неделя, 3 юни 2012 г.

GAZPACHO MARINERO

Когато става дума за студена супа,веднага след таратора сега вече се сещам и за гаспачо(студената испанска супа). Лесна и бърза за приготвяне и с много  вкусове.
Обикновено се знае, че гаспачо е андалусийска люта студена зеленчукова супа.Приготвя се  без прилагане на топлинна обработка, само с пасиране на зеленчуците и тяхното охлаждане.
Има много комични ситуации, когато незапознати с технологията на супата са се излагали в заведения като са молели да им се стопли гаспачото, че е ледено изстинало:)
И това ястие, с времето е претърпяло множество промени, както и много други традиционни ястия.
Моето предложение е едно от тези, леко променените.


Обичате ли миди? Аз да! Ако и вие кажете да, това гаспачо ще ви е точно по вкуса.
Леко, вкусно и освежаващо за летните жеги.
 
GAZPACHO MARINERO 
продуктите са за 4 порции
1 кг червени домати
2 скилидки чесън
стръкче свежа мащерка
4 супени лъжици зехтин
1 с. л. ябълков оцет
1 по-малка тиквичка
 листенца босилек
вода, сол и черен пипер смлян
И внимание: още продукти за маринатата от миди и зеленчуци

1 килограм миди с черупка
100 гр. броколи
2 с. л. зехтин
2 с. л. ябълков оцет
стръкче праз
черен пипер на зърна
2 скилидки чесън необелени
1 морков
стръкче мащерка
листенца босилек
сол
100 мл вода
От къде започваме?
Първо обелете и нарежете доматите,прибавете зехтина, посолете със сол и черен пипер, нарежете чесънчетата, прибавете клонките мащерка, сложете във фурната и забравете в близкия 1 час за тях.
През това време, в тиган сложете продуктите за мариноване на мидите.
А това са зехтина, праза, морковите и малките розички от броколи, заедно с подправките и необелените скилидки чесън.Задушете за минутка две и добавете оцета и водата.Оставете на бавен огън за още 5  до 7 мин.
И докато къкрят на бавен огън маринатата и зеленчуците, почистете мидите и поставете в тенджера с вода на котлона до като се отворят. Изсипете водата и отстранете черупките им.
Ако желаете оставете по една с черупка за украса на супичките.
Прибавете и мидите към вече приготвената марината и когато поизстине приберете в затворен съд в хладилника за най-малко 2 часа.
Прибавяте обелената и нарязаната тиквичка към вече изпечените домати и пасирате до фина хомогенност.
Разреждате с вода до необходимата гъстота и също прибирате на студено.
Някъде прочетох, че след разреждане с вода, гаспачото се сгъстява с филия ръжен хляб.
Една приятелка ми каза че го сгъстява със сварен картоф. Но аз разредих с вода и прецених че няма нужда нито от хляб, нито от картоф.Суровата тиквичка придаде приятна гъстота на супата. Гъстотата е по желание  и за това не посочих количество вода. Преценете сами.
Добре охладени, сипвате от доматената смес и слагате от маринованите миди и зеленчуци и се наслаждавате на невероятен вкус и аромат!
Ходила съм в Андалусия, но тогава не ми е било до снимки, за да ви покажа нещичко от там.
Но за това пък имам снимки от Барселона. Събрах по нещичко от през годините и сега с удоволствие ви го представям. Но не си мислете че е достатъчно за да видите красотата на този величествен град. Обещавам че друг път ще се постарая повече!






24 коментара:

  1. Този път и аз да изкоментирам за газпачо-то. Беше страхотно мамче, искам да го приготвяш поне веднъж седмично, много ми хареса. А за снимките какво да кажа - страхотни снимки от най-величествения град в който съм бил ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, тази рецепта е уникална! Подобна не съм приготвяла и с най-голямо удоволствие ще я предложа у дома, само още малко да се стопли и сами да си вадим мидите! Благодаря ти за този зеленчуковомиден разкош!
    Поздрави на прекрасна Барса-имам страхотни спомени :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче,много мило че ти е харесало гаспачото!Наистина беше разкош!

      Изтриване
  3. Дани, супата е разкошна!
    Невероятно зеленчуково удоволствие с миди!
    А Барселона е уникално!
    Прегръдка и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Тази супа е Блаженство! Нямам думи, изглежда великолепно! Благодаря ти за снимките от Барселона! Прекрасно място е! Прекрасна да е и новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Канди,всичко прекрасно и за теб!

      Изтриване
  5. Ах, тези снимки - никога не съм опитвала гаспачо, ама ти си много убедителна! А Барселона е една от моите мечти! Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Слънце!Никога не е късно да пробваш!

      Изтриване
  6. Данче,благодаря за хубавата разходка в снимки,а супата с тези миди как ме подканя,ммммм!Ледено студена май няма да ми допадне много,но пък иначе всичко друго ми е точно по вкуса!Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,ами ще си я стоплим тогава по нашенски:)веселко да става!

      Изтриване
  7. Дани, с мидите сме скарани, но за Барселона съм винаги готова!Обичам го този град!Посещавам го с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами Сонче,обаждай се ако идваш на сам!Друго ще си хапваме вместо миди:)

      Изтриване
  8. Гоголина,
    и миди не съм опитвала още, и гаспачо. Може да поправя наведнъж това недоразумение, като приготвя твоето предложение;) Изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да....трябва да се поправи това недоразумение час по-скоро Марта!

      Изтриване
  9. Прекрасна! А миди обожавам! Ще я пробвам! Много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  10. СУПАТА ИЗГЛЕЖДА ПРЕКРАСНА И НА ВКЕУС ЩЕ БЪДЕ ВКУСОТИЯ!СНИМКИТЕ СА ВЕЛИКОЛЕПНИ И ТАЯ КРАСОТА КОЯТО ВИДЯХ БЕШЕ УДОВОЛСТВИЕ!

    ОтговорИзтриване
  11. Ох,заболя ме сърцето направо с тези миди.Невероятна вкусотия е това!лелеее ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре си дошла в блогчето ми Йоли!Благодаря ти за милия коментар!

      Изтриване
  12. Наваксвам със старите ти публикации. Страхотни снимки от Барселона. Гаспачо много обичам и преди в България доста често си приготвях по време на горещото лято :-) Това с мидите изглежда страшно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  13. Привет!
    Без да искам изтрих коментара ти. Много съжалявам. :(
    Благодаря ти за него, ако искаш го пусни пак :)
    Никога не съм правила гаспачо. Пък това с мидите много ме впечатли. Много ги обичам :)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.