Днес е Благовещение.По традиция на този ден се месят постни обредни хлябове.
Провокирана от красивите и вкусни погачи от блога на невероятната Ева Тонева, омесих и направих този Пролетен венец.
Благодаря ти Ева за споделената рецепта и за красотата която присъства на трапезата ми за този християнски празник!"
Нека благата вест ни спохожда през цялата година!
Продукти:
500 гр брашно (може да е 50:50 пълнозърнесто и бяло)
7 гр суха мая или 20 гр прясна мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. сусам
2 с.л. слънчогледови семки (белени, сурови)
2 с.л. смлени лешници
300-350 мл газирана вода
2 с.л. растителна мазнина
Начин на приготвяне:
В купа пресейте брашното и солта.
Прибавете захарта, семената и сухата мая, разбъркайте.
Направете кладенче в средата, изсипете постепенно водата, разбъркайте.
Накрая добавете мазнината, замесете гладко тесто.
Извадете го от купата на работния плот.
Месете го 5-8 минути, оформете на топка.
Поставете го в намазана с растителна мазнина купа, покрийте с кърпа.
Оставете го на топло да втаса до удвояване на обема.
Разделете тестото на 10-12 части, покрийте с кърпа и оставете да починат 5-10 минути.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Поставете в голяма тава хартия за печене.
Върху обилно набрашнена повърхност разточете всяка част тесто на лента с дължина 20-25 см и широчина 5-6 см.
Прегънете я на две по дължина, изравнете краищата.
Завийте на стегнато руло, поставете го в тавата.
По описания начин оформете останалото тесто, подредете цветята под формата на венец в тавата.
Печете на средно ниво 20-25 минути.
Охладете леко и поднесете топла и със стайна температура.
Моето венче направих 50:50 бяло и пълнозърнесто брашно и може би за това не е толкова красиво и гладичко като на Ева,знаете че тези теста са малко деликатни за печене.
Но при следващо правене нещата ще се променят, а може би и снимките :)))
Моето венче направих 50:50 бяло и пълнозърнесто брашно и може би за това не е толкова красиво и гладичко като на Ева,знаете че тези теста са малко деликатни за печене.
Но при следващо правене нещата ще се променят, а може би и снимките :)))
Productos:
500 g de harina (puede ser mezcla de trigo integral y blanco 50:50)
7 g de levadura seca o 20 g de levadura fresca
1 cucharadita sal
1 cucharadita azúcar
2 cucharadas sésamo
2 cucharadas semillas de girasol (peladas, crudas)
2 cucharadas avellanas trituradas
300 a 350 ml de agua con gas
2 cucharadas aceite vegetal
Método de preparación:
En un tazón, tamice la harina y la sal.
Añade el azúcar, las semillas y la levadura seca, mezcla.
Haga un hueco en el centro, vierta el agua poco a poco y mezcle.
Por último, añade el aceite, amase la masa suave.
Saquela de la copa sobre en la mesa.
Amase 5-8 minutos y haga una bola.
Coloque en un recipiente engrasado con aceite vegetal, cubra con una toalla.
Déjela en un lugar caliente hasta que aumenta su volumen .
Divida la masa en 10-12 piezas, cubra con una toalla y deje a reposar 5 a 10 minutos.
Precaliente el horno a 200 grados.
Coloque en una bandeja grande para hornear.
Sobre una superficie enharinada, extienda completamente cada trozo de masa en la cinta con una longitud de 20-25 cm y 5,6 cm de ancho
Doble por la mitad a lo largo bordes queden alineados.
Gire rollo apretado y coloquelo en la bandeja.
En esta forma la masa restante manera, arregle las flores en forma de una corona en la bandeja.
Hornee a 20-25 minutos promedio.
Deje enfriar un poco y sirva caliente, a temperatura ambiente.
Дани, Честито Благовещение!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави и щастливи!
Чудесен венец!
Поздрави!
Честито Благовещение,Дани! Бъдете здрави и се радвайте на добри и благи вести!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Дани!
ОтговорИзтриванеТова наистина е корона за майката - красива, богата, дъхава и топла!
Бъди щастлива!
Прегръдки и хубава вечер!
Честито Благовещение,Дани!Чудесен пролетен венец,достоен за такъв хубав празник!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Гоголина!
ОтговорИзтриванеЗдраве и благи вести ти желая!
А питката е много празнична и красива!
Хубава вечер!
Честит и благословен празник за цялото ти семейство,Дани!
ОтговорИзтриванеМного красиви рози-и живи,и на питката-венец!Чудесни венчета си сплела и подрадила,браво!Прегръдка и хубаво утре,мила!
Дани, Иглика, Албена, Таня, Мъх, Роси,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! Бъдете здрави и благословени!
Питката наистина беше много вкусна с тези семенца и ядки в нея, макар и да не и личи от снимките:)
Може би ще изглежда по добре ако е с бяло брашно, даже ви го препоръчвам!
А аз непременно ще я направя и друг път!
Хубав ден ви желая и благодаря за пожеланията от сърце!
Дани, приказен е твоят пролетен венец! Благодаря ти за доверието и се радвам, че именно тази рецепта е украсила празничната ви трапеза! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря Ева! Ти си невероятен професионалист!
ОтговорИзтриванеПравиш света по красив и вкусен с твоите рецепти и снимките с които ни ги представяш!
Жива и здрава и благословена да си!
Много красив, и точно по мой вкус - с достатъчно хрупкави страни :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Честито Благовещение ,Дани ,макар с ден закъснение приеми пожеланията ми за здраве и благоденствие ! Красива питка -венец ! И снимки !
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав ден ,мила !
Наистина corona! Възхищавам ти се как за всеки празник правиш нещо хем традиционно, хем ново! Пожелавам със закъснение на теб и семейството ти благи вести да ви съпътстват в живота!
ОтговорИзтриванеЧестит празник! Голяма красота! Браво!
ОтговорИзтриванеКрасив,а и вкусен...какво може да иска човек от един венец:))))Прекрасен е,Дани!
ОтговорИзтриванеПриказен е наистина,Дани. Такива рози си направила,истинска Primavera.
ОтговорИзтриванеДанииии много красив,ароматен и неустоим венец.Мога да си представя колко е бил вкусен.Ядките и семената придават много приятен вкус на тестото.Много красиви снимки Дани.Прегръдки миличка и хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеПри теб винаги ми е топло и слънчево! Чудесна рецепта и прекрасно изпълнение, Gogolina! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЧуден венец, Дани!!! Много празничен и красив :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер от мен!
Дани, много красив и вкусен венец!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!
Много ми хареса венецът. А кърпата с дантелите ми напомни, че имам подобни и трябва да си наплета дантелки.
ОтговорИзтриванеС поздрав!
Момичета…Благодаря ви !
ОтговорИзтриванеТолкова красив венец като на Ева не можах да направя (макар че доста се постарах :) , обаче толкова вкусен беше, че снощи момчетата ме помолиха пак да им направя :) Това тесто е невероятно да знаете :)
Прегръдки за всяка една от вас с пожелание за здраве и благоденствие!
Дани, пропуснала съм това прекрасно творение!Поздравления, много е хубав венецът!Хубава пролет на теб и цялото семейство!
ОтговорИзтриване