло брашно
1 с л овесени ядки
1 с л житни ядки
1 с л слънчогледово семе
1 с л ленено семе
1 с л сусам
Мери се с ч ч от 300 мл
Начин на приготвяне:
Размива се маята в топлата водичка в която сме прибавили солта , захарта и половината зехтин.
Прибавяме лененото брашно и разбъркваме добре.
За да се получи гладка смес се добавя и една част от бялото брашното което сме пресяли.
Оставяме на топло да втаса покрито с пластично фолио около 20 мин.
След като основата за тестото втаса, разбъркваме с дървена лъжица и добавяме от пресятото брашно на части и по малко докато тестото започне да се отлепя от съда.Посипваме остатъка от брашно върху плот и изваждаме тестото върху него.
Доомесва се и се поставя в подходящ съд достатъчно голям, като се има в предвид че ще утрои обема си, като намазваме и съда и тестото с останалата мазнина.Оставяме го покрито с кърпа отново на топло за около половин час.
Вече втасалото тесто разстиламе на правоъгълник и посипваме една част от семената без овесените и житни ядки.
Навиваме на руло и оформяме на хлебче голямо колкото да се побере в правоъгълна кексова форма.
Намазваме с водичка и овалваме с микса от всички останали семена и ядки.Правим няколко прореза с остър нож.
Оставя се трети път да втаса, покрито с кърпа и се слага да се пече .
Някъде прочетох че хляб се пече на 200 градуса в загрята фурна.Моята фурна термометър няма и не мога да ви кажа колко трябва да са градусите но ще ви кажа как пека хлебни продукти в газова фурна .Печивото слагам на средно ниво на решетката във фурната и тогава паля долната горелка.Така постепенно печивото втасва и изпича равномерно и от доло и от горе.
Всички хлябове и питки така съм изпекла.Мисля че всяко печиво с набухвател трябва първо да се пече на долен нагревател до пълното му бухване и едва след това да се пуска и горния за завършен вид.
Ако фурната е загрята и сложим в нея тесто с набухвател, то печивото ще се капсулова и има вероятност вътрешноста му да остане неразвита и стиклена.Същото става и с кексовите теста.
За мен лично, това е златно правило и винаги е било в моя полза.
Всяко тесто с набухвател слагам в не загрята фурна и на долен нагревател, след бухването на печивото пускам и горния.
Дано съм ви била полезна с този съвет, и ако някой го изпробва нека сподели дали е доволен или не.
А от мен много здраве и да ви е сладко:)
богат хляб!!!
ОтговорИзтриванеизглежда много вкусен!
Хубава нова седмица
Наистина беше вкусен Миме:)
ИзтриванеБраво!Чуден е!
ОтговорИзтриване:):):) Благодаря ти Йоли!Радвам се че ти е харесал?
ИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванеПолезно хлебче. Тази седмица се опитах, да спретна едно хлебче с ленено брашно, но не ми се получи :( Не втаса нещо добре :( Сега ще се възползвам от твоята рецепта.
Хубава седмица!!
Привет и от мен и добре дошли!
ИзтриванеИ да споделите за резултата от пробата младежи:):)
Обичам хляб със семена,а този ми е на 200% по вкуса:)))))))За начина на печене сме на едно мнение Gogolinche,прегръдки:)!
ОтговорИзтриванеСтрахотен хляб, Дани! Усмихната седмица! :)
ОтговорИзтриванеХлябът ми е най-любимото нещо! Мога да карам само на хляб, но не мога да го правя (май се потретвам). Имаме ел. фурна за хляб, но става хубав само с бяло брашно. Добавяме им всякакви семена, стафиди и т.н., а сега вече и ленено семе! А като гледам снимките, усещам аромата и вкуса с всичките си рецептори :)
ОтговорИзтриванеМиленче, Дани ,Рози благодаря ви и хубав ден от мен!
ИзтриванеОнази филийка със сиренцето е моя! Всички да се отдалечат от нея на разумно разстояние!
ОтговорИзтриванеАз съм относително скарана с хлябовете, за това разчитам на машината си основно, но с този твой съвет сега ме загризе да се опитам и аз- ако аз успея, то ти си вълшебник, защото се броят на пръсти нещата от тесто, които аз правя добре.
