неделя, 5 февруари 2012 г.

Бадемов сладкиш

Скоро излизахме към центъра на кафенце и по тортичка,и гледам между тортичките се кипри едно сладкишче бадемово. Не бях яла подобно нещо ви казвам! Дали съм била много гладна не знам, но си го хапнах от веднъж. И от тогава мира не ми дава, как да си го спретна у дома. Поразрових се тук и там из нета, и в един испански блог го открих. Оказа се че май е и  много известен не само тук но и във Франция. И понеже скоро е денят на влюбените, и понеже и аз се влюбих в този сладкиш, и понеже се приготвя много бързо а е размазващо вкусно, сега ви правя едно предложение да очаровате своята половинка за празничното сутришно кафенце, или след обедно ... както си решите.

Ето и какви са продуктите за него:
50 гр.бадеми белени
170 гр.смлени бадеми
170 гр.бяла захар
4 яйца
кората на 1 портокал
щипка сол
и малко масло за намазване на формата
а и да кажа че формата е с диаметър 20 см
Изпълнението е много лесно,няма да ви отнеме повече от 15 мин.Е печенето е малко по бавничко и трябва да внимавате да не го пригорите.
Настъргвате портокаловата кора и я прибавяте при смлените бадеми.
Разделяте белтъци и жълтъци.
Белтъците разбивате на сняг със щипката сол.
Жълтъците със захарта до побеляване.Към тях прибавяте по малко бадемовото брашно и разбърквате със селиконова шпатула само в една посока .
После продължавате и със белтъчения сняг.Малко по малко ,бавно и внимателно до поемането на целия сняг.
Сместа изсипвате във формата за печене,която предварително сте намазали с масло и по стените сте залепили с помощта на маслото белените цели бадеми.Аз ги бях разделила на половинки,че така по лесно прилепнаха по стените на формата.
И това е.Слагате в загрята фурна,колко градуса не знам,защото моята е газова без термометър.
Пече се 35/40 мин.Проверявате с клечка,ако излезе мокра с тесто по нея,връщате и продължавате печенето до готовност.
Поставих шаблончета сърца и посипах с пудра захар.


Беше чудесно допълнение към кафенцето,но със сигурност би подхождало и на всяка друга топла напитка!
Само не мога да ви кажа колко калории съдържа .Дано са по -малко че иначе става зле!





8 коментара:

  1. Обичам комбинацията на бадеми с портокал!
    Чудесно е предложението, както и снимките!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина се получи много приятен вкус.И ако успеете да оставите до другия ден, сладкиша леко овлажнява и става по сочен и с по наситен аромат!

      Изтриване
  2. Данче знам че ще бъде вкусно ще го опитаме ! Прекрасен профил имаш и всичко го правиш професионално !Целувам те и се гордея с теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах Ники!!!Ти ли си Слънце?И тук ме намери!Целувки и от мен!

      Изтриване
  3. С удоволствие връщам комплимента за уютното ти местенце,ще го разглеждам с интерес и се почерпвам за начало с парче от този пухкав сладкиш!Много ми върви със следобедното кафенце!
    Благодаря за посещението при мен и сърдечните поздрави,много си мила!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Удоволствието е взаимно и винаги си добре дошла!
      Радвам се че ти е харесал сладкиша,с кафенцето са прекрасна комбинация!

      Приятна и топла вечер!

      Изтриване
  4. Здравей Дани!
    Съвсем случайно попадам на блогчето ти и съм радостна, че съм открила още едно вкусно местенце в необятното кулинарно блог-пространство.:-))
    Идеите и рецептите ти ми допадат, снимките са изключително изкусителни.
    С удоволствие се записвам като твой последовател, за да следя, какви вкусни предложения ни очакват и занапред.:-))
    Желая успех на блогчето ти, много читатели и последователи, много интересни рецепти и разбира се, несекващо кулинарно вдъхновение!
    Най-сърдечни поздрави!:-)))

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Мони и добре си ми дошла!
    Блогчето ми е едва прохождащо а аз се уча все още как се правят публикации,защото това е ново за мен.Ще ми е от полза всеки урок и дори и критика.Радвам се че ти е харесало при мен!
    Ти също имаш прекрасно блогче и аз с голям интерес ще го разгледам!
    Хубав ден и много приятни емоции ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.