неделя, 17 юни 2012 г.

Торта с еклери

Както вече се досещате, щом има торта, у дома е празник! Тортата е за много специален човек за мен и не само за мен. Преди 55 години на този ден се е родила любовта на живота ми и аз съм благодарна на съдбата, че ме е срещнала с него и имам възможността да го познавам!
Тортата която съм направила с много любов е най-малкото нещо, което мога да направя за него!
Желая му с цялото си сърце здраве и да сбъдне всичките си мечти, а той има много, повярвайте ми!

След като цяла седмица се чудих каква торта да избера за рожденика , най-на края се спрях на  eклер тортата  на Йоли.Почти нищо не съм променила в рецептата с изключение на външния вид и това , че всичко направих по 2.Два блата и двойно количество крем,както и две дози еклери.
Ето и продуктите :
Продукти за един блат

1 яйце
2/3 ч.ч. захар(аз сложих половин чаша био захар не рафинирана)
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
75 г течно масло

От същите продукти докато се печеше единия блат забърках втори за да покрия еклерите с него.
 Продукти за белия крем

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар(при мен отново беше нерафинирана био захар)
5 с.л.брашно
1ванилия
30 г желатин
100 г бял шоколад

1 ч.ч.течна сладкарска сметана

 Продукти за тъмния крем

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар(отново не рафинирана био захар)
5 с.л.брашно
1ванилия
30 г желатин

100 г черен шоколад
1 ч.ч.течна сладкарска сметана

Приготвяне:

 *  За блата разбих яйцето със захарта и добавих млякото. Пресях брашното с бакпулвера и ванилията и ги сипах при яйчната смес. Подправих с лимоновата кора и накрая налях и маслото. Разбърках добре всичко. Сипах тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпекох блата в предварително загрята на 170* фурна.
*  За крема смесих захарта и брашното. Разредих с малко мляко и разбърках за да получа  гладка каша. Сложих жълтъците, разбърках и доразредих с останалото мляко. Сварих гъст крем. Отнех от огъня и сложих набъбналия във водата желатин без да го разтопявам отделно.От топлината на крема той се разтвори.
Прибавих и белия шоколад като бърках до пълното му стопяване.
След това оставих на страна да поизтине като от време на време също разбърквах да не хване коричка.После разбих сметаната на сняг и прибавих и нея.
Разбърква се енергично, може и с миксер.После оставих в хладилника и по същия начин сварих ново количество крем за черния шоколад.

 Еклерите бях приготвила предната вечер по тази рецепта и както казах в двойна доза.Е...малко повечко излязоха но и така си ги хапнахме.Направих от тестото 12 по малки еклерчета за украса на тортата.Тях напълних с бялото кремче,а по големите с тъмното.Формата ми беше от по големичките та за това всичко направих в двойни дози.
Хубаво е едновременно с реденето на тортата да се пълнят паралелно и еклерите.
Цапането беше на веднъж.
Във формата в която пекох блатовете сложих хартия за печене и пристегнах сените и.Така започнах да подреждам тортата,като блатовете сиропирах допълнително с подсладено прясно мляко за повече сочност.
След първия блат намазах с тъмен крем,наредих плътен ред еклери с еднаква големина и полях със светлия крем.Сложих и втория блат, сиропирах и полях с шоколадов ганаш, който приготвих от 200 мл сметана, 2-3 супени лъжици био захар и 100 гр черен щоколад.
От горе подредих еклерчетата и поставих в хладилника за 1 нощ.
На другия ден отстраних стените на формата с помоща на нож и напудрих с крокант.
После отстраних внимателно хартията и поставих в подноса за сервиране.


Тортата стана чудесна и много вкусна.Бях се притеснила че кремчето ми стана по редичко но през нощта стегна в хладилника  и това добре се вижда при разреза.
А сега черпя всички вас виртуано с парче торта и чаша шампанско за здравето на моето пораснало момче!


29 коментара:

  1. ДАНЧЕ ДА ТИ Е ЖИВ И ЗДРАВ !

    ОтговорИзтриване
  2. Auguri al tuo amore! Aspetto però la ricetta! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Още много щастливи години заедно, да се радвате на внуци и правнуци!Хубав празник,Дани!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило пожелание, за което ти благодарим Сонче!

      Изтриване
  4. Данче,много здраве и щастливи дни на рожденика ти и все така да струи обич между вас!По всичко личи,че си вложила много любов и старание,тортата е повече от разкошна!С удоволствие бих се почерпила!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,много мило!Благодаря ти и поздрави и от нас!

      Изтриване
  5. Какъв прекрасен повод! Пожелавам здраве и щастие на спътника в живота ти и любовта ви да е сладка като тази торта :) И, о-о-о, какви напитки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох че хубаво пожелание!Сладка тортена любов:)
      Благодаря миличка!

      Изтриване
  6. Да ти е жив и здрав! Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти много мила.Това е такава чест за мен.Великолепна торта!Великолепна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря Йоли!Тортата наистина много ни хареса!

      Изтриване
  8. Връщам се втори път, че забравих да кажа, че тортата е Великолепна!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :):)Сонче караш ме да се усмихвам!Ти си Великолепна!

      Изтриване
  9. Много здраве на твоето момче, да ти е много здраво и да те слуша. А ти пак ще му направиш торта, нали?;)
    Прекрасна е, черпя се за здравето му и едно шампанско!
    Наздраве!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само така Марта!Ако ме слуша ще има торта:):):)
      Нека е наздраве мила!

      Изтриване
  10. Да ти е жив и здрав рожденника и все така много слънце и любов да озаряват дните ви! Тортата е страхотна! Всичко с еклери ми е вече любимо :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Сърдечен поздрав и за теб Габи и много благодаря за милият поздрав!

    ОтговорИзтриване
  12. Да е жив и здрав рожденика!Прекрасна торта-предполагам като него самия...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. goglina,тортата е вълшебна.Много добре, даже отлично си се справила!Изглежда вкусна и апетитна!

    ОтговорИзтриване
  14. Ох,забравих да поздравя рожденика-на патерици! Да ти е жив и здрав и още дълги години да правиш все така хубави и красиви торти!За вкуса нямам съмнение!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно изглежда тази торта! Ще се пробва при първа възможност!!! Великолепно си я приготвила!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.