вторник, 19 февруари 2013 г.

Палачинки с ленено брашно



Писах и изтривах, писах и изтривах :)))
Какво повече може да се каже за палачинките?Какво още не е казано?
Едва ли има домакиня която не е правила палачинки:)
Днес ще ви представя моите палачинки, провокирана от поста на Марина и Георги.
Вече повече от 2 години без ленено семе и ленено брашно не съм оставала в  шкафа , за сметка на маслото, което почти не купувам.Започнах да го добавям в теста за печива, хляб и в палачинковата каша.С него палачинките стават крехки, нежни и няма никаква нужда да се мажат с масло. 
Плънката е много свежа, ароматна и влажна. 


Продукти за 8 палачинки с диаметър 23 см.
На първо място си пригответе чаена чаша с вместимост 300 мл.
всичко се мери с нея.
2 яйца
1 ч.ч. брашно пресято
2 с.л. с връх ленено брашно с фибрите
1 ч и 1/2 прясно нискомаслено мляко
1 ч л. сол
зехтин за намазване на тигана

Начин на приготвяне:

Към яйцата се прибавя солта и половината прясно мляко.Разбива се за кратко и се прибавя лененото брашно и пресятото бяло брашно.Получената каша се разрежда с останалото прясно мляко. И това е:)
През това време тиган с незалепващо покритие вече е загрял на котлона и с минимално количество мазнина се пекат палачинките.По минутка от всяка страна и след всяка , тигана се намазнява отново.

Продукти за плънката:

2 пилешки бутчета сварени
няколко листа зелена салата
листа зелен лук
черни маслини
бейби царевички
сол, бял пипер, червен пипер
зехтин
3 с л майонеза
2 с л кисело мляко

В загрят тиган с малко зехтин се запича пилешкото месо ,добавя се разделените на две царевички, маслините нарязани и малко червен пипер.Овкусява се със сол и бял пипер.
Върху всяка палачинка се слага от продуктите за плънката върху листата салата , полива се леко със сосчето от майонеза  и кисело мляко и се поръсва с нарязания на ситно пресен лук. Завива се на руло. 



Тук вече замирисва на Пролет:))



А ето и още един вариянт на плънка:

Върху палачинката се слага пилешкото месо овкусено по желание с любими подправки и се поръсва с настърган кашкавал.
Завива се на пликче и се запича на грил тиган.Сервират се топли.









И за десерт, един любим пълнеж:

Течен шоколад и ягоди:))))




Да ви е сладко!

29 коментара:

  1. Oхххх ,Дании разкошни , великолепни снимки на чудни палачинки ! Не виждам нищо обикновенно тук .....всичко е необикновенно ! Май си готова да ти честитя пролетта :) !
    Топла прегръдка , мила ! Е , що липсва Роки наоколо ?:)

    ОтговорИзтриване
  2. Аааа…още е рано Ив, има време:) Обаче докато дойде и бадемите и лалетата и мимозата ще прецафтят, та за това сега нека им се порадваме а на Пролет пак ще има други цветенца:))
    А Роки липсва, защото никак не искаше да ми позира и съм му много сърдита:(
    Поздрави и едно хубаво и слънчево утре ти пожелавам Ив!

    ОтговорИзтриване
  3. На Роки и аз съм сърдита! И аз искам пак да го видя! :)
    Дани и трите ти предложения са толкова изкушаващи! Не зная мога ли да предпочета някое!
    На мен при Марина също ми направиха впечатление тези палачинки заради лененото брашно. В момента го използвам за питките, но ти си голям подстрекател с тези пълнежи и ще пробвам! :)
    За снимките и поднасянето нямам думи!
    Отделно същото се отнася и за пролетните снимки! Красота!!!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдити сме му , но бързо ще ни мине:)))
      А…палачинките просто не са за пренебрегване:)) и тези и още колко други вариянти имам да знаеш:))))
      За всеки вкус по нещо:)

      Изтриване
    2. На този сладур не може дълго да му се сърди човек! :)
      С нетърпение ще чакам и другите варианти!

      Изтриване
  4. Дани, заинтригува ме с това брашно!
    Никога не съм го ползвала.
    Идеите ти са представени толкова слънчево....
    И тези цъфнали дръвчета ме карат да се усмихна на настъпващата пролет!
    Прегръдка, мила и хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
  5. Зная аз къде да потърся пролетта.И колко е хубаво , че я намерих!
    Дани,палачинките са толкова разнообразни и апетитни.Аз от диетата на Дюкан нищо друго не прихванах, освен употребата на ленено семе и овесени трици.Семенцата си ги смилам сама, според нуждите.
    Благодаря за рецептата и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Данче! При теб винаги е красиво и уютно! Красива презентация вкусно и ухае на вкусно! Красиви пролетни снимки всичко е великолепно мила! Лек ден изпълнен с положителни емоци! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама при вас е вече пролет! Какъв контраст с предишните снимки! Вече си купих ленено брашно за хляба пак от твоя публикация. Да не се заричам за палачинките, че не ми се получават, но пък съпругът има по-добра успеваемост. Дори си купи тиган за палачинки в един магазин, където ги рекламираха на една количка с котлонче и той взе инициативата в свои ръце, подхвана тигана, подхвърли палачинката, в този момент събралото се около нас множество направи една крачка назад, но палачинката се обърна и пак падна в тигана. Колко ли жени са ми завидяли в този момент :) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно че си имаш помощник в кухнята Рози:)
      Аз палачинките не ги похвърлям а си ги обръщам с ръчички, по сигурно ми е :))
      И да споделиш като си ги направите нали?

