вторник, 26 декември 2017 г.

На гости с торта ...


Днес съм се запътила на гости 😀
Виртуално ... но вълнуващо! Също толкова,  колкото може да бъде и едно гостуване в реалния живот 😍
Дестинацията ми е ... едно сравнително младо, почти в бебешка възраст блогче, но преливащо от рецепти, вкусни и разнообразни от цял свят
... Kooking Friends. 
Домакинята е млада, интелигентна и образована дама ... обичам те Петенце 😘 
С нея ни свързва приятелство и в реалния живот ... дълга и вълнуваща история.
Научила си се да готвиш много вкусно миличка! Твоето предложение за пилешките хапки със сладко кисел сос станаха любими на семейството ми 😃 Ребърцата които беше показала веднъж и те … а обърната торта за празника на блогчето ти … да си оближеш пръстите 😃 и много, много други!
Имаш заложби на кулинар, добра домакиня и естет! Нека вдъхновението ти никога не стихва! 

И както правя винаги отивайки на гости, нося със себе си нещо вкусно, приготвено с любов 😀, гледах да е максимално лесно, сладичко на вкус … освен това да е и с полъха от Средиземноморското Слънце 🌞, затова гарнирам  рецептата със снимки, от изгреви и залези уловени от обектива ми, и една кратка разходка из внушителния град .... Барселона 😀, която съм убедена че ще остане като мил спомен както за нея, така и за останалата част от прекрасното и семейство 😘!


Петя, за мен беше чест да съм твой  гост! Дано рецептата да се хареса, както на теб, така и на тези които посещават  прекрасният ти блог! 
И една лична благодарност от мен към Пламен, твоят спътник в живота, който ми подари прекрасната рисунка, направена от него пък, специално за моето 



Талантът не расте в гората ... той е дар от Бог! 
Пламен … сърдечно ти благодаря! 

А моето пожелание към Вас млади хора е .... Да правите това което обичате и да обичате направеното от Вас! 
Средиземноморски поздрав с прегръдка 😘

Лесна торта за всякакъв повод с млечно яйчен крем и плодово пюре от круши



Продукти за блата:

125 г меко масло
200 г фина кристална захар
200 г бяло брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка хл. сода
3 яйца размер L
180 мл прясно мляко
1/2 шушулка ванилия

За яйчния крем:

1 литър прясно мляко
5 жълтъка
80 г захар
40 г брашно
40 г царевично нишесте
1/2 шушулка ванилия
40 мл кленов сироп
100 г студено масло

За плодовото пюре:

1 кг круши петровка
250 г фурми
50 г тръстикова нерафинирана захар
шушулката ванилия останала от крема и блата
малка пръчка канела
150 мл вода

Бял крем за измазване на тортата:

250 г маскарпоне
250 г отцедено кисело мляко
80 г пудра захар
40 мл кленов сироп

Една торта, семпла, сочна, изключително лесна и с едно мило намигване за Есен 😉







Приготвяне на блата:

Подготвя се форма с диаметър 23 см. с хартия за печене на дъното и намазнена.
Фурната се загрява на 170 градуса с вентилатор.
Всички продукти са със стайна температура.
Разбива се маслото със захарта до кремообразност и се добавят едно по едно яйцата.
Брашното се пресява в отделен съд заедно със набухвателите.
Добавят се и ваниловите семенца.
С бавни обороти на миксера се добавят към яйчно маслената смес брашното и прясното мляко като се редуват по етапно до тяхното пълно усвояване.
Сместа се излива във формата и се пече на най-ниско ниво във фурната до готовност с проба суха клечка и приятен изпечен цвят на блата. Време не засякох, но не беше по-малко от 30-40 мн.
След като се извади блата от фурната се оставя да отпочине около 5 мн. и се освобождава от формата.
Добре охладен се реже на 3 части хоризонтално.

Приготвяне на плодовото пюре:

Почистените от костилките форми и обелените и почистени от семето и нарязани круши, заедно със всички останали продукти се варят на тих огън около 15 мн. Вода почти не остава. Пасират се след като сме извадили пръчката канела и  ванилията.
Разделяме пюрето на 2 равни части в купички.

Приготвяне на яйчния крем:

Млякото се сварява в удобен за това съд заедно със семенцата ванилия и остърганата шушулка.
Шушулката се отстранява след сваряването му.
Жълтъците се разбиват със захарта.
Към тях се добавя  брашното и нишестето. Сместа се темперира с част от млякото в момента преди да заври на тънка струя с бъркане. Внимава се да не се пресекат, след което се налива отново в съда който е на котлона и се вари до пълното  сгъстяване на крема, като се бърка с телена бъркалка непрекъснато.
Добавя се маслото нарязано на бучки след като крема е готов. Накрая и кленовия сироп.
Крема се охлажда на стайна температура като се бърка периодично и също се разделя на 2 равни части.

Тук е добре да кажа, че киселото мляко за белия крем с който ще се измаже тортата е добре да се отцежда поне една нощ, а самия крем да се направи непосредствено преди да я измажем, а това пък от своя страна означава … след като тортата, вече е сглобена и се е стегнала за една нощ в хладилник.




Сглобяване на тортата:

Редим блат, плодово пюре, яйчен крем, пак блат, плодово пюре и яйчен крем, и накрая отново блат в същата форма с подвижни стени където сме пекли блата. 
Оставяме в хладилник за няколко часа да стегне. Най-добре за 1 нощ.
Приготвяме белия крем като бъркаме с миксер продуктите за него. 
Кленовия сироп се слага съвсем като е готов.
Свалете ринга на формата и измажете тортата с крема добре.
Аранжирайте по желание!
Аз използвах поширана круша и форми … продукти вложени в плодовото пюре.
А ако желаете по детска украса, може да разгледате ето тук 😃 







И обещаната разходка из Каталунската столица 😀












Здраве и щастие за всеки, случайно или нарочно преминал от тук 😘 

2 коментара:

  1. Весела, щастлива и споделена да е Коледата за цялото ви семейство! Благодаря от сърце, мила Дани за прекрасната емоция да бъдеш мой гост и преди всичко приятел. Продължавай да разпръскваш светлина, усмивки и любов около себе си. Вселената ще ти ги върне. И нека всеки твой ден е вълшебен! :):):)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, толкова много липсваш <3 Ти си едно голямо сърце, едно голямо добро с добра дума за всеки! Обичам да чета, когато пишеш, обичам да гледам когато снимаш и да се облизвам, когато готвиш :)
    Страшно свежа и сигурна съм невероятно вкусна тортичка си приготвила както винаги, за това мило гости!
    Много свежо е и местенцето на Петя, сигурна съм, че ти е било уютно на гости при нея!
    Много прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.