понеделник, 20 август 2012 г.

Галет със смокини

Ако има нещо, което най-добре подчертава вкуса и аромата на смокините, това е галета.
Моят любим сладкиш и на цялото семейство.
Единственото нещо, което ме притеснява в него е маслото,не ми разрешават да го ям, и аз все още обмислям с какво друго тесто да заместя масленото, и галета да си е пак галет,е... почти галет ;)
Но днес си го направих пак с масло, обаче с по малко масло, друг път ще експериментирам.
Продукти за 2 галета с диаметър 25 см.Не се стряскайте, изобщо не е много.Единият ще свърши на мига,само докато го вкусите.
 
мерих брашното с 300 мл чаша

чаша и половина брашно
100 гр студено масло
2 с л нерафинирана захар
щипка сол
50 мл ледена вода(аз сложих 3 кубчета лед и ги покрих с вода)
Това е за тестото.

Смесват се брашното, захарта и солта в купа. Нарязва се маслото и се втрива към сухата смес, докато стане на трохи. Прибавя се водата (може и още мъничко да поеме). Целта е да получим твърдо тесто. Не месим много. Завиваме във фолио и оставяме да отпочине в хладилника около час.

за плънката:

смокини около 20, зависи от това колко са големи(а ако са повeчко не са излишни:)
100 гр орехи
2 с л нерафинирана захар
белтък за намазване
 
Извадих тестото от хладилника след известно време и го разрязах на 2 части.
Едната върнах обратно в хладилника, завита с фолиото,  а другата разточих с помощта на точилка върху лист хартия за печене.Наредих нарязаните на дискове с дебелина около 1 см смокини, като в края оставих 1 ред а по средата на 2 реда.В края трябва да остане  тесто с което ще се покрие една част от пълнежа,но преди това посипваме лъжица захар и половината орехи върху смокините.Покриваме края на пълнежа с останалото тесто като си помагаме с хартията.Мажем с белтъка и посипваме орехи и захар.Прибираме в хладилника.
Оформих и втория галет и него   поставих в хладилника  за малко да се постегне от разточването и оформянето.
Загрява се фурната през това време и галетите се пекат до готовност.
Невероятно вкусни!
 
Заключението за мен беше,че и с по малко масло става хубаво тесто.Гледайте да бъде добре твърдо и да не се пръска.Не е толкова сложно.Контролира се с водата която се добавя но не на веднъж а на части.
Добре е да се нарежат охладени, стига да издържите на изкушението, и ако на вън не е над 30 градуса а по хладничко.Така времето за изстиване ще е по кратко:)
Направете го, много е лесен и много, много вкусен този френски сладкиш!
И да ви е сладко!

38 коментара:

  1. Невероятни снимки,ще се облизвам мноого време!!!
    обожавам смокини,във всичките им варианти,но не съм имала удоволствието да опитам този сладкиш!Поздрави и прекрасна седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миме!Сладкиша е невероятен, лесен и много вкусен,като го направиш ще ти стане любим!

      Изтриване
  2. Дани, галетът ти е чудесен!
    И неустоимо вкусен!
    Поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани и аз обичам галет и дори си замразих плодове за зимата заради него!
    Страхотни снимки !
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. О, великолепно изглежда! Много, много примамливо! Прекрасни снимки на прекрасен десерт :)

    Хубав вторник :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен е станал галетът! Да си кажа право смокините у дома никга не стигат до сладкиши, аз ги омитам веднага:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да си призная Траяна, то и аз така правя, не стигат до сладкиши плодовете у нас, но заради блога и за да се поглезим този път ги опазих!

      Изтриване
  6. Дани галетът ти е чудесен.Не съм опитвала със смокини,ама като го гледам така апетитно изглежда,че ми се прияде.:) :) :)Хубав ден ти желая Дани!

    ОтговорИзтриване
  7. Само се моля съпругът ми (споменавала съм, че ти е фен) да го види по-късно, иначе ще трябва да го направя тутакси :) Понеже толкова вдъхновяващо описваш творенията си, винаги си мисля, че дори и аз ще се справя :) Ама какви снимкииии...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се справиш Розе, много е лесен, и не се бави а зарадвай половинката!

