петък, 8 март 2013 г.

Пухкав тутманик с мая и сирене



Всяка домакиня си има своя изпитана рецепта за тази пухкава и вкусна неделна закуска, която с аромата си събира всички около трапезата в почивния ден.И няма как да не е така, когато това си го правил години наред, понякога дори и без да мериш грамажа на продуктите с везна.
Приготвянето му отнема точно толкова време, колкото да се приготви един хляб, и докато всички се излежават в леглото и не бързат за никъде, изведнъж уханието на прясно изпечен тутманик , тутакси ги изправя на крака:)
Купичка кисело мляко или чаша айрян , парче топла домашна баница и всички усмихнати около масата…какво повече ти трябва???



Необходими продукти:
за тестото

300 мл. прясно мляко
1 ч.л.сол и щипка захар
25 г. прясна мая
125 г. кисело мляко
1 ч.л. хлябна сода
1 белтък (жълтъка за намазване
2-3 с.л.зехтин
500-600 гр бяло брашно

за плънката:
300 г. сирене
2 яйца

Начин на приготвяне:

Препоръчително е всички продукти да са със стайна температура.
В затопленото мляко се прибавя солта, захарта и маята.Пресява се брашното.
Към млякото се добавя час от брашното до получаването на кашичка.
Оставяме на топло да ферментира за около 30 мн.
Към ферментиралата кашичка се добавя киселото мляко в което сме погасили хлябната сода , част от мазнината и белтъка и с останалото брашно се замесва хлябно еластично тесто което поставяме в достатъчно голям съд с останалата мазнина за да си отпочине за не повече от 15 мн.Не е необходимо тестото да е втасало напълно, само да си е отпочинало.
Разделя се на 2 части и с ръце се оформят правоъгълници, върху които разпределяме плънката и навиваме на 2 рула.
Усукваме и поставяме в тава за печене с диаметър не по малка от 27 см и не по ниска от 7 см.
Важно е , защото с това тесто се получава един голям и дебел тутманик.
Оставяме на топличко докато изпълни 2/3 от тавата, като преди това сме го намазали  със жълтъка и печем на 180 градуса до готовност. Първо на долен нагревател и след като изпълни формата, пускаме и горния.





Днес е 8 март,  ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.
Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.
Някъде денят просто губи своята политическа украса с времето и става  повод на мъжете да изразят своята симпатия към нежния пол подарявайки цветя на любими и на колежки.
А с течение на времето празника се превръща и в еквивалент на деня на Майката.
Честит 8 март на всички празнуващи! 
Честит празник трудещи се жени, любими и любящи майки!


ЖЕНА

Осъзнаваш ли колко си хубава?
И колко си истинска. Без да знаеш това!
Създадена до болка да бъдеш обичана.
Макар и понякога да си безкрайно сама. 
От най-нежното цвете, с най-красивите думи,
Творецът е в теб ЛЮБОВ въплътил
И пролетна свежест, с поглед чист на кошута.
Своя малка богиня чрез теб е открил.
Но си поела на съдбата си тежкото бреме,
да бъдеш любима и майка - ЖЕНА
Всички други да дирят у тебе утеха!
Да се радваш с децата си, а да тъгуваш сама
И да страдаш обичайки, дори неразбрана,
но в живота си труден да не свеждаш глава!
Бъди просто ВЕЧНА,ДОБРА, и ЖЕЛАНА!
И ангелски хубава и СВЯТА ЖЕНА

Не зная кой е автора на стихчето, нито на картината, но много ги харесвам и ги споделям с вас:)
Честит 8 март!

34 коментара:

  1. Чести празник ,Дани ! Бъди най ,най щастливата жена на празника :* !
    Разкошен , красив и много топъл пост ! Само ти го можеш така !
    Прегръдка ,мила и хубав ден !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен тутманик, Дани -
    изглежда много красиво, златисто апетитен, ароматен, пухкав и неустоимо вкусен.
    Благодаря за чудесната публикация в рецепта, снимки и съдържание.
    Честит празник и от мен,
    с пожелание за слънчеви усмивки, много щастие и пролетно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Празник!
    Прекрасен тутманик, ще го направя при първа възможност!
    Страхотен празник и много изненади!
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Дани, и от мен!
    Бъди обичана и много обичаща :)
    Тутманичето е чудесно, идеално златиста и примамваща коричка притежава :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник,Дани!Чудесна публикация!Весело насроение и приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит 8 март ,Дани !

    Бъди обичана,удовлетворена,успешна,все така търсеща и създаваща уют и красота!
    Пожелавам ти весел празник!
    А тутманикът ти е прелест!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит 8 март, Дани!
    Бъди здрава, щастлива, нежна, силна, емоционална, креативна, красива, обичана Жена и Майка!

