сряда, 6 февруари 2013 г.

Пилешко бутче с праз и ананас


Днес няма много да се захласвам с подробности.Само ще кажа, че това е моето любимо ястие :)
Научих се да го приготвям тук в Испания. Никога не съм и предполагала че може да е толкова вкусна подобна комбинация.
Няма да почувствате нужда от хляб, нито да ви е тежко на стомаха.Аромата от приготвянето е божествен, а насладата от хапването несравнима:)
Празът е още актуален за сезона, макар че тук го има целогодишно, и ако сте любопитни какъв е вкусът на любимото ми ястие…. вие сте на ход:)



Необходими продукти за 4 порции:

4 пилешки бутчета
2 стръка праз 
8 шайби ананас* (може да са и от консерва но в собствен сок без захар)
4 с л зехтин екстра вирджин
100 мл бяло вино
сол на вкус и зърна пипер микс


Начин на приготвяне:

Ако бутчетата са с кост се обезкостяват, почистват се от излишната мазнина кожа и жилки.
Покриват се с фолио и лекичко се изтаняват и оформят, посоляват и напиперяват с прясно смлян микс от пипер.
Оставят се на страни за да поемат от подправките а през това време….



Подготвяме ананаса на шайби и нарязваме единия праз на полумесеци и задушаваме с 2 с л зехтин и още толкова сок от ананас, малко солчица и смлян пипер.
Върху всяка пържола разпределяме обработения вече задушен праз и завиваме от всички страни.Ако се притеснявате че ще се разтворят пържолите, прикрепете с клечка за зъби.











В същия тиган където е бил праза , без да сте го мили , запечатвате от всички страни оформените медальони и ги подреждате в подходящ съд за печене, където предварително сте наредили шайбите  ананас.Отгоре поръсвате нарязан вече втория праз но този път на кръгчета или елипси.Поливате с виното, малко сок от ананаса и останалата мазнина и поръсвате цели зрънца пипер.Покривате с аломиниево фолио или с капак и печете при 180 грауса около 30 мн, след което откривате и запичате за още 10 мн.за приятен загар.



Ако още не сте измили тигана, добре сте сторили :), защото отново за приятен външен вид, което разбира се не е задължително, изваждате шайбите ананас и леко ги парвате на тигана от двете страни.
Заделяте няколко кръгчета цели от праза а останалия праз и соса от печенето се пасира и претрива през сито за да направите нежен и ароматен сос с който се полива всяка порция.
А ако не ви се занимава с пълненето на пържоли, просто си ги сложете така върху праза и ананаса и печете до готовност.
И това съм правила за по бързичко.Еднакво вкусно и галещо сетивата е:)


Хубав ден и слънчево настроение :)

















26 коментара:

  1. Еха, със сигурност и на мен ще ми стане любимо, ако го приготвя - такава комбинация от любими продукти! Слагам си рецептата в папката...
    Сега разбирам, че ти живееш в Испания! Ама много хубави снимки, направо ми замириса на море и..ананас!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Ама много благодаря за подсказката, защото едва ли щях да се справя с увиването. Напоследък не съм пробвала нищо ново, но си мисля, че това пиле ще се яде още този уикенд :) Чудни снимки, като за готварска книга :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей миличка чак в Израел ми ухае на твоята вкесотия...!Прекрасна презентаяця и като идея, не е трудно за приготвяне ще бъде направено още в събота!Надявам се и на мен да ми стане любимо ядене сигурна съм че ще бъде много вкусно!Снимките са прекрасни а твоят пухчо е голям сладур!Прегръдки и целувки лек ден изпълнен с положителни емоци!

    ОтговорИзтриване
  4. О, това е страхотно ястие! Прелестно е,веднага ще го направя. Благодаря за чудната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно ястие, наистина!Правя пилешко с ананас, но комбинацията с праз е нова!а и технологията на приготвяне е различна, ще се пробва!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, от твоите снимки се размечтах - за лято, за море, за слънчева Испания!
    Разбирам защо ястието ти е любимо. Благодаря за чудесната рецепта!
    Снимките ти са страхотни!
    Усмивки и сърдечни прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Божествени са пълнените бутчета! Толкова свежи и топли снимки, направо са радост за сетивата!

