петък, 27 април 2012 г.

Терин от сьомга,скариди и копър

Това е една рецепта от книжката ми за риби и морски дарове.Въпреки че се заканвах ,че когато правя рецепти от нея няма да променям нищо,не можах да изпълня заканата си.
Така или иначе рецептата не изпълних ,няма защо да ви пиша какво бяха заложили испанците като продукти и с какво ги подминих аз.


Продукти за 4 порции:
прясна сьомга 300 гр
сол
черен пипер
2 ч л агар агар
пресен копър
2 парчета пушена сьомга
млечна майонеза 4 с л
сока от половин лимон
4/5 големи скариди варени
зехтин


Продукти и начин на приготвяне на млечната майонеза:
100 мл прясно мляко
2 яйца

Разбиват се яйцата и към него се добавя млякото.
Слагат се на слаб огън и се бъркат енергично без да допускаме завиране до сгъстяването на крема.
Посолява се и се овкусява с лимонов сок.

  Поставих рибата върху хартия за печене и подправих със сол,пипер ,копър(аз използвах сух че беше по ароматен от пресния)зехтин и сок от лимон,и внимателно завих на пакет за печене.Поставих във фурната и изпекох за 15/20 мн.
След като се изпече рибата,внимателно отворих пакета и отлях соса от печенето в съд,за да го запазя за терина.
Отстраних кожата на рибата и оставих да истива.
През това време разтворих агар агара на водна баня.
Върху формички,поставих пластично фолио и във всяка поставих по парче от пушената сьомга.
Във съд начупих сьомгата,на по едри парчета,нарязах и скаридите почистени от люспите,добавих 4 с л от млечната майонеза,сок от лимона,черен пипер и копър,соса който заделих от печената риба и разтворения агар агар.
Разбърках внимателно да не се разкашка рибата и подредих върху пушената сьомга.
За да не остава въздух ,притеснете леко с помощта на фолиото или чукнете в плота формичките.

Поставят се в хладилник поне са една нощ.
Аз малко избързах с изваждането от формата заради снимките и си личеше че иска още да се стегне растителния желатин.
И още нещо да допълня,във връзка с оригиналната рецепта,който желае може да приготви терина с обикновена майонеза вместо с млечна.
Аз замених обикновената  с млечна,за да е по леко ястието.И без това сьомгата си е мазна риба.

И за финал,една цветна, пролетна,испанска полянка,с пожелание за много цветни мигове!


7 коментара:

  1. Рецептата ти е супер ,Дани ! Хареса ми ,точно по мой вкус :) ! А сьомгата може и да е мазна ,но с мазнина полезна за сърцето :) !
    Хубави почивни дни ! Поздаро !

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, чудесно предложение и много пролетно настроение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ивана
    Дани
    Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  4. Гоголина, чудесна пролет е доша в слънчева Испания!
    Аз не възразявам срешу мазната сьомга;) Много ми хареса този терин и когато отида до рибния щанд, хубаво ще си помисля какво трябваше да взема, за да го приготвя!
    Поздрави от умерено слънчева България;)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Марта че си се отбила при мен!
    Че то има ли някой да възразява щом става дума за сьомга?
    Ще чакам да видя твоят терин,а нашият си го хапнахме апетитно и парченце не остана!
    Слънчев поздрав и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, терина е страхотен, много ми допада млечната майонеза ще я пробвам :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Данче,много изискано блюдо си подготвила,фина работа!А полянката е страхотна!
    С пожелание за хубаво утре!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.