В дните преди Великден,сладкарниците на Каталуния
показват вкусно и оригинално шоу: торти и шоколадови фигури, някои от които са толкова сложни,че направо можем да говорим като за истински произведения на изкуството. А аз бих ги нарекла шоколадови скулптори.Тази традиция която е типична за Каталуня и Валенсия е известна като "Mona de Pascua", обаче от миналото до днес е претърпяла много нови формулировки на старите рецепти и традицията се е видоизменила и подновила, благодарение на големия опит и знания на майсторите сладкари.
Понеделника след Великден се нарича "dia del Mona"
и в този ден,кръстниците дават на своите кръщелници от тези сладкиши наречени "Mona de Pascua"
С яденето на този сладкиш се отбелязва края на Великденския пост.
Така или иначе,дали сладкиша ще е обикновена торта украсена с цветни перца и пиленца,дали ще е сладък хляб подобен на нашия козунак или внушителна шоколадова скулптора е не само наслада за сетивата а и запазване на културата и много спомени за срещи с роднини и приятели.
След като се поразходих по витрините да цъкна по някоя снимчица на прословутите
мони,мислих много кой вариант за сладкиш да избера за да почетем и католическия Велик ден и в крайна сметка се спрях на този който е най-близко до нашите традиции и с който знаех че ще се справя. А и по празнично ми се видя,все пак козунак не ядем през цялата година нали?
С една дума заложих на традицията.
Рецептата която изпълних видях тук ,обаче не си мислете че съм я изпълнила 100%
Добавих нещо и от себе си,и нещо наше си,да не си мислят испанците че са толкова велики де!
Най голям проблем ми се оказа намирането на някаква ароматна вода от цитросови цветове,която се слага за аромат в тестото.То беше обикаляне по аптеки и по билкови магазини!Обаче разреших проблема след като намерих изсушените цветове и направих силна отвара от него.
А сега да кажа и продуктите за Mona de Pascua:
500 gr брашно
100ml прясно мляко
25 gr прясна мая
щипка сол
100gr захар
50 ml зехтин
50 gr масло
кората от 1 лимон
2 яйца и 1 белтък(жълтъка за намазване)
1 с л (agua de Azahar) вода от цитрусов цвят
И начина на приготвяне:
- 1.
Маята се размива в млякото и се смесва с брашното ,щипката сол и щипка от захарта. Оставя се да шупне.
- 2.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се втасалата мая, захарта, разбитите яйца ,лимоновата кора ,водата от цитросов цвят и зехтина.
- 3.
Оформя се топка, меси се, докато стане гладка и еластична. След което до омесваме като си топкаме ръцете в топлото разтопено масло.Оставя се на топло да втаса 30 мин.
- 4.
От втасалото тесто с мазни от маслото ръце оформяме правоъгълник и посипваме със изсушени плодове,стафиди и боровинки.Навиваме на руло и оформяме венец който украсяваме с 3 сварени за 5 мн. яйца и захаросани плодове и ядки.
- 5.
Печем за 30- 40 мин.във фурна загрята до 190° С,или до суха клечка.
А ето и крайният резултат!До украсен като за празник!
Нямах търпение да го разрежа и да видя как се е получил и от вътре.И тъкмо на време,момчетата се прибраха от работа и падна едно вкусване,ама направо ядене,че и хранителния ми режим си отиде на разходка даже.
Нека испанците да чакат понеделника!
Нашата Мона си я хапнахме още докато си беше топличка.
А на вкус си беше направо нашенски козунак.
И след като разнищих как стоят традициите тук в Испания,сега да почетем и нашите си празници!
Днес беше Лазаров ден и аз искам да кажа на здраве на празнуващите!
А утре е един цветен и красив празник Цветница!
Честито на всички с цветни имена с пожелание за здраве и слънчеви усмивки и цветно настроение!
Винаги за този празник си купувам цветенце и тази година заложих на зюмбюл.
Подарявам на всички вас по цвете макар и виртуално!
Слънчев и цветен празник!
Ах, какви прелести си показала! Благодаря ти, за прекрасните снимки! А козунака, който си направила, толкова ми хареса, как е украсен, и плодовете и ядките- всичко е толкова красиво!!! Страхотна публикация!
ОтговорИзтриванеЧестит Празник,, Дани!
ОтговорИзтриванеСтрахотни изкушения ни предлагаш, но твоето е чудесно!
Поздрави и хубав ден!
Честит празник, Дани!
ОтговорИзтриванеШоколадовите фигури са наистина прекрасни!
Благодаря, че ни ги показваш!
Но твоят Mona de Pascua ме изкушава повече :)
Цветен и много усмихнат празничен следобед :)
Честит празник и от мен,Дани!
ОтговорИзтриванеШоколадовите фигурки са истинско вълшебство!
Разкошен козунак си приготвила!
Връщам се отново да прочета по-внимателно рецептата.
Чудесна публикация,много празнична!
Сърдечни поздрави и хубава вечер!
Гоголина, и аз бих поснимала тези фигури, ако ми бяха под ръка!
ОтговорИзтриванеКозунакът ти е убийствен просто!
Весели празници!
Канди,благодаря ти за милият коментар!Радвам се че ти е харесала публикацията ми!
ОтговорИзтриванеДани ,Тони ,Мира,Мъхче,мили момичета ,исках да покажа нещо и от испанската традиция по този Велик празник и дано съм успяла,макар че тази тяхна "Mona de Pascua"се оказа всеки един сладкиш понатрупан с някакви пъстри пухчета и фигурки.Но едно беше ясно,празнуват си хората като всички по света.А Моната с козуначеното тесто ми беше най-по сърце и се радвам че ви е харесала!
Сърдечен поздрав от слънчева Испания!
Дани , много интересен е разказа ти за празника ! А фигурките и сладкиша са чудни ! Особенно сладкиша ,козунака де :)...и с тез перца ..феерия :)!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ! Поздрав от Италия:* !
Въздъхнах мечтателно още щом видях снимките. Колко цветове и красота има в тях... А козунакът е просто вълшебен!
ОтговорИзтриванеНадявам се, че си прекарала един слънчев и прекрасен празник!
Поздрави
Ми този козунак е приказка, как само е украсен!А пък и вкусен изглежда!Наистина много красоти по празника си ни наснимала!Благодаря ти, Дани!
ОтговорИзтриванеНещо ми се губиш и не мога да те следя, трябва да го проверя този блогоспот:(!Но , макар и късно , поздравления за прекрасния сладкиш!
Дани козунакът ти е прекрасен!С всички тия шоколадови красоти си го направила разкошно!Поздравления за красивият блог които си направила! Млко закъсняс коментарите но ми знаеш положението че нямам много време! весел празник!
ОтговорИзтриване