Случи се така, че от известно време споделяме с брат ми и част от фамилията му, жилището и трапезата си 😃 Риск на професията, или по точно речено … в жертва на бизнеса 😉
Та, неговата съпруга … по нашенски … моята снаха, ме отменя честичко в кухнята, и не само 😃
Докато кажа какво ще готвим днес, и докато се натуткам да си разходя кучето, поглеж тя вече наготвила, че и ошетала 😃
Готви страхотни супи, че чак и капризното ми внуче ги яде 😃 като разбира се, за него заделяхме без пикантни подправки.
Спуща се и десерти да прави … голяма ми е конкуренция 😜
Кажете ми как да не и посветя една публикация?
На драго сърце и с голям хъс заснех приготвеното от нея един ден, и сега тайничко си пиша текста 😃
То тайно, тайно … колко ще е тайно? Обаче си го заслужава момичето 😃
И така де … днес … супа и десерт,
а някой друг ден нещо друго … за сега е тайна 😉 ама вкусна тайна 😜
Супа топчета
Необходими продукти:
1 малка глава лук ( може и праз вместо лук)
2 моркова
2 стръка селари
2 печени червени чушки
1 зелена чушка
2 картофа
2 домата пресни или от консерва
50 мл. зехтин
1 1/2 л вода
300 г кайма (смес телешко и свинско)
1 цяло яйце
1 филия хляб накиснат с малко водичка
сол, черен пипер, чубрица, магданоз
125 г кисело мляко и 2 жълтъка за застройка
Все пак, продуктите са ориентировъчни, зависи колко гъста я обичате супата, и с какви подправки. И нещо което научих от нея 😃 застройката да е само от жълтък и кисело мляко … така няма опасност да се пресече супичката при затопляне 😉
Технология на приготвяне:
Първо се омесва каймата с хляба, яйцето и всички подправки. Правят се малки топчета и се пущат в подходящ съд, като ръцете се топят във вода с малко оцет.
Не се притеснявайте, няма да се развалят или слепят. Оставете ги на страна.
Всички зеленчуци се почистват и нарязват ( картофите се стържат на едро ренде) морковите са на кръгчета, всичко останало на ситно.
Слагат се в тенджера подходяща за целта, без картофите и доматите, и се задушават заедно с мазнината за около 5 мн. Казвам задушават, а не пържат, защото зеленчуците пущат вода.
Налива се литър и половина гореща вода, и след като супата заври, добавяме настърганите картофи и обелените и нарязани домати.
Когато супата отново заври, поливаме с врящия бульон топчетата от кайма, и когато побелеят, внимателно ги изсипваме в тенджерата.
Посоляваме и подправяме с още подправки, и оставяме да къкри на тих огън, почти под капак за около 20 мн.
Застройваме още горещата супа със жълтъците и киселото мляко разбити, като темперираме.
И сега десерта …
палачинкова торта със шоколад и банан:
Понеже от честото правене на супи остават белтъците, и ние все се чудим какво да ги правим? , дадох идеята да направим палачинки с тях. А останалото свърши снахата 😜
Така че, днешните палачинки са малко по- така различни от обикновените.
Продуктите за палачинките бяха:
4 белтъка
2 цели яйца
1 кафена чашка овесени трици
2 кафени чаши брашно
250 гр. кисело мляко
щипка сол
Всички продукти се слагат в купа и се разбиват с миксер. Разрежда се с вода до необходимата гъстота ( палачинкова каша)
Палачинките се пекат в тефлонов тиган, като тигана се маже с олио, и когато течността на палачинката се дръпне, преди да се обърне, се маже с четка потопена в мазнината. И така докато ви свърши кашатаааа 😜
После взимате течен шоколад, мажете тънко всяка палачинка и редите тънки резенчета банан през палачинка. Последната палачинка НЕ мажете със шоколад, а с разбити на сняг 2 белтъка с 8 с.л. захар. Запичате тортата на грил за около 5 мн, като внимавате да не прегори снега от белтъците.
Наистина е много вкусно и най-вече твоето споделено удоволствие и възхищение от твоята снаха! Бъдете все така добри!
ОтговорИзтриванеСветла
Благодаря Светла!
ИзтриванеЩастливите мигове трябва да се споделят ... също като вкусната храна!
Радвам се че и ти беше наш гост, точно в тази публикация!
Семейството заедно, храната споделена! Има ли нещо по-хубаво от това? Страхотни сте, Дани! Много ви се радвам! Благодаря и за двете вкусотии!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря Йоли! Прегръщам те чаровнице ❤️
ИзтриванеПрекрасното ти отношение го усетих още с първата ти думичка....Ястията,приготвени за любими хора се "подушват"от сттици километри,а точно такъв е и твоят или по-точно на снахата случая!Поздрави,Дани :)
ОтговорИзтриванеА аз усетих пък, колко доброта и позитивизъм лъха от твоите думи ❤️
ИзтриванеПоздрави Миленка! Прегръдка и за теб ❤️
Хубаво е да погледнеш в "чуждата кухня" :) А най-хубаво е да споделиш трапезата с близки и после да ни разкажеш и покажеш. Аз още не съм правила супа-топчета - имам някакво шесто чувство, че няма да се справя с топчетата, ама нищо чудно някой ден да опитам ;)
ОтговорИзтриванеДани, много мила публикация...благородно даже завидях за тези топли отношения. Поздрави на милата ти снаха, и на теб.
ОтговорИзтриванеИ супата и десерта са чудесни, а снимките...с неповторим почерк!