      Изтриване
  8. Ох,че вкусно и то във всички версии,Данче!
    Пролетта при вас е много напреднала,блазе ви!
    Ягодките радват окото страхотно!
    Прекрасна сряда!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей,

    Радвам се, че си пробвала нашата рецепта. Как се зарадвах само :) :)

    Хубав ден!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марина и Георги, удоволствие беше за мен!
      Роси, прекрасна си:)

      Изтриване
  10. Не съм пробвала да готвя с ленено брашно, ползвам само семената, но непременно ще пробвам! Всичките рецепти ми донесоха прекрасно настроение в този мрачен ден, поздравления, сътворила си невероятни красоти, а за мимозите просто ти завиждам, толкова ги обичам, а тук няма!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. При теб вече е дошла пролетта :) Чудесни зареждащи снимки и също тъй вкусни палачинки. С удоволствие бих опитала и соления и сладкия вариант :)

    Много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Искам и аз пролет и палачинки искам и ягоди и шоколад и патенце и маргаритки... Красива, много красива публикация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, давай адреса да ги пращам Слънце :)
      Иглика , Федора, благодаря ви момичета!

      Изтриване
  13. Страхотно изглеждат! В печива съм пробвала ленено брашно, но никога не съм правила палачинки с него, не ми е хрумвало да сложа. Ще пробвам!
    сърдечен поздрав и много цветно настроение!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасни са! Малко солени палачинки и после малко сладки палачинки до пълно съвършенство! И каква чудна пролет е около теб, направо да ти завиди човек :)

    ОтговорИзтриване
  15. Направо огладнях при вида на тези вкусни палачинки!
    И ми е пролетно на душата - много красиви снимки! :)
    Прегръдки и усмивки, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Много пролетно, цветно и изкушаващо вкусно е при теб, Дани!
    Чудесна рецепта, с варианти плънки и гарнитури, с красиви снимки и представяне -
    моите поздравления и пожелания за една усмихната и щастлива очаквана, а при теб настъпила вече пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Ехаа, какви слънчеви снимки! Стоплиха ме и ми оправиха настроението :))
    Никога не съм пробвала ленено брашно. Ще си купя, като видя.
    Поздрави, Дани! И пожелания за хубав уикнед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, Лучия, Дани, Диани, Ели,
      Приятно ми е че съм ви усмихнала!

      Изтриване
  18. Страхотни палачинки!И аз не съм готвила нищо с ленено брашно, но след твоето предложение ще опитам, тъй като у нас върви много маслото с палачинки.Предлагаш много рецепти за по-здравословно хранене,и аз се стремя напоследък да готвя така, ще опитам с удоволствие от твоите идеи.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Мари!
      Винаги си добре дошла в моето блогче!Приятно ми е че харесваш предложенията ми за по здравословно хранене:)Опитай нещо и после сподели!

      Изтриване
  19. О, Дани, при теб е мечта!
    Фантастични са тези бадеми, ако не се лъжа..много си приличат с прасковите, лалета и мимоза! Чудни снимки! И какви ухания!
    А палачинките! -винаги има какво да се каже за тях!И толкова много рецепти!
    Допаднаха ми твоите и особено с последния пълнеж!
    Моля те, сготви още нещо, такова "обикновено" и снимай малкия непослушко, и още дървета и цветя...Моля те!

    ОтговорИзтриване
  20. Красота! Бих искала да опитам от всичките варианти на пълнеж, сигурна съм, че са много вкусно, Дани! Завидях за пролетта, много красиви снимки! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Бети, Ева,
    Много сте мили!

    Благодаря ви приятели за милите коментари и отделеното време за тях:)
    Палачинките наистина бяха страхотни, а снимките с разцъфналите дръвчета напълно актуални и дано вече не са прецъфтели:)Но в никакъв случай не си мислете че цяла Испания е разцъфнала и пролетна.Тук климата е средиземноморски и мек, но времето и тук ни поднася изненади.Вчера преваля и снежец, а тази сутрин беше -2 градуса:)
    Но деня се очертава слънчев и може би приятен за нови разходки:)))
    Хубава и слънчева неделя за всички и топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.