Е…чак пък вълшебник…. ама филийката ти я давам, всички стояхме на растояние от нея да знаеш:):):)
ИзтриванеЕЕЕЕЕ това вече е прекалено ... невероятни снимки с невероятен хляб и невероятно поднесено ...оххх не се издържа при теб изобщо...
ОтговорИзтриванеПрегръщам те!
Ох… недей Зиче…. издържаш или не , ще те чакам след всяка публикация да знаеш:):)
ИзтриванеЧестита годинка мила!Кога стана годинка сякаш беше вчера! При теб както винаги ухае на вкусно и уютно.Винаги когато имам време с удоволствие съм тук.А тия бонбони са прекрасни и ще се почерпя от тях дано се видим незная кога може да стане това и да си ги хапнем заедно!Благодаря на Бог чени срещна и че си прекрасна и перфекна душичка много ми липсваш....А за Роки нямам думи да ти е живо и здраво и много да те радва направила прекрасно клипче!И накрая ти желая е дна позитивна седмица и изпълнена с много полужителни емоции!Силна прегръдка и целувка!
ОтговорИзтриванеНики…ппегръдка и целувка и за теб мила!
ИзтриванеНевероятен е станал!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта,
ОтговорИзтриванеизглежда много вкусен и апетитно поднесен.
Снимките и представянето са страхотни.
Честита първа година на блога,
сърдечни поздрави и пожелания за творческо и кулинарно вдъхновение, Диана
Траянка, Диани благодаря ви момичета!Прегръщам ви!
ИзтриванеПреди няколко дни купих ленено и нахутено брашно и снощи се затрих да търся подходящи рецепти за тях:) така че рецептата ти ми е добре дошла, по поръчка!
ОтговорИзтриванеДани, прекрасен хляб и страхотни снимки!
Прегръдки и спокойна нощ!
Тъкмо на време значи Тили….то няма случайни неща!
ИзтриванеИ да кажеш какво си измайсторила с брашната, ще чакам!
Страхотна рецепта Дани, много здравословно, красиво и вкусно изглежда това хлебче!
ОтговорИзтриванеРадвам се че че ти е допаднала Ева!Хубав ден от мен!
ИзтриванеЧуден хляб и полезен, а последната снимка е истинска идилия!Поздравления,Дани!
ОтговорИзтриванеИдилия или не…вече и трохичка няма от хлябчето Таня:)))*
ИзтриванеО,благодаря за вниманието,Дани!Чудесен хляб ти се е получил.И не съжалявай,че нямаш брашно от лен.То просто е по-фино.Вече ползвам смлени семена.Дори е по-добре,защото се усещат частици от зрънцата!
ОтговорИзтриванеИскам да споделя един ефект от този хляб,който забелязох почти веднага при всички похапнали от него-най-много 2 часа след похапването на 1-2 от черните ми ленени хлебчета-всички посетихме тоалетната!Нямаше пропуск!От 5 души-5! :)))))
Поздрави от мен и хубава седмица! :)
Удоволствието беше мое ! Радвам се че открих твоето блогче и толкова общи неща които харесваме:)
ОтговорИзтриванеЗначи всички сте имали здрави стомаси да знаеш, затова ефекта е бил токова бърз:)При мен нещата стоят по друг начин и за това от години използвам лененото семе.
Като метла било за червата…така казват диетолозите!
Хубав ден от мен с прегръдка!
Ароматен и хрупкав! Много изкушаващо е поднесен. Направо да го вкусиш топъл топъл с парченце сирене и домат!
ОтговорИзтриванеСтрахотен ти е станал хляба. Поздравления!
ОтговорИзтриванеЛучия, Диде, благодаря ви момичета !
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен:)
Невероятен хляб, рецепта и снимки, Дани! :)
ОтговорИзтриванеЕва…казаното от теб е едно голямо вдъхновение за мен:)Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМного хубави снимки, доставиха ми голямо удоволствие! Хлябът изглежда много ароматен и вкусен. Ще го направя за уикенда. Поздрави, Мишел!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, точно се чудех защо като пека домашен хляб по указаните рецепти на загрята фурна и ми остава малко глетав. Сега като прочетох... То си има логика. Ще опитам този начин на печене. Поздрави, Даниела!
ОтговорИзтриване