понеделник, 24 декември 2012 г.

КОЛЕДНОПожелавам на всеки, случайно или нарочно преминал от тук-
много здраве, любов, късмет и сбъднати мечти!
Пожелавам най-светлата Коледа и най-щастливите мигове с тези които обичате!
Бъдете обичани и дарявайте любов и знайте че всяко коледно пожелание може да се сбъдне ако вярвате истински в него!


събота, 15 декември 2012 г.

вторник, 11 декември 2012 г.

Содена питка и смилянски боб за Бъдни вечер


Станах сутринта с куп задачи за изпълнение наредени на опашка по етапен ред.Нямах никакво време за публикации и тем подобни.Обаче, все нещо ме влечеше към компа и някакви мисли ми се редяха разбъркано из главата.Свърших по-неотложното и докато си почива умореното ми тяло, ей ме на , на линия съм.
Хайде, викам си….да обера камъните в градината докато си почивам и мислено да съм в компанията на тези, които се осмелят да ме посетят.Да си побъбрим, да си помечтая, пък знае ли човек….може  да съм полезна на някого който не знае  как да си сготви боб или да си изпече постната содена питка за Бъдни вечер:)  или пък някакво чудо да ме споходи.Нали Коледа наближава?А казват че тогава ставали чудеса!

неделя, 9 декември 2012 г.

Слънчево слънчогледова питка за здраве

Видях за инициативата" Направи питка за здраве и ти предай на татък" от блог пространството и да бъда по точна от тук
 Щъркелово гнездо: Питка за здраве http://ilrai.blogspot.com/2012/11/blog-post_17.html#ixzz2ERtTyddP
и реших и аз да се присъединя.

Умишлено задържах тази си публикация точно за този ден, защото чрез нея искам да поздравя , да благодаря и да пожелая здраве и на една любяща майка-майката на моя съпруг!


Днес е църковният празник зачатие на Света и праведна Анна. Като майка на Богородица Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците.

Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие. 

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!". 

След девет месеца – на 8 септември – семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус.


За разлика от Света Анна, моята свекърва Ана е заченала и родила момчето на моя живот за което съм и искренно признателна и и благодаря от цялото си сърце!
Цял живот е била мила и грижовна към нас. Обичала ни е безрезервно и всеотдайно!
Бъди жива и здрава Майко и ни благослови и ние всички да сме живи и здрави!
Благословията на една Майка за здраве на децата и, е най-чистата благословия на този свят!
Ние всички много те обичаме!


Това е снимка от 81 рожден ден.
Един щастлив миг в прегръдката на двама от внуците и:)
Сега е на 82 има дъщеря, син, зет, снаха, трима внука и 2 правнучета.
А красивите слънчеви цветя и зравец са от нейната градинка
Честит имен ден Майко!

Слънчево слънчогледова питка за здраве

Необходими продукти за тава с диаметър 28 см

300 мл. прясно мляко
100 гр. кисело мляко
2 яйца + 1 белтък( жълтъка е за намазване)
равна супена л сол
1 ч. л .захар
прясна мая за хляб 50 гр.
800 гр. бяло брашно

50 гр. разтопено краве масло за намазване на блатовете 


Начин на приготвяне:

Всички продукти предполагам се знае че трябва да са със стайна температура.
От половината прясно мляко леко затоплено, маята , солта и захарта се прави кашичка с брашно, нито много гъста, нито много рядка и се оставя в захлупен съд на топло около 20 мн. за да шупне маята.
През това време се разбиват двете яйца и единия белтък и киселото мляко разредено с останалото прясно мляко в достатъчно голям съд за да ви е по-удобно за замесването.Прибавя се и вече шупналата мая и от тук на там започва да се добавя брашното на части и да се бърка с дървена лъжица до момента в който тестото започне да се събира и отлепя от съда.След това посипвам останалото брашно на плота и изваждам тестото върху него и доумесвам до поемането му и докато престане да лепне по ръцете.Трябва да се получи нормално меко и еластично тесто.Месенето може да продължи около десетина минути.Ако е необходимо добавям още шепа брашно.То тестото само си показва кога е готово.
И с брашното спирам до тук.
В достатъчно голям съд, като се има предвид че тестото ще удвои обема си, добре намазан с масло се поставя тестото.Тестото също добре се намазва с мазнината.Покрива се и се оставя на топло да втасва.
Времето за втасване е различно и зависи колко е топло в кухнята но може да продължи около 40 мн.
Когато тестото изпълни съда се изважда на плот намазан с топличко и размекнато масло и започва оформянето на питката.

Не ми трябваше много време за да реша как да оформя моята питка за здраве.
Все пак блогчето ми се казва "Слънце и слънчоглед" та и питката реших да направя като слънчице, или като слънчево слънчогледова-нещо такова:)


Отделих от тестото топка колкото една сравнително голяма ябълка и останалото разделих на 2 части, за да се работи на по малка площ.Всяка половинка разделих на 4 и направих правоъгълници а тях  в последствие сложих един върху друг.Един правоъгълник от 4 кори и втория също, като ги бях намазала с масло.
Правоъгълниците нарязах на равнобедрени триъгълници.В тава с падащи стени, добре намазнена, в кръг около стените, като върхът на триъгълниците сочи към стените а отрязаната част на горе (вертикално)  подредих лъчите на Слънцето, като оставих 9 триъгълника за от горе, които пък сложих да легнат върху долните но вече хоризонтално и леко ги преплъзнах по на 2 катчета да се разминават.Лесно е защото са намазани с масло и се пързалят.По средата сложих заделената в самото начало топка.
Не успях да направя достатъчно постъпков материал в снимки и дано ви стане ясно от това което показвам и казвам:)
Гледах много  питки по блоговете, на кифлички, на топки, на триъгълници, като цветя, като слънца, коя от коя по красиви и със сигурност много вкусни.Правила съм за празници и за делници.Почти винаги ми се получават.Дори и тук със моята смотана газова фурна-направо цяло чудо:) затова не мога да дам напътствие за времето за печене и градусите.Всеки си познава фурната как пече.
И на края, след дългите ми обяснения да приключа като кажа че след като се оформи, питката се намазва със жълтък, оставя се на топло да втаса и се пече до готовност. 


И така, аз замесих, изпеках моята питка и нареках да е за здраве!Направете го и вие!

петък, 7 декември 2012 г.

Екзотична салата с месо от рак и дорада върху цветни зеленчуци


Вече съм казвала че обичаме да си похапваме рибка и там онези ми морски дарове както му казват испанците.
Та….отивам аз в магазина да купя рибка за вече отминалия празник Никулден, и на щанда си стоят 2 рачета. Дамата пред мен си пазари и тя риба и купува единия рак.Вече е почти края на работния ден и щанда е почти пообран. От любимата ми дорада са останали само 4 рибки не много големи.Направо за мен са чакали:)
Почиства ги продавачката а аз си мисля, какво ли ще го прави вече тръгналата си жена този рак дето го купи? Чувала съм че става хубава салатка с раци но никога не съм приготвяла. Защо ли да не купя това самотното раче ? Може би ми е дошло времето да приготвя и такова нещо, ще поразгледам из блоговете и все ще разбера как се прави!