събота, 17 март 2012 г.

Тортия с артишок


Днес ще си сготвим артишок.За това колко е познат този зеленчук у нас нямам наблюдение ,и за това колко много е на почит в Испания няма да спорим,нито за това какви са неговите полезни качества.Това почти като бодил растение ,познато и не познато,на което ядливата му част е недоузрелият цвят е ниско калоричен и много подходящ зеленчук за един здравословен хранителен режим.



Някъде прочетох че има вкус на праз лук и целина, но на мен не ми се стори да е така. Докато се вареше в кухнята ми миришеше на гъби печурки,а вкуса не мога да определя.
От начало много ми беше чудно как се приготвя тази шишарка, даже първия път съжалих че съм го купила, не знаех какво да правя с него. Но след като разпитах тук и там , и ми беше обяснено, сега редовно си купувам този зеленчук и май ще е на почит у дома.


Много подходящ за вечеря е с яйце и за гарнитура на риба.
Тепърва ще ви показвам какви вкусотии се правят с него. А вие не се страхувайте да пробвате нещо ново и не толкова традиционно! Тук по Средиземноморието е много популярен . Ако приготвяте артишок за обяд, може да сложите 4 бр. на порция, но за вечеря ви препоръчвам да са по 2, освен ако много ви се услади и евентуално не спазвате ниско калоричен режим.
Така или иначе, моята тортия ще бъде за трима и съм приготвила 6 бр, по 2 на човек.

А ето и необходимите продукти:

6 бр артишок
5 цели яйца
1 скалидка чесън
3 с л зехтин 4%
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:

Хващам зеленчука и с натиск върху дръжката я пречупвам.Тя ще се счупи от там където е най крехко.Това се прави за да се използва максимално хранителната част на зеленчука която започва още от дръжката. После обелих външните листа които са много твърди и не хранителни, докато се покаже светлата сърцевина и отрязах върховете. Почистих добре тъмната част около дръжката и това е. Нищо сложно. По сложното бяха моите обяснения, но пак ви казвам , не се плашете, много е забавно. Също така не се плашете и от голямото количество фира която дава самото почистване.

Ние сме научени нищо за което сме дали пари да не се изхвърля и да ви кажа и аз се стресирах малко когато за първи път чистих артишок и като видях каква малка част се използва за ядене и колко много листа се изхвърлиха. Но то няма как почистен да се продава,освен ако е в консерва,но това не ви го препоръчвам.Когато е свеж е много по различен на вкус.
Ако го варите веднага направо в тенжерата на котлона и за 10 мн е готов,но ако отложите варенето за по късно, съхранявайте във съд с вода и изцеден лимон в нея за да не потъмнее  артищока.
А на мен ми казаха и един много бърз трик,в микровълновата за 4 мн и е готов за тортията.
Пробвах,получи се.
Останалото е вече по лесно.
1. Нарязвате артишока на тънки филенца











2.Мазнината в тигана
3.После чесънчето
4.Прибавих нарязания сварен артишок
5.Подправих на вкус и добавих разбитите яйца
 6.Обърнах тортията с помоща на чиния и запекох и от другата страна
Вкусно и най вече здравословно.Можете да гарнирате с домат,а също така добре върви и с марулка,с други зеленчуци не съм пробвала.
И сега за малко повече цветно настроение и малко фотоси на пролетни цветенца.




4 коментара:

  1. Дани, много пролет и настроение има при теб!
    И малко екзотика :)
    Не съм опитвала артишок, но звучи добре!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Пак си направила нещо вкусничко не съм яла артишок но ще го опитам и знам че ще бъде хубаво!Лека семица и много пролетно настроение! Прегръщам те и много ми липсваш!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз не съм опитвала артишок, даже не съм виждала да продават такъв, може би в някой от големите вериги магазини има,но да не съм му обърнала внимание досега!?! Ако намеря , непременно ще пробвам рецептата, изглежда вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно!Красиво ,цветно ,вкусно!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.