    Страхотен тутманик, невероятно топъл и празничен пост!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, Честит Празник!
    Да даваш и получаваш много любов!
    Чудесни стихове!
    А тутманикът е вълшебен!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересно!Какъв вид на сирене трябва да използвам?
    Grazie!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Дана!
      Ако си бях в БГ, бих го направила с бяло саламурено сиренце, но тук в Испания винаги ползвам сирене Feta :)
      За баници е чудесно!

      Изтриване
  10. Честит празник,Дани!
    Този тутманик чак при мен ухае....много е красиво при теб!Картината е уникална!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, Дани! Много обичана и винаги желана жена бъди!
    Тутманикът е невероятен и с удоволствие ще го опитам. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник, Дани! Чудесен пухкав тутманик, носещ топлината и аромата на уюта, който само една жена може да създаде! Точно за днешния ден.

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник, Дани!
    С пожелания за много поводи за усмивки и положителни емоции!
    Да си призная никога не съм правила тутманик, но много обичам да си хапвам ;)
    А твоят изглежда божествено!

    ОтговорИзтриване
  14. 4ECTIT 8 MART! NEKA ZDRAVE,6TACTIE I LJUBOV VINAGI DA TE CAPATCTVUVAT ! BLAGOUHANNA I KRACIVA KATO PROLETTA BADI! O4AROVANIETO NA TSVETJATA I PRIRODATA PRIEMI! MNOGO RADOCT I LJUBOV V CARTSETO I O4ITE TI DA ICKRI!!!Prekrasna pyblikazia!A za tykmanikat za men nai golamoto par4e!Pregradki i zelyvki!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит 8 март Дани!Бъди много обичана и желана, лъчезарна и много щастлива!Страхотен тутманик с удоволствие,ще го опитам.Весел празник Дани!

    ОтговорИзтриване
  16. Написаното от тебе е като топла майчина прегръдка! А тутманикът наистина навява мили спомени! Бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване
  17. Честит празник, миличка! Пожелавам ти здраве, щастие и любов! Прекрасен е тутманика!

    ОтговорИзтриване
  18. Специален поздрав за днешния празник,Дани!
    Нека сърцето ти е изпълнено с топлина и обич,бъди щастлива и обградена винаги с внимание и нежност!
    Тутманикът е разкошен!
    Приятна празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, Честит и весел празник!
    Бъди здрава, щастлива, обичаща и много обичана!
    Прекрасен и наистина пухкав тутманик! Като гледам има доста желаещи покрай масата, начело с още един пухчо!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. Gogolina, красива, въздействаща публикация! Много ми хареса всичко - и рецептата, и снимките и финалното стихотворение! Пропуснала съм да те поздравя точно на празника, извинявам се за което, но ти пожелавам всеки ден да е Празник! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Искам да бях част от тази неделя сутрин. Прекрасен тутманик! Честит празник на патерички, Гоголина!

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасна публикация, Дани!Тутманикът е просто прелест!Поздрави на цялото семейство, включително и фотогеничния любимец, присъстващ на снимките с тутманика!Бъдете щастливи!

    ОтговорИзтриване
  23. Дани, очите ми останаха в твоя тутманик :) Страшно апетитно творение! Прегръдки и слънчев ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  24. Отивам да го правя ! Стискай палци :) :*

    ОтговорИзтриване
  25. Невероятна рецепта! Много благодаря! Току-що го направих и си облизахме пръстите. Това ще бъде една от най-любимите ми рецепти!

    ОтговорИзтриване
  26. И аз Ви благодаря и се радвам че споделихте :)

    ОтговорИзтриване
  27. Страхотна рецепта! И на мен да ми се получи тутманик! Благодаря! Тук съм да я гледам отново и да я повторя :)

    ОтговорИзтриване
  28. И аз благодаря че споделихте :)

    ОтговорИзтриване
  29. kak se usukva tozi tutmanik molq vi kazhete mi

    ОтговорИзтриване
  30. Много е просто мила ми Ивана. Първо усуквате самото руло така както се изцежда прана дреха ... от единия край на ляво а от другия на обратната страна и после навивате на охлюв в тавата, като започвате от центъра на вън. Нямам подходящо видео :) Съжалявам!
    Дано сте ме разбрали на думи.

    ОтговорИзтриване
  31. За първи път меся въобще, но се наду прекрасно!!! Сега го сложих да се пече и вярвам че ще си оближем пръстите. Благодаря за прекрасната рецепта!!!!

    ОтговорИзтриване
  32. А аз Ви благодаря за доверието! Нека Ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.