неделя, 13 януари 2013 г.

Пълнозърнест хляб с 5 вида семена



Всъщност този хляб в основата си е хляб със смляно ленено семе и с добавка на цели зърна от същото, както и семена от сусам, слънчоглед и житни и овесени ядки.
Един богат на фибри хляб, богат на вкус и също така полезен за нашето здраве.
Знаем колко е полезно лененото семе за нашия организъм и стомашно чревния тракт.
За направата му бях провокирана от една публикация от блога на Диди на която съвсем случайно попаднах.Там подробно беше описала младата дама за полезните качества на лена и лененото брашно.Беше изпекла и малки хлебчета от такова.
Аз ленено брашно не намерих , но вече бях ползвала смляно ленено семе за тестени продукти , така че запретнах ръкави и  направих ето това хлебче.
Технологията за направата му е също като на обикновения хляб, така че изобщо не се затрудних.
Даже ми направи удоволствие да работя с такова тесто.Приятно еластично и пухкаво на допир.


Необходими продукти:

300 мл топла водичка
25 г прясна мая
1 с л сол
1 ч л захар
2 с л зехтин
1/2 ч ч ленено брашно
2 ч ч бяло брашно
1 с л овесени ядки
1 с л житни ядки
1 с л слънчогледово семе
1 с л ленено семе
1 с л сусам

Мери се с ч ч от 300 мл

Начин на приготвяне:


Размива се маята в топлата водичка в която сме прибавили солта , захарта и половината зехтин.
Прибавяме лененото брашно и разбъркваме добре.
За да се получи гладка смес се добавя и една част от бялото брашното което сме пресяли.
Оставяме на топло да втаса покрито с пластично фолио около 20 мин.
След като основата за тестото втаса, разбъркваме с дървена лъжица и добавяме от пресятото брашно на части и по малко докато тестото започне да се отлепя от съда.Посипваме остатъка от брашно върху плот и изваждаме тестото върху него.
Доомесва се и се поставя в подходящ съд достатъчно голям, като се има в предвид че ще утрои обема си, като намазваме и съда и тестото с останалата мазнина.Оставяме го покрито с кърпа отново на топло за около половин час.
Вече втасалото тесто разстиламе на правоъгълник и посипваме една част от семената без овесените и житни ядки.
Навиваме на руло и оформяме на хлебче голямо колкото да се побере в правоъгълна кексова форма.
Намазваме с водичка и овалваме с микса от всички останали семена и ядки.Правим няколко прореза с остър нож.
Оставя се трети път да втаса, покрито с кърпа и се слага да се пече .


Някъде прочетох че хляб се пече на 200 градуса в загрята фурна.Моята фурна термометър няма и не мога да ви кажа колко трябва да са градусите но ще ви кажа как пека хлебни продукти в газова фурна .Печивото слагам на средно ниво на решетката във фурната и тогава паля долната горелка.Така постепенно печивото втасва и изпича равномерно и от доло и от горе.
Всички хлябове и питки така съм изпекла.Мисля че всяко печиво с набухвател трябва първо да се пече на долен нагревател до пълното му бухване и едва след това да се пуска и горния за завършен вид.

 

Ако фурната е загрята и сложим в нея тесто с набухвател, то печивото ще се капсулова и има вероятност вътрешноста му да остане неразвита и стиклена.Същото става и с кексовите теста.
За мен лично, това е златно правило и винаги е било в моя полза.
Всяко тесто с набухвател слагам в не загрята фурна и на долен нагревател, след бухването на печивото пускам и горния.
Дано съм ви била полезна с този съвет, и ако някой го изпробва нека сподели дали е доволен или не.
А от мен много здраве и да ви е сладко:)



34 коментара:

  1. богат хляб!!!
    изглежда много вкусен!
    Хубава нова седмица

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. :):):) Благодаря ти Йоли!Радвам се че ти е харесал?

      Изтриване
  3. Здравей,

    Полезно хлебче. Тази седмица се опитах, да спретна едно хлебче с ленено брашно, но не ми се получи :( Не втаса нещо добре :( Сега ще се възползвам от твоята рецепта.

    Хубава седмица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен и добре дошли!
      И да споделите за резултата от пробата младежи:):)

      Изтриване
  4. Обичам хляб със семена,а този ми е на 200% по вкуса:)))))))За начина на печене сме на едно мнение Gogolinche,прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен хляб, Дани! Усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Хлябът ми е най-любимото нещо! Мога да карам само на хляб, но не мога да го правя (май се потретвам). Имаме ел. фурна за хляб, но става хубав само с бяло брашно. Добавяме им всякакви семена, стафиди и т.н., а сега вече и ленено семе! А като гледам снимките, усещам аромата и вкуса с всичките си рецептори :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, Дани ,Рози благодаря ви и хубав ден от мен!

