Това е една много приятна,лека и ароматна неделна закуска.Казвам неделна,не защото изисква по дълго време за приготвяне.Не !Приготвя се може би за 30 мин.,не за повече.Неделна,защото я правя обикновено в неделя когато момчетата са си у дома ,и защото си заслужава да вдишат от аромата на прясно приготвеното сладко от ябълки,канела и индрише,и да отпият глътка от пикантния лимонов чай от джинджифил,докато им изпека моите ленени тиганици!
Казвам моите,защото по моя идея от известно време(вече мисля че бях споменала в предишен пост)си заменям част от брашното със смлени семена от лен!Ленено брашно добавям в почти всички тестени закусчици и десерти.Дори и когато замесвам домашен хляб,да не говорим и за останалите семенца и фибри на които съм голям фен.Понякога става сполучливо,понякога се провалям,но не спирам да си правя експерименти.И разбира се това което се е получило сполучливо се повтаря.Та тези тиганици са от сполучливите де.Моите ленени тиганици.
Тях съм приготвила от 2 яйца, чаша обезмаслено прясно мляко,щипка сол и чаша брашно което е 50% интегралено(брашно с фибри)и 50%ленено башно.Така направената каша ако е много гъста се поразрежда с още малко от млякото, докато добие гъстотата на палачинкова каша, но от по гъстичката,за по дебели палачинки.
И така... оставих аз кашата на страна да поотпочине и през това време обелих 2 ябълки ,които нарязах на филийки и подправих с канела и 3 листенца индрише.Сложих ябълките в глинена тавичка с 50 мл водичка и във вече загрятата фурна.Без захар, без никакъв подсладител.
Сладкото от ябълки ще е готово докато изпека тиганиците.
А преди да започна да ги пека, слагам на котлона чайника за чайчето от джинджифил.За него са достатъчни 15 минути и е готово.Разваля му се вкуса ако джинджифила стои повече от 15 минути във водата.
И така,в кухнята вече се носи аромат на печени ябълки, канела , джинджифил и тиганици.
Приятен зимен аромат на който не може да се устои.
Ябълките изваждам в каната за пасиране и пасирам на мига.
Да си призная честно,сладка не купувам.Щом искам да поднеса някакво сладко,тук има плодове в изобилие.Чист плод в тавата и пека не повече от 20 мин.После пасирам и готово.без консерванти,без захар,чисто и натурално.Ако искам да имам за по дълго време,слагам в бурканче и още горещо затварям,но и това по рядко го правя.А най-често правя това от ябълки.Ябълки винаги има на пазара.
Каквато и закуска да се прави,сладкото е сварено преди да се е изпекла закуската.
Дано ви хареса моята здравословна неделна закуска!
Аз съм луд фен на здравословния начин на хранене и лудо си мисля че приготвям здравословна храна,луда работа но .....това е истината.
Мисля си,че щом ядем плодовете без да си слагаме захар,защо да не е и плодовото сладко без захар,чисто и натурално.Е, ако на някой не му е достатъчно сладко, може да си добави лъжичка мед,мисля че е по добре от захар.
На нас и така си ни хареса неделната закуска, а на всички вас ви пожелавам една хубава и спорна седмица!
Много ме заинтригува с тези ленени тиганици :) Чела съм хубави неща за лененото семе и ползите от него, но съм го използвала доста рядко... Определено ме накара да се замисля за по-здравословно хранене вкъщи :) Хубав ден!
ОтговорИзтриванеА ние у дома задължително си хапваме всеки ден от ленените семена,цели и смлени.Но не знам,има хора които не приемат по различния вкус.На нас си ни харесва.
ИзтриванеСамо ако пробваш Габи,може да разбереш дали ви харесва.
Сърдечен поздрав!
Чудесно сутрешно меню си спретнала, Дани - комбинация от прекрасни аромати! Ленено брашно не съм опитвала досега, но пък с лененото масло сме стари приятели - неприятен вкус има, но пък нали е здравословно, успявам да направя компромис :-)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен!
Привет Дени!
ИзтриванеАз пък от маслото не съм пробвала,не знам какъв му е вкусът.
Ленените семена са ми препоръчани поради здравословни причини,и съм изключително доволна че съществуват.А вкусът им ми допадна!