вторник, 11 септември 2012 г.

Сладоледена торта със сливи

Да, сладоледена и със сливи и ванилов сладолед, може би не сте се сещали за подобна комбинация!
Не зная как ми хрумна и на мен, но това е резултата и аз бързам да ви го покажа.
Получи се много приятен и разхлаждащ десерт. Дано се хареса и на вас както се услади на нас:)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг сливи
3 с л кафява захар
50 мл вода
3 листенца индрише
1 с л лимонов сок
100 мл сметана

за ваниловия сладолед
3 жълтъка
3 с л кафява захар
50 мл вода
1 с л ванилова захар
2 капачки уиски
300 мл сметана
И 1 шоколадов блат

 Моят беше направен по тази рецепта 

 5 яйца
3/4 ч ч захар био, не рафинирана(чашата с която мерих е 300 мл)
1 ч ч брашно
3 с л какао
1 бакпулвер
1 ванилия
 
и след като го разрязах на 3, едната част използвах сега а останалите две замразих за по късна употреба, като преди това ги опаковах с пластично фолио.
  Начин на приготвяне на плодовата смес:
 
Почистват се сливите от костилките и се слагат в тефлонов съд с трите супени лъжици захар и 50 мл вода на котлона.Вари се до изпаряване на водата.Прибавят се ароматните листенца на индришето и лимоновия сок.Пасира се с пасатор, като преди това сме отстранили листенцата и полученото плодово пюре се претрива през сито.Отделя се около 100 мл от него и се прибира в хладилника.Останалото пюре се прибавя към избитата сметана (100 мл)и се изсипва в подходяща кутия във фризера.И така вече имах 2 цвята плодова смес-тъмно червена и светло червена, почти розова.Розовата трябва да се замрази, а червената просто оставих в хладилника.
Претрива се през ситото докато от люспите на сливите остане около 1 с л .
Приготвяне на ваниловия сладолед:
Слагат се водата и захарта на котлона и се вари до гъстота на сироп.Добавя се уискито.
Разбиват се жълтъците и към тях на тънка струя се прибавя горещия сироп при непрекъснато разбиване.Не спираме миксера до побеляване и сгъстяване на жълтъчената смес.Така с горещия сироп жълтъците минават топлинна обработка.Разбиването се прави на водна баня без да разрешаваме водата да заври.Ако яйцата сте сигурни че са пресни , водната баня може и да я пропуснете.Охлаждаме сместа и прибавяме към нея разбитата на сняг сметана(300 мл).
Тортата се сглобява във форма със падащи стени, като преди това сме я застлали с пластично кухненско фолио.Първо се поставя блата и върху него иливаме охладения ванилов сладолед.
Покриваме с пластично фолио и пребираме във фризера до пълното му втвърдяване.Аз го оставих за през нощта и на сутринта , първо извадих плодовата смес в която бях прибавила сметаната и след като престоя 20 мн на стайна температура я разбих с пасатора и чак тогава я изсипах вурху ваниловия сладолед.Върху нея спираловидно накапах от стоте милилитра плодово пюре, което бях отделила предния ден и бях оставила в хладилника, и с лъжица много внимателно размесих двете плодови смеси, да си личи ефекта от по наситения цвят на плодовото пюре.Посипах с натрошен карамелизиран лешник и отново прибрах във фризера.
Преди поднасяне просто се махат стените на тортената форма и внимателно по фолиото пързаляме тортата в подноса за сервиране.Реже се със затоплен в гореща вода нож.
 
Сладоледената торта има свежа леко кисела нотка от сливите и е разкошен десерт за все още топлите септемврийски дни.Правенето и беше по лесно от това да напиша как съм я направила.
И ако на някой му хареса комбинацията сливи и ванилов сладолед, нека се възползва от предложението ми.

петък, 7 септември 2012 г.

Бананови кексчета със шоколад

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 яйца
1 с л стевиа
3 банана
3 с л зехтин
200 мл прясно мляко
2 ч ч брашно
1 ванилия
1 с л кора от лимон(настъргана)
1 пак.бакпулвер
1 млечен шоколад