      Изтриване
  8. Дани, от опит з нам, че галета със смокини е фантастичен на вкус!
    Твоя изглежда прелестно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, видях твоят галет със смокини и лавандула!Невероятен е мила!
      Но аз исках да заложа на аромата на чиста смикиня, даже и ванилия не сложих в тестото.Получи се много натурално и с аромат на смокиня.
      Момчетата ме молят пак да им правя:)

      Изтриване
    2. Благодаря ти,Дани!
      На мен много ми хареса твоя с тия хрупкави орехчета!И аз съм на тема галети тия дни...

      Изтриване
  9. Дани, галетът ти изглежда наистина великолепно!
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  10. Гоголина, онзи ден бая се чудих дали да не направя един, че едни страхотни смокини се завъртяха из нас, но после се отказах и заложих на панакота;) Другият път обаче няма да се двоумя, изглежда чудесно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта не се двуоми а опасвай престилката и грабвай точилката:)
      Няма да съжаляваш, невероятен сладкиш е!

      Изтриване
  11. ООООО не! Откъде и как ги снима тези смокини?!!! Разкошен галет, страхотен вкус! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oоооо да Кате!Ако знаеш колко беше разкошен само:)
      А смокинките си ги снимах на терасата, моето любимо място за снимки!

      Изтриване
  12. Данче,направо хлъцнах при вида на галета ти,споделям същата страст към този десерт,а със смокини вярвам е убийствен,пък и снимките говорят все в тази посока!Жестока вкусотия!
    Някои правят маслено тесто вместо с масло с олио или зехтин,ако искаш опитай.
    Прегръдки и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, жестока вкусотия наистина, идеалното определение!
      Много благодаря за идеята с зехтинчето в масленото тесто,
      следващото тесто ще го замеся така.
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  13. Прекрасен е просто! И смокините са така красиви! Браво Дани! Не спираш да ме изненадваш все по-приятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, написан от твоята ръка, този коментар е щастие за мен!

      Изтриване
  14. Дани, галета ти е невероятен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Разкошотия! Как бих му отделила цялото си внимание ако знаеш :) Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, не съм опитвала галет със смокини, сигурно е чуден! Много сочен изглежда, а и смокините са хубави. Приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесен галет от наистина узрели смокини!

    ОтговорИзтриване
  18. Охх, само как обичам смокини!Просто ти завиждам!Галетът е изкушаващ!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудно местенце си имаш,Дани!Поздравления!Много хубави рецепти и снимки-както на кулинарни изкушения,така и на цветенцата,птичките и тревичките! :) Със сигурност ще опитам много от твоите рецепти!Продължавай да ни радваш!
    Поздрави от нашето,Черно море! :)

    ОтговорИзтриване
  20. А галетът със смокини е приказен!Много апетитно изглежда!Просто си представих вкуса му!Жалко,че по това време тук нямаме смокини,иначе бих го направила веднага! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Добре си дошла Deya , и много, много ти благодаря за милите коментари!
    Радва ме че ти е харесало при мен и винаги си добре дошла!:)*

    А галета наистина беше божествен:)
    Чакам да пуснат смокини на пазара и отново ще го направя, но този път ще бъде вече без масло:)
    Поздрав с усмивка:)

    ОтговорИзтриване
  22. Невероятна рецепта и снимки, Дани! Тези дни си търсех точно такава, благодаря ти за вдъхновението! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря Еви! Този галет наистина го сънувам ;) Почти всяка година по смокиново време го правя поне веднъж ... просто е греховно вкусен :)
    А снимките ... явно и преди 3 години съм се старала да са що годе апетитни, макар и да не съм знаела примерно как да ги обработвам.
    Щастлива съм че от плеядата кулинарни блогъри и твоят блог е номиниран за годишна награда на Blogovoditel и ти желая късмет мила!
    Поздрав със слънчева прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  24. Чудя се дали може масленото тесто да се направи например с кокосово или каково масло и бадемово брашно примерно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Цвети!
      Не съм правила подобен опит, да сменя маслото с кокосово или някакво друго. Нямам и идея дали ароматите им ще си паснат с този на смокинята, но ако реша да експериментирам, ще кажа за резултата.

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.