    ОтговорИзтриване
  8. Първо опитах от снимките, после от рецептата! :)
    Чудесно, вкусно ястие!
    Снимките ти са невероятни!
    И пак си копирам моят любимец - с тази развята от морския вятъра пухкава прическа!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Данче,чудничко се е получило това ястие,много ми допада рецептата ти!Правила съм подобно със св. пържолки,но с пилешки не съм,и така с шайбите ананас и праз е страхотно сочно и красиво !Прегръдка и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  10. Ще го направя ! Така сладкодумно си го описала , така красиво си го снимала ,че няма как да не се хареса и в къщи ! Благодаря за рецептата ,Дани ! Да казвам ли пак колко са хубави снимките ти ! Прекрасни са ,Дани !
    Приеми прегръдка и хубаво утре :* ! Чаооо !

    ОтговорИзтриване
  11. О, и аз се размечтах за море,слънце,налегнаха ме и спомени за Испания. Заредих се с хубавите снимки,видях го и чаровния пакостник,дето хрупа очила...Поздрави Дани,много екзотична и интересна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  12. Приказни снимки и ястие, което непременно съвсем скоро ще пробваме у дома, заради наличните любими продукти и прелестния вид, който ни представяш! Благодаря и за слънчевата разходка и споделените мигове! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Много красиво изглежда, а със сигурност е и много вкусно!
    Прекрасни снимки! Оправиха ми настроението :) В пълен контраст са с времето при нас.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесна рецепта, но на ен не ми излизат снимки:)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей traiana, пробва ли да отвориш блога с друг браузър? Mozilla, Chrome или Safari?

    ОтговорИзтриване
  16. Много благодаря за милите коментари момичета!
    Ястието наистина е чудесно и си заслужава усилието да бъде направено:)
    Радвам се че и снимките ми са ви харесали:)
    Хубави почивни дни ви пожелавам с много настроение!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани,
    благодаря за зареждащата публикация, страхотна рецепта и великолепни снимки -
    за мен бе голямо удоволствие да разгледам всичко това!
    Комплименти, хубави и усмихнати дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря di_ani, радвам се че ти е харесало при мен!
    Удоволствието е взаимно:)

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, чудесни снимки! Благодаря за ароматната разходка!
    От рецептата ще се възползвам и ще изненадам близкитте си!
    Хубави почивни дни!
    Кученцето ти е страхотно!:)

    ОтговорИзтриване
  20. Красиви снимки!!!
    Ястието е изискано и много съблазнително, а всичко друго само подчертава слънчевата атмосфера на този блог!
    Усмивки и хубаво настроение за цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  21. Ооо и на мен вече ми е любимо! Дори и без да съм го опитала, знам, че ще е така! Прелестни снимки! Поздрави от България!:)

    ОтговорИзтриване
  22. Е не ти ли е гадно на този плаж в тази зима?;))))
    С тази вкусотия направо ме заинтригува, още следващият уикенд ще я направя, тамън ще експериментирам и върху гости;)
    Хубава нова седмица, Гоголина!

    ОтговорИзтриване
  23. Ами не Марте, не ми е гадно:)Какво да снимам тук друго?Сняг има някъде но не и при нас:)А иначе не е чак толкова топло сутрин и вечер, но като има слънчице през деня е готино:)
    А ястието е вкусно и няма да съжаляваш, пробвай го!
    Бети, Вили, Канди, благодаря ви на всички!

    ОтговорИзтриване
  24. Изключително вкусно ястие - тази вечер го дегустирахме с приятели и ми казаха, че съм случила на рецепта :) Даже завих пържолите и ги набучих с клечки за зъби, та изглеждаха малко като онези японски прически :)

    ОтговорИзтриване
  25. Много се радвам мила, че се довери на предложението ми и че сподели за резултата:)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  26. Направих тези вкусни бутчета, Дани!Ястието получи одобрение, много ни хареса!Благодаря за рецептата!Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.