Заговори ли се за испанска кухня, всички се сещаме за паеля , за гаспачо и за тортия.
Ако обичате катрофени кюфтенца …. те ... това е долу горе вкусът … а вида и е един дебел омлет с картофи.
Мога да ви заявя съвсем отговорно , че кюфтенцето е по лесния вариaнт , за тортията трябва малко повече кулинарен усет и умения за да не ви се наложи после да ядете полу- сурови картофи или да ви мирише кухнята 2 дни най-малко на изгорени яйца :)
Но пък приготвена сполучливо ще се насладите на чудесен вкус . Може да се хапва самостоятелно със салатка или за гарнитура на някакво месце.Може и да се приготви с добавка на някаква наденичка .
Моят вариянт днес е базовият , ще отделя внимание и на другите видове друг път. И като казах други видове ... се сетих че освен с картофи , тортия се прави и от други зеленчуци :) Така както аз направих ето тази :)
Но тъй като сега сме на картофена вълна да кажа как направих тази с картофките.
За 4 порции ни трябват : тиган с незалепващо покритие 28 см
1 кг картофи
1 глава лук
2 скилидки чесън
4-5 с л зехтин
6 яйца
сол , черен пипер , магданоз
и ако обичате чубрица , мога да ви посаветвам да овкусите и с малко чубрица , нищо че испанците нямат тази подправка.
Моята тортия с чубрица много им се хареса :)
1. Обелвате лука , чесъна и картофите.Нарязвате ги. Чесънчето на ситничко.
Лука на полумесеци а картофите като за мусака но гледайте колкото се може на по ситничко.Това ще помогне за по сполучливото им задушаване (пържене ).
2. Слагате повечкото зехтин в тиган с незалепващо покритие и загрявате.Слагате лука , чесъна и картофите и пържите с непрекъснато разбъркване до пълното им омекване. Ще разберете дали са готови като хванете парченце и го стиснете между пръстите си.Трябва с лекота да се смачква.Когато се уверите че картофките са готови , посолявате и добавяте подправките.
3. Разбивате яйцата в достатъчно дълбок съд и прибавяте картофената смес.Разбърквате до пълна хомогенност.
4. Тигана се почиства и намазнява . Загрява се добре и се изсипва сместа.Заравнява се с решетъчна лъжица отгоре и от страни и се пече така 5 мн. без да се разбърква.
5. Плъзва се тортията внимателно в голяма чиния и с помоща на друга такава се обръща от другата страна.Внимателно се връща в тигана който отново е загрят и намазнен.Пече се още 5 мн. и от другата страна.
Така приготвената тортия се сервира топла с прясна салатка , но да знаете че е еднакво вкусна и студена:)
Да ви е сладко и успех с приготвянето!
Страхотна тортия,много красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПри теб е вкусно ,слънчево и красиво!
Фаворит ми стана последната снимката,благодаря за настроението!
Поздрави и приятен ден!
Невероятни снимки, пролетно настроение и вкусна храна, Дани! Прииска ми се да опитам и сигурна съм, че ще ми хареса много. Прегръдки с пожелания за прекрасен ден! :)
ОтговорИзтриванеНе съм правила тортия, а все се каня. Сега и тази рецепта прибавям към предишната, дано ѝ дойде скоро ред.
ОтговорИзтриванеА снимките - слънчево ястие със слънчеви цветя, чудни са!
Дани, пренесе толкова слънчево настроение в този дъждовен тук ден! Благодаря ти!
Поздрави и приятен ден!
Изглежда прекрасно! Непременно ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеМного примамлива рецепта и невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден!
Както винаги тук се е огледало слънцето,Дани!
ОтговорИзтриванеЧудесни кадри,зареждащи с апетит и настроение!
Много отдавна не съм правила това ястие,чудесно ми припомни,а и твоят начин е по-различен,благодаря за споделената рецепта!Чубричката е много уместна и за моя вкус!
Поздрави и хубав вторник!
Мира, Ева , Албена , Траяна , Здравче , Роси
ИзтриванеБлагодаря ви момичета , радвам се че тортията ви е харесала…. и ние много си я харесваме :)
Да бе, първо да ни е сладко ,после успех с приготвянето :) ...че аз направо се стреснах и май ще си остана само с гледането на твоята чудесна тортиля ! Ей, тез обръщания са ми много трудни ! Дани , много е апетитна ,а и аз обичам чубрица в картофите , ама ако я забъркам със сигурност няма да е фотогенична за снимки :) ! А твоите са прекрасни !
ОтговорИзтриванеПриеми една голяма ,голяма прегръдка и добре дошла отново в кухнята :* :) !
Чаоооо ! Хубав следобед !
Ив , ама верно ли те стреснах ? Не се плаши с обръщането, лесно става , на мен по ми е стресиращо висенето пред котлона и това да не останат сурови картофките , другото е фасулска работа :) и непременно и сложи чубрица , страшно вкусно нещо е и аз зная че ще се справиш с приготвянето даже и по добре от мен :)
ИзтриванеДани, много слънце и пролетно настроение има при теб!
ОтговорИзтриванеИ тортията е чудесна!
Прегръдка и много усмивки!
Минаването тук хич не е случайно, а е нарочно - я каква интересна рецепта!
ОтговорИзтриванеОбичам картофените кюфтета, значи и тази тортия ще ми допадне!
Сърдечни прегръдки!
Съвсем умишлено наминавам при теб. И как да е иначе - и вкусотиите, и снимките са чудесни. А за това ястие - все съм му се чудела и канела, но не успявах да се настроя за него. И ето че го виждам прекрасно изпълнено при теб. Благодаря, че сподели, Дани!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
И... толкова е пролетна и слънчева последната снимка...
Мога да карам само на картофи и макарони, дано намеря местенце, където да сервират тази вкусотия :) Ей, последната снимка ме разби!
ОтговорИзтриванеПриказно! Дани, прекрасни снимки и вкусно предложение! :)
ОтговорИзтриванеЩе си я приготвя, със сигурност! Страхотна презентация, мила! Снимките ти греят, а и няма как слънчева Испания си е такава! Изглежда ми много вкусна тази тортия, подправката ти е толкова свежа, която си използвала за декорацията. В стаята ли я гледаш или навън? А последната снимка наистина е много красива! Поздрави и прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеМинах нарочно-няма,няма и изчезнеш от миста листа с блоговете.Тук както винаги е много цветно,свежо-абе красота....
ОтговорИзтриванеМного пролетно настроение донесе с тази тортия, Гоголина. И всички снимки греят!!!!
ОтговорИзтриванеХубав четвъртк ти желая!
Дани , Тили , Гергана , Роузи , Дани , Кате , Живе , Марта
ОтговорИзтриванеКак ме радвате само с коментарите си :) Благодаря ви!
Кате , градинският чай си го отглеждам на терасата мила …и зиме и лете , многогодишно храстче е.
Благодаря на всички за това че наминахте през блогчето ми и за отделеното време !
Сърдечни поздрави :)
Дани, дали защото си майсторка или защото с в слънчева Испания, или защото блогът ти носи двойно слънчево име, но всички снимки са греещи , стоплящи и много уютни!
ОтговорИзтриванеЩе опитам някой ден тази тортия!
Много усмивки през уикенда!
Със сигурност е от Слънцето Бети :))) Как ме усмихна само:)
ОтговорИзтриванеСилно те прегръщам :)
Възхитително предложение, Дани-
ОтговорИзтриванерецепта, изпълнение, снимки - впечатляващи....
Благодаря за удоволствието,
сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана