петък, 27 юли 2012 г.

Желирана торта с плодове и стевия


Кисело мляко, бисквитки и плодове.Това са продуктите в тази изключително лека , студена  и много подходяща торта за летните жеги.Няма да ви е горещо от включена фурна, даже обратното.От честото надничане в хладилника , внимавайте да не хванете синузит!Шегувам се разбира се:) , истината обаче е една, наистина трябва да имате търпение да изчакате желирането и чак тогава да си похапнете от плодовомлечното изкушение.



Продукти за форма с диаметър 18 / или 20 см

500 мл кисело мляко с ниска масленост
500 мл сметана
10 бисквити Belvita
100 гр малини
100 гр боровинки
1 с л течна стевия
1 чаена лъжичка ванилия
20 гр желатин

за покритието:
шепа от плодовете
500 мл сок от малини натурален без подсладител
10 гр желатин


Начин на приготвяне :
1.Намокрете желатина и стоплете на водна баня до пълно стопяване без да завира.
2.Леко стоплете киселото мляко и сметаната които вече сме смесили и подсладили със стевията.
3.Разбърквайте с тел а не с миксер и прибавете разтопения желатин.Оставете да се охлади и изчакайте докато започне да се желира и не е много течно.
4.Пригответе формата като я застелете с кухненско фолио.Нека бъде по дълго отрязано за да може и га завием после сладкиша.
5.Изсипвате млечно сметановата смес във формата и подреждате плодовете и начупените бисквити.(Аз нямах мн.време да чакам да се захване желатина и бисквитките ми останаха отгоре,но не беше фатално за вкуса).Помогнете си с лъжица да прилепне фолиото по стените на формата.
6.Покрийте с останалата дължина от фолиото предвидена за това и след пълното истиване на сместа приберете в хладилника да се желира за около 3 часа.
7.През това време затоплете малиновия сок,моят беше готов от този за пиене без добавяне на захар и прибавете предвидения за него желатин.Бъркайте до пълното му стопяване и оставете да се охлади много добре за да не повреди млечния блат , ако е топъл ще го разтопи.
8.Открийте сладкиша и след като се уверите че е желиран, подредете плодовете и внимателно излейте сока .Отново покрийте с фолиото и приберете в хладилника за окончателно желиране.
9.След още 3 часа вече може да отстраните внимателно фолиото и да поставите в поднос за сервиране.
10.И на края си отрежете парченце и ако няма да му правите снимка се насладете на приятния му вкус!Да ви е сладко!


Сега едно допълнение за да ви стане сладкиша перфектен и по ваш вкус, трябва да знаете че на всеки половин литър течност за да се желира ви трябва 10 гр желатин.Ако желаете,  подсладете си сладкиша с желания подсладител вместо със стевия .
За още подробности по приготвянето на сладкиша може да видите ето тук .
Това е рецептата която ме вдъхнови да направя моят вариант на желираната торта със плодове и стевия.




И на края за настроение ви сервирам един сладур в лодка!
Поздрави на всички с пожелание за един прекрасен завършек на
работната седмица!
А ние излизаме на разходка отново край морето, къде другаде?









12 коментара:

  1. Тортата е трепач! Лека, свежа, точно по мой вкус! А сладура в лодката е много, много чаровен!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, тези торти са най прекрасното лятно изкушение :)
    Чудесни снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна торта лека свежа тортата за мен е изкушение но при тая красота и свежест бих си хапнала! Целувка за малкият сладур!

    ОтговорИзтриване
  4. Искам сладура :) - вземам го и без лодката :) ! Голям хубавец имаш, Дани !
    Тортата е вълшебство , а снимките ти са винаги много красиви !
    Хубав уикенд ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, много свежа и вкусна торта! А малкият сладур ме усмихна и зарадва! Благодаря за рецептата! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна е! В тази жега ще се лапне за секунди:)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудеса си заснела,Дани....Като започнем с умопомрачително красивата торта,минем през морската шир и стигнем до рошавото малко,лаещо бижу...:)))Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Йеееее...страшна торта!
    А снимките са вълшебни:)
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  9. СТрахотни снимки,Данче,а за тортата нямам думи-изключителна е и в твое изпълнение!Много лека,свежа,цветна и безспорно вкусна!Обожавам такива желирани сладости!
    Прекрасна неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря на всички за милите коментари!
    Много сте готини и емоционални сладурани!
    Петя, Дани, Ники,
    Ванче, Дани, Траяна,
    Милена, Катерина, Роси.
    Прегръщам ви всички!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда божествена! Много неща ми се събраха за след отпуската, но няма начин да не се пробвам! Снимката с лодката е като парче от тортата :) И пухчо е сладък!

    ОтговорИзтриване
  12. Ха ха :):), сега забелязах за приликата между лодката и парче торта!
    Много готино се е получило но не беше умишлено.Станало е случайно!
    Просто исках всичко в публикацията да е бяло и червено.
    А ти Рози, много си проницателна и имаш богато въображение!

    Силна прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.