Както вече се досещате, щом има торта, у дома е празник! Тортата е за много специален човек за мен и не само за мен. Преди 55 години на този ден се е родила любовта на живота ми и аз съм благодарна на съдбата, че ме е срещнала с него и имам възможността да го познавам!
Тортата която съм направила с много любов е най-малкото нещо, което мога да направя за него!
Желая му с цялото си сърце здраве и да сбъдне всичките си мечти, а той има много, повярвайте ми!
След като цяла седмица се чудих каква торта да избера за рожденика , най-на края се спрях на eклер тортата на Йоли.Почти нищо не съм променила в рецептата с изключение на външния вид и това , че всичко направих по 2.Два блата и двойно количество крем,както и две дози еклери.
Ето и продуктите :
Продукти за един блат
1 яйце
2/3 ч.ч. захар(аз сложих половин чаша био захар не рафинирана)
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
75 г течно масло
От същите продукти докато се печеше единия блат забърках втори за да покрия еклерите с него.
Продукти за белия крем
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар(при мен отново беше нерафинирана био захар)
5 с.л.брашно
1ванилия
30 г желатин
100 г бял шоколад
1 ч.ч.течна сладкарска сметана
Продукти за тъмния крем
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар(отново не рафинирана био захар)
5 с.л.брашно
1ванилия
30 г желатин
100 г черен шоколад
1 ч.ч.течна сладкарска сметана
Приготвяне:
* За блата разбих яйцето със захарта и добавих млякото. Пресях
брашното с бакпулвера и ванилията и ги сипах при яйчната смес.
Подправих с лимоновата кора и накрая налях и маслото. Разбърках добре всичко. Сипах тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене.
Изпекох блата в предварително загрята на 170* фурна.
* За крема смесих захарта и брашното. Разредих с малко мляко и
разбърках за да получа гладка каша. Сложих жълтъците, разбърках и
доразредих с останалото мляко. Сварих гъст крем. Отнех от огъня и сложих набъбналия във водата желатин без да го разтопявам отделно.От топлината на крема той се разтвори.
Прибавих и белия шоколад като бърках до пълното му стопяване.
След това оставих на страна да поизтине като от време на време също разбърквах да не хване коричка.После разбих сметаната на сняг и прибавих и нея.
Разбърква се енергично, може и с миксер.После оставих в хладилника и по същия начин сварих ново количество крем за черния шоколад.
Еклерите бях приготвила предната вечер по тази рецепта и както казах в двойна доза.Е...малко повечко излязоха но и така си ги хапнахме.Направих от тестото 12 по малки еклерчета за украса на тортата.Тях напълних с бялото кремче,а по големите с тъмното.Формата ми беше от по големичките та за това всичко направих в двойни дози.
Хубаво е едновременно с реденето на тортата да се пълнят паралелно и еклерите.
Цапането беше на веднъж.
Във формата в която пекох блатовете сложих хартия за печене и пристегнах сените и.Така започнах да подреждам тортата,като блатовете сиропирах допълнително с подсладено прясно мляко за повече сочност.
След първия блат намазах с тъмен крем,наредих плътен ред еклери с еднаква големина и полях със светлия крем.Сложих и втория блат, сиропирах и полях с шоколадов ганаш, който приготвих от 200 мл сметана, 2-3 супени лъжици био захар и 100 гр черен щоколад.
От горе подредих еклерчетата и поставих в хладилника за 1 нощ.
На другия ден отстраних стените на формата с помоща на нож и напудрих с крокант.
После отстраних внимателно хартията и поставих в подноса за сервиране.
Тортата стана чудесна и много вкусна.Бях се притеснила че кремчето ми стана по редичко но през нощта стегна в хладилника и това добре се вижда при разреза.
А сега черпя всички вас виртуано с парче торта и чаша шампанско за здравето на моето пораснало момче!
ДАНЧЕ ДА ТИ Е ЖИВ И ЗДРАВ !
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ники!
ИзтриванеДани да ти е жив и здрав!
ОтговорИзтриванеДани благодаря и на теб!
ИзтриванеAuguri al tuo amore! Aspetto però la ricetta! :)
ОтговорИзтриванеGrazie mille!Un grande abbraccio!
ИзтриванеОще много щастливи години заедно, да се радвате на внуци и правнуци!Хубав празник,Дани!!
ОтговорИзтриванеМного мило пожелание, за което ти благодарим Сонче!
ИзтриванеДанче,много здраве и щастливи дни на рожденика ти и все така да струи обич между вас!По всичко личи,че си вложила много любов и старание,тортата е повече от разкошна!С удоволствие бих се почерпила!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица!
Роси,много мило!Благодаря ти и поздрави и от нас!
ИзтриванеКакъв прекрасен повод! Пожелавам здраве и щастие на спътника в живота ти и любовта ви да е сладка като тази торта :) И, о-о-о, какви напитки...
ОтговорИзтриванеОх че хубаво пожелание!Сладка тортена любов:)
ИзтриванеБлагодаря миличка!
Да ти е жив и здрав! Тортата е прекрасна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траяна!
ИзтриванеБлагодаря ти много мила.Това е такава чест за мен.Великолепна торта!Великолепна!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря Йоли!Тортата наистина много ни хареса!
ИзтриванеВръщам се втори път, че забравих да кажа, че тортата е Великолепна!!
ОтговорИзтриване:):)Сонче караш ме да се усмихвам!Ти си Великолепна!
ИзтриванеМного здраве на твоето момче, да ти е много здраво и да те слуша. А ти пак ще му направиш торта, нали?;)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, черпя се за здравето му и едно шампанско!
Наздраве!
Хубава вечер!
Само така Марта!Ако ме слуша ще има торта:):):)
ИзтриванеНека е наздраве мила!
Да ти е жив и здрав рожденника и все така много слънце и любов да озаряват дните ви! Тортата е страхотна! Всичко с еклери ми е вече любимо :) Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и за теб Габи и много благодаря за милият поздрав!
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав рожденика!Прекрасна торта-предполагам като него самия...
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря Живе!
Изтриванеgoglina,тортата е вълшебна.Много добре, даже отлично си се справила!Изглежда вкусна и апетитна!
ОтговорИзтриванеОх,забравих да поздравя рожденика-на патерици! Да ти е жив и здрав и още дълги години да правиш все така хубави и красиви торти!За вкуса нямам съмнение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Таня ,много мило от твоя стана!
ИзтриванеСтрахотно изглежда тази торта! Ще се пробва при първа възможност!!! Великолепно си я приготвила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Руми!
ОтговорИзтриване