      Изтриване
  7. Онази филийка със сиренцето е моя! Всички да се отдалечат от нея на разумно разстояние!

    Аз съм относително скарана с хлябовете, за това разчитам на машината си основно, но с този твой съвет сега ме загризе да се опитам и аз- ако аз успея, то ти си вълшебник, защото се броят на пръсти нещата от тесто, които аз правя добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е…чак пък вълшебник…. ама филийката ти я давам, всички стояхме на растояние от нея да знаеш:):):)

      Изтриване
  8. ЕЕЕЕЕ това вече е прекалено ... невероятни снимки с невероятен хляб и невероятно поднесено ...оххх не се издържа при теб изобщо...
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох… недей Зиче…. издържаш или не , ще те чакам след всяка публикация да знаеш:):)

      Изтриване
  9. Честита годинка мила!Кога стана годинка сякаш беше вчера! При теб както винаги ухае на вкусно и уютно.Винаги когато имам време с удоволствие съм тук.А тия бонбони са прекрасни и ще се почерпя от тях дано се видим незная кога може да стане това и да си ги хапнем заедно!Благодаря на Бог чени срещна и че си прекрасна и перфекна душичка много ми липсваш....А за Роки нямам думи да ти е живо и здраво и много да те радва направила прекрасно клипче!И накрая ти желая е дна позитивна седмица и изпълнена с много полужителни емоции!Силна прегръдка и целувка!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна рецепта,
    изглежда много вкусен и апетитно поднесен.
    Снимките и представянето са страхотни.
    Честита първа година на блога,
    сърдечни поздрави и пожелания за творческо и кулинарно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка, Диани благодаря ви момичета!Прегръщам ви!

      Изтриване
  11. Преди няколко дни купих ленено и нахутено брашно и снощи се затрих да търся подходящи рецепти за тях:) така че рецептата ти ми е добре дошла, по поръчка!
    Дани, прекрасен хляб и страхотни снимки!
    Прегръдки и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо на време значи Тили….то няма случайни неща!
      И да кажеш какво си измайсторила с брашната, ще чакам!

      Изтриване
  12. Страхотна рецепта Дани, много здравословно, красиво и вкусно изглежда това хлебче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че че ти е допаднала Ева!Хубав ден от мен!

      Изтриване
  13. Чуден хляб и полезен, а последната снимка е истинска идилия!Поздравления,Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идилия или не…вече и трохичка няма от хлябчето Таня:)))*

      Изтриване
  14. О,благодаря за вниманието,Дани!Чудесен хляб ти се е получил.И не съжалявай,че нямаш брашно от лен.То просто е по-фино.Вече ползвам смлени семена.Дори е по-добре,защото се усещат частици от зрънцата!
    Искам да споделя един ефект от този хляб,който забелязох почти веднага при всички похапнали от него-най-много 2 часа след похапването на 1-2 от черните ми ленени хлебчета-всички посетихме тоалетната!Нямаше пропуск!От 5 души-5! :)))))
    Поздрави от мен и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Удоволствието беше мое ! Радвам се че открих твоето блогче и толкова общи неща които харесваме:)

    Значи всички сте имали здрави стомаси да знаеш, затова ефекта е бил токова бърз:)При мен нещата стоят по друг начин и за това от години използвам лененото семе.
    Като метла било за червата…така казват диетолозите!
    Хубав ден от мен с прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Ароматен и хрупкав! Много изкушаващо е поднесен. Направо да го вкусиш топъл топъл с парченце сирене и домат!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотен ти е станал хляба. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  18. Лучия, Диде, благодаря ви момичета !
    Поздрави и от мен:)

    ОтговорИзтриване
  19. Невероятен хляб, рецепта и снимки, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ева…казаното от теб е едно голямо вдъхновение за мен:)Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  21. Много хубави снимки, доставиха ми голямо удоволствие! Хлябът изглежда много ароматен и вкусен. Ще го направя за уикенда. Поздрави, Мишел!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, точно се чудех защо като пека домашен хляб по указаните рецепти на загрята фурна и ми остава малко глетав. Сега като прочетох... То си има логика. Ще опитам този начин на печене. Поздрави, Даниела!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.